Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cinci premii de excelență și 872 de premianți

Vineri, la bilanțul de final, la Școala „Dacia

Cinci premii de excelență și 872 de premianți

Fiind prins într-o comisie ARACIP, directorul Școlii Gimnaziale „Dacia", dl prof. dr. Florian Hava, nu a putut participa vineri, 13 iunie 2014, la ultimul sunet de clopoțel al claselor a VIII-a, ceremonia fiind condusă de directorul adjunct, doamna prof. Lăcrimioara Cabai.

„Bătrânul timp cu barbă albă lovește cu precizie gongul. Abia acum, la sfârșit înțelegem de ce. În această zi și totodată în același timp se celebrează simbolic un sfârșit și un început de drum.
În adierea blândă a vântului plutesc ușor petalele copilăriei. Pe ele este scrisă fiecare clasă a VIII-a de la Școala Gimnazială „Dacia" Oradea... Cărarea pe care veți merge, dragi absolvenți, să fie încununată de succese. Să țineți minte că adevărata reușită izvorăște din succesele obținute din lucruri mărunte și din a da mereu aproapelui tău tot ce e mai bun în tine.
Puterea și prezența voastră în lume se dovedesc prin încercările de-a vă afirma cugetul și voința nestrămutată împotriva tuturor obstacolelor:
Răbdând veți simți că fiecare clipă e prețioasă...
Iertând veți simți că rănile inimii pot fi vindecate...
Ascultând veți simți că orice om are în inimă uneori durere...
Zâmbind printre lacrimi veți simți că durerea este mai mică...
Dăruind veți simți că singurătatea e mai puțin dureroasă...
Iubind, veți simți că  viața trăită pentru alții este o binecuvântare a adevăratei vieți.
De aceea, vă recomand să fiți călăuziți în viață de trei valori eterne absolute și fundamentale, precizate încă din antichitate (de către Platon), dar mai actuale astăzi ca oricând: Iubirea, Adevărul, Binele", a precizat directorul adjunct, doamna prof. Lăcrimioara Cabai.
Cinci premii de excelență, pentru media 10
Emoțiile de final trăite în ultimul careu magic din curtea școlii de absolvenții claselor a VIII-a au fost amplificate în momentul premierii, în aplauzele colegilor și părinților. Cinci elevi din clasele a VIII-a  au încheiat ciclul gimnazial cu media generală 10 în toți cei patru ani de școală. E vorba de Casandra Mușet, din a VIII-a A, Sarkoszi Melinda, din B, Alexandra Haita și Andreea Pașc, din C și Cristina Micula, din a VIII-a D.
Tolba cu medalii, trofee, cupe, premii și mențiuni cucerite de elevii Școlii Gimnaziale „Dacia" este și în acest an școlar de invidiat: mai mult de jumătate dintre cei care au participat la concursuri și olimpiade au fost răsplătiți cu premii și mențiuni; din 1.150 de participanți la concursuri școlare, 872 au obținut premii și mențiuni, iar din cei 97 de olimpici, 56 au fost laureați.
Cele mai multe izbânzi s-au înregistrat la concursurile naționale: Cangurașul matematic (140), Evaluare în Educație la Matematică (123), Evaluare în Educație la Limba română (120), Euroșcolarul (111), Fii inteligent (92), Comunicare și ortografie (92), Smart (68), Lumina Math (47) Cangurașul Explorator (34) și Math Experience (19); cei 56 de olimpici au obținut la etapa județeană 6 premii I, 5 premii II, 3 premii III și 42 de mențiuni.
Anca Itu (VII A) a obținut premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de lingvistică, participând și la etapa națională; Maria Cicortaș (VIII C) - premiul I la Olimpiada de religie, la etapa județeană, cu participare la națională; Ilie Dindelegan (VI C) - premiul I la Olimpiada de astronomie, la etapa județeană și mențiune la națională; Sebastian Oana (VII A) - premiul I la Olimpiada de astronomie, etapa județeană, cu participare le națională; Melisa Mezei (VI B) - premiul I la Olimpiada de limbă, literatură și comunicare, etapa județeană, cu participare la națională; Alexandra Mureșan (VII E) - premiul II la Olimpiada de limbă, literatură și comunicare, precum și premiul special (pentru critică literară) la etapa națională a Concursului național „Ionel Teodoreanu", de la Iași; Anisia Maci (VI C) - premiul I pe țară la Concursul internațional „Unitate și diversitate în UE", secțiunea creație literară - eseu; Alexandra Ciurba (V B) și Roberta Ile - Crișan (VI C) - premiul I pe țară la Concursul internațional „Unitate și diversitate în UE", secțiunea PowerPoint; Matei Pașc  (IV A) - premiul I pe țară la Cangurul matematic, premiat cu o excursie în Grecia; Patrik Gânță (IV D) - premiul al II-lea pe țară la Cangurul matematic, obținând o tabără gratuită în județul Hunedoara; Iulia Zaha (VIII A) - certificare competențe lingvistice la limba engleză; Oana Nedelcu, Alexandra Ciurba, Ioana Baciu, Antonia Bărbățan, Andra Sav, Anca Itu, Maria Danca, Daiana Hojbotă, Tudor Cuc și Cristian Galchiș - mențiuni la Olimpiada de limbă, literatură și comunicare, etapa județeană; George Bughiu, Vladimir Cuc și Călin Mălan  - premii la etapa județeană a concursului Gordius, precum și o mențiune la etapa națională. Am dat și câteva nume de elevi care fac cinste Școlii Gimnaziale „Dacia".
A fost odată ca niciodată!
Așa și-au început discursul Andreea Pașc și Cristina Micula („medaliatele cu aur" - media generală 10 în clasele de gimnaziu) la predarea cheii.
„Noi nu am avut de înfruntat nici zmei și nici balauri. Singura luptă pe care noi a trebuit să o ducem în toți acești ani a fost lupta cu noi înșine. Ajutoarele care ne-au stat la scrierea cărții nu au fost nici Sfânta Vineri și nici vreun cal năzdrăvan, ci părinții. Ei au fost cei care ne-au sprijinit c
Nd ne-a fost greu, cei care ne-au ajutat la nevoie. Fără ei, noi nu am fi ajuns ceea ce suntem azi, iar pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, dorim acum să le adresăm un sincer Vă mulțumim..."
Cheia a fost predată de Andreea, Cristina și  Iulian Pavăl reprezentanților claselor a VII-a: Anca Itu, Alexandra Mureșan și Dragoș Popa.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cinci premii de excelență și 872 de premianți. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:09 Ora standard a Europei de Est