Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O generație de excepție și-a luat zborul împreună cu 30 de porumbei albi

Joi, la Școala Gimnazială Nr. 16

O generație de excepție și-a luat zborul împreună cu 30 de porumbei albi

„Scriem astăzi 12 iunie 2014, o nouă filă de istorie în istoria școlii, o zi importantă, în care o nouă generație de elevi devin absolvenți, o nouă generație de elevi au terminat cele 8 clase la Școala Gimnazială Nr. 16 și în curând își vor lua zborul spre alte școli.

Îi felicit mai întâi pentru rezultatele obținute în acest an, consemnate la Consiliul profesorilor de ieri (miercuri - n.n.). Menționez că rezultatele la învățătură obținute de elevii claselor a VIII-a sunt foarte bune, iar la purtare, de-a dreptul excepționale, în sensul că niciun elev nu a avut nota scăzută la purtare”, a apreciat directorul școlii, dl prof. Mircea Gârba, în cuvântul de deschidere.
După podul de flori al claselor a VII-a, a urmat Gaudeamus-ul, sub bagheta dnei profesor de muzică (și chitară) Lukacs Annamaria.
„Înving doar acei care pun pasiune în ceea de fac și luptă pentru idealurile lor”
Directorul adjunct, dna prof. Smaranda Burcă a depănat povestea vieții lor de școlari, la mijloc de cireșar, cu întreaga comoară adunată în suflete, cu amintiri dragi, zâmbete și regretul în clipa despărțirii. „Cortina va cădea, decorurile se vor schimba, dar voi, protagoniști ai marelui rol pe care îl jucați în viața voastră, veți merge mai departe zâmbind, plini de speranțe și încrezători în voi. Nu uitați însă că înving doar acei care pun pasiune în ceea de fac și luptă pentru idealurile lor”, a conchis directorul adjunct, dna prof. Smaranda Burcă.
Elevi din a VIII-a și a VII-a au dialogat, la microfon, depănând amintiri, „trăind momentul unei stări de grație”, catalogând și făcând aprecieri, dar și promisiuni acelor „creaturi neobișnuite infestate cu sindromul extemporal”, iar grupul vocal, acompaniat de grupul de chitariști, le-a cântat o serenadă, acum la despărțire. Directorul adjunct Debrenti Attila s-a adresat absolvenților și părinților în limba maghiară, felicitându-l și încurajându-i pentru ceea ce îi așteaptă, iar părinții au mulțumit dascălilor pentru efortul depus, pentru profesionalism și dragostea părintească manifestată de diriginți.
„Fără voi, nu ar fi fost nimic!
Voi sunteți subiectul tuturor întâmplărilor frumoase sau mai puțin frumoase, plăcute și mai puțin plăcute în cei patru ani”, a conchis directorul (cu două inimi) Mircea Gârba, în cadrul celei de-a doua intervenții.
La momentul adevărului, la frumosul bilanț al absolvenților (celor patru clase), aveam să aflăm rezultatele unei generații de excepție, cum a catalogat-o dl director, cu trei șefi de promoție: Andrei Þigan, Kis Vanesa și Alexandru Vandici și cu cinci medaliați cu aur (cu media generală 10):  Andrada Crișan, Giulia Fărcaș, Andrei Luca, Andreea Lupu și Oana Ardelean (din clasa a VIII-a A, prof. Monica Sotoc). Zborul, de-acum, al absolvenților a fost deschis de 30 de porumbei albi care și-au luat zborul din fața absolvenților clasei a VIII-a B, o clasă de artiști, asemeni dirigintei lor, Anca Bulc.
Ora de dirigenție și dira cu surprize
Alături de Anca Bulc și a VIII-a B, profa cea mai iubită, și artiștii săi, aveam să petrecem câteva momente, la ultima oră de dirigenție cu părinții de față. Din „scorpia” ce a fost la început, Anca s-a „umanizat” și a evoluat treptat devenind cea mai iubită dintre pământeni. Mămică ajungând, Anca nu și-a abandonat primii copii, împărțindu-se, numai după două luni, între cei mulți și dragi de la școală și odorul de-acasă. Părinții și copiii au văzut și i-au apreciat dragostea și sacrificiul. Anca le-a mulțumit pentru surpriza cu porumbeii și cuvântul de apreciere și mulțumire exprimat în careul magic, iar la ora de dirigenție și ea a pregătit o surpriză fiecăruia, o scrisoare deschisă (către ștrumfi) care i-a așteptat pe bancă, o „fișă psihopedagogică”, dar nu numai, un „oracol” scris cu multă dragoste și realism.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (89 de poze) , accesați Galeria foto: O generație de excepție și-a luat zborul împreună cu 30 de porumbei albi.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:56 Ora standard a Europei de Est