Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi, la CCD Bihor, diseminarea proiectului educativ regional

„Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi, 12 iunie 2014, la sediul Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, a avut loc Diseminarea proiectului educativ regional „Cartea si biblioteca, prietenii copiilor", aflat la cea de-a II-a ediție.

Cu acest prilej, au fost lansate cele 3 volume, care reprezintă produsele finale ale acestui proiect.
În deschiderea evenimentului, doamna prof. metodist Szabo Florina, în calitate de coordonator asistent,  a  motivat existența proiectului.
„Toate activitățile din cadrul proiectului  au avut drept punct de plecare un obiectiv comun, acela de a-i determina pe copii, și nu numai pe ei, să realizeze importanța lecturii în formarea personalității și dezvoltarea creativității fiecăruia dintre noi. Numărul mare de lucrări pe care le-am primit și calitatea lor ne demonstrează că, cartea și biblioteca sunt într-adevăr prietenii noștri, ai tuturor", a subliniat coordonatorul asistent.
Coordonatorul de proiect, doamna profesor Mariana Trofin, bibliotecar al CCD, a prezentat proiectul prin prisma audienței de care s-au bucurat cele 7 activități ale sale, precum și rezultatele obținute.
Proiectul, demarat în luna octombrie 2013, se va finaliza în luna septembrie 2014 și a fost structurat pe trei secțiuni: creații literare ale elevilor, creații plastice ale elevilor, respectiv creații literare ale cadrelor didactice.
În proiectul regional au fost implicați 36 de parteneri din 7 județe: Bihor - 23, Bistrița-Năsăud, Călărași, Dâmbovița și Ialomița - câte 2, Iași - 4, iar Vâlcea - 1.
Cele 7 activități ale proiectului
Activitatea 1: De ce cartea și biblioteca? A constat în lansarea proiectului.
Activitatea 2: Lumea imaginară a cărților - concurs de creație plastică. Elevii au realizat lucrări plastice pe tema dată, folosind diferite tehnici de lucru.
Activitatea 3: Cartea și biblioteca, prietenii mei! - concurs de creație literară. Elevii au avut posibilitatea să-și exprime creativitatea prin poezii, eseuri, compuneri etc.
Activitatea 4: Cei mai talentați artiști plastici - jurizarea celor 89 de lucrări plastice; iată și premiile acordate la această secțiune: 3 premii speciale, 10 premii I, 11 premii II, 7 premii III și 12 mențiuni.  
Activitatea 5: Maeștrii condeiului - jurizarea celor 41 de creații literare primite de la școlile partenere, precum și premiile acordate: 10 premii I,  11 premii II, 7 premiul III  și 12 mențiuni.
Activitatea 6: Cartea și biblioteca, prietenii copiilor - diseminarea proiectului
Activitatea 7: Imagini din lumea cărților; expoziție cu cele mai reușite desene
Premii educație plastică, cuprinse în volumul I - „Lumea imaginară a cărților"
Clasa I - Florescu Bianca, Lic. T. „L. Blaga", pr. II
Clasa a II-a
Less Rareș, Lic. T. „L. Blaga" - I
Pap Antonia, Lic. Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" - III
Demian Daniela, Lic. „L. Blaga" - M
Mihali Daniel, Lic. T. „L. Blaga" - pr. participare (P)    
Ivan Daria, Lic. Ortodox „Ep. R. Ciorogariu" - p
Clasa a III-a
Indrieș Bianca, Șc. Gimn. „A. Iancu" Oradea - I
Moț Alexia, Șc. Gimn. "A. Iancu" Oradea, - II
Bungău Denisa Ștefania și Duluș Delia, Lic. T. „L. Blaga" - III
Cocean Ioana, C. N. „A. Mureșanu" Bistrița, Bistrița-Năsăud - M
Hordoan Andrei și Lupșan Tudor, C N. „A. Mureșanu" Bistrița, B-N - P
Bortiș Maria Mădălina și Lemnian C., Lic.T. „L. Blaga" Oradea - P     
Iuhas Anamaria, Laza Vlad și Mureșan Ionuț, Șc. Gimn. „A. Iancu" - P
Liber Alexandra- V., Șc. Gimn. „Nicolae Popoviciu" Beiuș - P
Clasa a IV-a
Ganea Alyssa, Șc. Gimn. „A. Iancu" Oradea - I, Grupa fetelor  - II, Cârciumaru Alexandru - II, Holhoș Antonia și Toader Diana - M
Suciu Daiana Ionela, Lic. T. „L. Blaga" Oradea - P
Moț Antonia, Bolog Andreea - P; Grupa băieților, Sebeșan Andra, Covaciu Bianca, Dunca Bianca și Arzenton Linda, toți de la Șc. Gimn. „A. Iancu" Oradea, - P.
Clasa a V-a
Găvriluț Adriana, C. T.  Nr. 1 Vadu-Crișului - I
Irimie Flavia, Șc. Gimn. „N. Popoviciu" Beiuș - II
Lăzărescu Petruța, Lic. T. Brezoi, Vâlcea - III
Ilincău Alexia Nicola, Lic. T. „L. Blaga" - M
Tomele Nina, Șc. Gimn. „N. Popoviciu" Beiuș, -P
Mate Noemi, Lic. Ort.„Ep. R. Ciorogariu" - P
Mihenț Hana, Enache Dominique, Vereș Anett, Gavrila Ana-Kinga, Gavrila Ana-Kinga și Borza Delia, toți de la Lic.T. German „Fr. Schiller" Oradea - P
Clasa a VI-a
Bara Maria, Șc. Gimn. „N. Popoviciu" Beiuș - I
Crăcană Renata, C.T  Nr. 1 Vadu-Crișului, Bihor - II
Pop Alessandra, Șc. Gimn. Nr. 11 Oradea - III
Tabora Tania,Lic. Or. „Ep. R. Ciorogariu" Oradea - M
Popa Ana Maria Camelia, Lic. T.  „L. Blaga" Oradea - P.
Piscoi Melania, Lic. T. „L. Blaga" Oradea - P.
Ridiche Ramona și Nica Mădălina, Șc. Gimn. Nr.3 Slobozia, Ialomița    - P.
Șpan Daria, Șc. Gimn. „Av. Iancu" Oradea, - P.
Galea Giorgiana și Lăzuran Larisa, Șc. Gimn. „M. Pompiliu" Ștei - P.
Jurj Natalia, Lic. Ort. „Ep. R. Ciorogariu" Oradea - P.
Clasa a VII-a
Duma Bianca, Școala Gimnazială nr. 11 Oradea - I
Simoc Rahela, Școala Gimnazială „M. Pompiliu" Ștei - II
Sim Roxana, Școala Gimnazială Nr.1 Sânnicolau Român  - M
Bâte Crina, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea - M
Bugle Giorgiana, Școala Gimnazială „M. Pompiliu" Ștei - P.
Sasca Cheregi Eusebiu, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea - P.
Gomboș Ioana-Teodora, Școala Gimnazială Nr.1 Vîrciorog - P.
Clasa a VIII-a
Miheș Sonia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - I
Caba Bianca, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - II
Burlo Miruna, Șc. Gimnazială "Avram Iancu" Oradea - III
Kozma Maria, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - M
Bizum Mihăiță, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - P.
Voloșeniuc Lorena, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - P.
Nicolae Natalia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - P.
Bucșa Alin, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - P.
Clasa a IX-a
Kliment Sonia, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - I
Seghedi Ingrid, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - II
Clasa a X-a
Păcală Carmen, Colegiul Național „T. Neș" Salonta - I
Dudău Gabriela Anda, C. Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - II
Ștefan Daniel, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu" Iași - III
Stan Ana Maria, C. Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - M
Popa Ioana Valentina, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca - P.
Petrache Roxana Georgiana, CN „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - P.
Clasa a XI-a
Iova Alexandra, Lic. Arte Oradea - I Special
Bodea Lavinia, Lic. Arte Oradea - I Special
Maier Amanda, Lic. Arte Oradea - I Special
Marcu Ana-Maria Liliana, CN„Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Lungu Luana, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași            - II
Goldan Beatrice Praschiva, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași - III
Mihăiescu Vlad, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași - M
Bîrzu Andreea, Lic.Tehnologic Ec. „Virgil Madgearu" Iași - P.
Sobețchi Irina, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna" Oradea - P.
Stan Alexandra Mihaela, CN „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - P.
Varga Elisei Andrei, Colegiul Tehnic „T. Vuia" Oradea - P.
Clasa a XII-a
Bere Maria, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca - M
Mateaș Nicolae-Ionuț, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca - P.
Premii creație literară, cuprinse în volumul II - „Cartea și biblioteca, prietenii mei!"
Clasa pregătitoare
Isdrailă Alexia Rafaela  Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - P
Clasa a II-a
Pap Antonia, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea -  I
Clasa a III-a
Cioc Mihai Patrick Balthazar, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - I
 Liber Alexandra-Valentina, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu", Beiuș - P
Clasa a V-a
Groza Anamaria, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș - I
Marina Sonia Cristiana, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - II
Mermeze Nuria, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului - III
Gaceu Edwin, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea- III
Negruț Natalia, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș - M
Ungur Amalia, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș - M
Clasa a VI-a
Gavra Mara, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - II
Szabo Anita, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - P
Pantiș Miruna Maria, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - P
Clasa a VII-a
Bondici  Oana Georgiana, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - I
Duma Bianca, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - I
Boroș Johanna, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș - II
Podilă Teodora, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș - II
Gabor Anamaria, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș - III
Manci Denisa Adela, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - III
Moț Amalia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea  - M
Tănase Alexandra, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - M
Ștreng Anastasia,  LTG „Friedrich Schiller" Oradea - II
Szabo Doria, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - III
Clasa a VIII-a
Nicolae Natalia, Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea - II
Danșa Alexandra Vanessa, Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" Oradea - P
Clasa a IX-a
Nicolae Adriana Florentina, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Varvara Maria, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - I
Chirilov Nicole, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - II
Clasa a X-a
Drinc Vasile Lucian, Colegiul Național „T. Neș" Salonta - II
Gliga George Clasa, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - II
Greiere Ioana Adriana, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Matei Sînziana Theodora, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - II
Þapluk Cătălina, Colegiul Național „Grigore Moisil" Urziceni, Ialomița - I
Tîrnăvan Alessandra, LTG „Friedrich Schiller" Oradea - I
Reștea Gabriela, Liceul Teoretic „Lucian Blaga" Oradea - II
Scurt Daiana, Liceul Teoretic „Lucian Blaga" Oradea - I
Clasa a XI-a
Ivan Laura, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna" Oradea - I.
Creațiile literare ale cadrelor didactice au fost incluse în volumul III - „Maeștrii condeiului"
Povestea Irinucăi, prof. înv. primar Laura Baidoc      
Prietenii lui Luca, prof. înv. primar Berindan Marioara
Misterul literelor, prof. Bistran Mihaela
Rebreanu versus Facebook, prof. Budurean Corina
În căutarea unui refugiu: Vila Amalia, prof. Coțovanu Alexandrina
Amintiri..., profesor Crăciun Eugenia Maria
Mai este lectura de actualitate? prof. Creț Claudia
Cartea, prof. Curta Timea
Prietena mea, prof. Dale Livia
Cărțile copilăriei, prof. Dume Gabriela
„Cunoaște-te pe tine însuți", („Gnothi seauton"- Socrate), prof. Duminică Sofia
Cartea nu va muri, prof. Enciu Lorela-Catinca
Început de an, prof. înv. primar  Erdeli Ramona
200 de zile de școală, prof. înv. primar Alina Fiț
Interpretarea textelor literare la prima vedere și conexiunea lor cu alte arte la nivelul gimnazial, prof. Furtos Mariana-Daniela
Spicuiri din jurnalul unui consilier al lecturii (profesorul de lectură), Hălmăjan Sanda
Prietena mea, cartea, Iluța Mihaela Ioana
Emil Botta - Documente asupra melancoliei", prof. Mateiciuc Maria - Oana
Importanța lecturii, prof. înv. primar Muscaș Ana
Stimularea interesului pentru lectură prin  proiectul  național „Să citim pentru mileniul III", prof. Negrău Lucia
Voluntari... vulcanici, cu mască, fără mască, prof. Neșiu Sânziana
Dragoste de carte, Oros Cristina
Mickey în prima zi de școală, prof. înv. primar Pintea Adriana
Împistritul ouălor în „Þara Beiușului", prof. Rada Daniela, prof. Rada Roxana
Preșcolarul și lectura, prof. Ruja Lenuța
Cultivarea dragostei pentru limbaj cu ajutorul poeziei, profesor Tănase Maria
Cine sunt..., prof. Teaha Liana Alexandra
Arta poetică, prof. Venter Ioana
Cartea care se simte, prof. Voicilǎ Elena
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”.

Trimite email
miercuri, 4 decembrie 2024, 10:15:36 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

În așteptarea lui Moș Nicolae

La Școala Gimnazială „Dacia”, umplem ghetuțele cu... povești!
Marți, 3 decembrie 2024, elevii claselor I A și I H, împreună cu învățătoarele lor, Maria Brisc și Diana Mojolic, au „lustruit” de zor ghetuțele, în așteptarea lui Moș Nicolae...