Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan" s-a desfășurat la Oradea

Echipajul județului Constanța a obținut cel mai mare punctaj din concurs

Cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan" s-a desfășurat la Oradea

Grație rezultatelor obținute de Andrei Bădulescu și Cristiana Lipoveanu, pregătiți de distinsul profesor Anița Luncan, Oradea a găzdui sâmbătă și duminică (14-15 iunie 2014), cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan".

Organizatorii competiției au fost Inspectoratul Școlar Județean Bihor și  Colegiul Național „Emanuil Gojdu", în parteneriat cu câteva școli orădene.
Festivitatea de premiere s-a desfășurat duminică, în sala Filarmonicii de Stat, fiind deschisă de președintele executiv al competiției, doamna Daniela Bogdan, inspector școlar general în cadrul Ministerului de resort. Domnia sa a felicitat organizatorii pentru condițiile
asigurate pentru buna desfășurare a concursului și pentru petrecerea în mod plăcut și util a timpului liber în municipiul de pe Crișul Repede. A felicitat apoi concurenții pentru performanța de a ajunge la acest prestigios concurs național. Trebuie precizat că acest concurs se adresează doar elevilor din clasa a VII-a.
„Concursul este tânăr și totuși, după cum v-am spus, a realizat foarte multe prin faptul că de aici pleacă cei mai buni dintre elevi, cei care ajung la olimpiadele internaționale. Vă doresc să ajungeți la astfel de perfomanțe și să aveți modele dintre elevii care au participat. Un astfel de model este Bădulescu Andrei, cel care a obținut premiul al II-lea anul trecut, elev la Colegiul Național „Emanuil Gojdu" și pe care îl invit să vă adreseze câteva cuvinte, să vă spună din experiența lui de elev participant la concurs, dar și elev participant la olimpiada națională, premiul al II-lea la clasa a VIII-a la Olimpiada națională de chimie, anul acesta la Iași".
Salutând concurenții și felicitându-i pentru participarea la ediția de la Oradea, Andrei i-a îndemnat să persevereze, urându-le succes astfel încât să ajungă anul viitor la Galați, la națională. În încheiere, le-a propus să mediteze la aforismul „Victoriile nu sunt veșnice, iar eșecurile nu sunt fatale".
Pornind oarecum de la aforismul lansat de Andrei, președintele executiv, doamna Daniela Bogdan, avea să-i consoleze pe concurenți: „Nu trebuie să considerați absența unui premiu sau a unei mențiuni ca un eșec. Cu toții supraviețuim faptului că nu luăm întotdeauna premii. Trebuie să insistați, să perseverați, să vă doriți acest lucru și să munciți. Niciun fel de succes nu poate fi realizat fără muncă".
Înainte să înceapă festivitatea de premiere, dna inspector școlar general adjunct Kery Hajnal s-a adresat celor 150 de concurenți, felicitându-i pentru faptul că au ajuns să participe la un asemenea concurs, invitându-i să revină la Oradea și la alte concursuri, dar și împreună cu familia. Doamna Daniela Bogdan a oferit prima diplomă directorului Colegiului Național „Emanuil Gojdu", doamnei prof. Liana Bako pentru organizarea exemplară a concursului.
 Nu avem învingători și învinși!
Oferindu-i o diplomă de excelență și președintelui comisiei centrale, dlui prof. univ. dr. Ion Ion, l-a invitat să premieze câștigătorii celei de-a X-a ediții.
„Participarea la acest concurs național nu v-a adus pierderi. Nu avem învingători și învinși. Faptul că ați participat la acest concurs, ați avut de câștigat. Ați câștigat în ceea ce privește un concurs național, o experiență, v-ați
făcut noi prieteni și prin participarea la concurs în etapa anterioară ați demonstrat că sunteți cei mai buni din orașul, din județul din școala dumneavoastră. Trebuie să realizați că abia ați făcut un pas în chimie... și că urmează ani mulți de pregătire până când dumneavoastră veți deveni specialiști, adică acel om care știe din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puțin", a conchis președintele comisiei centrale.
Pe podium au urcat cei din Iași, Constanța și Iași
Primele trei premii naționale (I,II și III) au plecat spre Iași, Constanța și Iași. Au obținut mențiuni cei din: Constanța, Iași, Oradea („Emanuil Gojdu"), București, Ploiești, Vaslui, Iași, Satu Mare, Galați, Focșani, Constanța, Iași, Maramureș, Arad, Oradea („E. Gojdu"); mențiuni speciale: Iași, Baia Mare (Maramureș), Constanța, Craiova -  Dolj, București, Piatra Neamț, Bistrița..., Oradea („E. Gojdu"), apoi de două ori C.N. „Mihai Eminescu" Oradea și o dată „Lic. T. „Ady Endre" Oradea și din nou „Emanuil Gojdu".
Elevii și profesorii din județul Constanța au primit o diplomă de excelență pentru cele mai bune rezultate obținute la actuala ediție; așa după cum județul Bihor a avut anul trecut cele mai bune rezultate.
Primii 15 elevi clasați la acest concurs vor beneficia de o tabără națională de chimie la Curtea de Argeș, în perioada 1-7 septembrie.
Festivitatea s-a încheiat cu un frumos program artistic, prezentat de artiști orădeni, în principal elevi ai Liceului de Arte, precum și Corul de cameră „Voces", dar nu numai.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a X-a ediție a Concursului național de chimie „Raluca Ripan".

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:10:37 Ora standard a Europei de Est