Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A păstrat în sufletul său bunătatea oferită de conștiința propriei valori

Informaticieni care ne părăsesc

A păstrat în sufletul său bunătatea oferită de conștiința propriei valori

IN MEMORIAM - Prof. univ. emerit dr. ȘTEFAN IOAN NIÞCHI (1944-2014)
Fost profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (1992-2014); fost membru în Colectivul de redacție al revistei ISI, IJCCC, editată de Universitatea Agora din Oradea

Dl. prof. Ștefan Ioan Nițchi a fost un om care a păstrat în sufletul său bunătatea oferită de conștiința propriei valori, care i s-a transmis din familie. Tocmai această bunătate a fost cea care i-a permis să privească și să abordeze oamenii și situațiile întâlnite în viață cu atâta calm, dar și cu adâncă profunzime. Trebuie remarcat că dl. prof. Ștefan Ioan Nițchi a știut să privească în sufletul celor cu care lucra, ceea ce l-a ajutat de-a lungul timpului să promoveze oameni valoroși și să dezvolte legături de durată care aveau la bază căldura sufletească, dincolo de relaționarea sa strict profesională.
De asemenea, bunătatea acestui om l-a ajutat să fie un reper pentru mulți oameni, fie din mediul universitar sau din afara lui. A fost și va rămâne un reper, tocmai pentru că a avut întotdeauna o atitudine împăciuitoare. A dorit armonie în jurul său. A încercat permanent să construiască și să întrețină o atmosferă de liniște, pentru că armonia este cea care favorizează performanța în muncă, dar și echilibrul sufletesc, atât de necesar fiecăruia dintre noi.
Aceste trăsături l-au ajutat să vadă partea bună a celor din jurul său, să facă remarci asupra calităților și să îl asculte pe fiecare prin prisma acestui mod de raportare la oameni. Poate și de aceea, a reușit să adune în jurul său atâția oameni de omenie, care la rândul lor, au deprins de la blajinul lor dascăl că știința de carte nu înseamnă totul în această lume mult informată a științei. Ea este doar o latură a vieții, o parte cu care ne mândrim, care uneori oferă și posibilitatea să devenim infatuați sau aroganți pe alocuri. Când ne amintim de prof. Ștefan Ioan Nițchi, putem doar să considerăm că știința este o altă latură a vieții, pe lângă celelalte valori care ne dau posibilitatea să ne exprimăm, să fim oameni între oameni.
Bunătatea a fost cea care l-a ajutat să treacă peste acele dorințe care sunt percepute de către ceilalți ca fiind fala sau răzbunarea. Ea l-a păstrat un om modest, un om care vorbea puțin și la obiect, un om care îi găsea fiecăruia locul cel mai potrivit.
Datorită acestui mod de a fi, a obținut respectul celor din jurul său. Important de menționat este faptul că el niciodată nu a cerut, nu a fugit după respectul celor din jur. Nu a fost un om dornic de mărire, dar oamenii din jurul său l-au considerat întotdeauna un mare profesionist, un mare pedagog și un deschizător de drumuri.
Dl. prof. Ștefan Ioan Nițchi a fost fondatorul școlii informatice economice clujene. S-a remarcat în activitatea profesională mai ales în domeniul bazelor de date și al sistemelor suport de decizie și s-a dovedit un excelent coordonator în cadrul proiectelor și granturilor de cercetare în care a fost implicat. De asemenea, relațiile cu mediul de afaceri și universitățile din țară și străinătate, au contribuit în dezvoltarea colectivelor coordonate de dânsul.
La final, dorim să spunem că este foarte greu să așterni în cuvinte calitățile și faptele definitorii pentru o persoană, iar când vorbim despre cineva cu atât de multe realizări, cineva care și-a închinat viața celorlalți, devine o provocare. Dacă atunci când părăsim această lume vom retrăi toate sentimentele pe care le-am produs celor din jurul nostru în viața noastră pământească, suntem convinși că dl. prof. Ștefan Ioan Nițchi va retrăi doar sentimente calde, la fel cum a semănat în jurul celor care l-au cunoscut.
Nu avem pretenția că am spus totul sau că am arătat ce era mai important, dar suntem siguri că de fiecare dată când vom reciti aceste rânduri ne vom aduce aminte cu drag de dl. prof. Ștefan Ioan Nițchi.
Nota redacției revistei IJCCC (editată de Universitatea Agora)
Regretăm profund moartea, la 27.04.2014, a prof. univ. dr. Ștefan Ioan Nițchi, profesor emerit și conducător de doctorat la Universitatea  „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, un distins membru al colectivului editorial al INTERNATIONAL JOURNAL OF COMPUTERS COMMUNICATIONS & CONTROL (IJCCC).
Ștefan Ioan Nițchi s-a născut la 01.01.1944 în localitatea Vișeu de Sus, Maramureș și a obținut diploma de licență în matematică (1966) și cea de doctor în informatică (1990) la „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Diploma de doctor în informatică a fost recunoscută în 1997 în SUA. Timp de 26 de ani a fost cercetător și șeful Laboratorului de baze de date și sisteme tranzacționale la Institutul pentru Tehnică de Calcul.
În perioada 1992-1994 a fost conferențiar la Facultatea de Știinte Economice și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din 1994 a devenit profesor titular. În 1993 a fost ales șef al catedrei de Informatică Economică, iar apoi a fost reales în 1996, 2000, 2004 și 2008. A participat la stagii de documentare, asistență tehnică, ca senior Fulbright și ca profesor invitat în Franța, Italia, China, Polonia, Republica Cehă, SUA, Canada, Ungaria și Finlanda. A publicat peste 30 de cărti și peste 150 de lucrări în reviste și proceedingsuri. A coordonat peste 75 de granturi de cercetare. Activitățile sale s-au axat îndeosebi pe Baze de date și Bănci de date, sisteme suport de decizie, Inteligență artificială, Sisteme colaborative și E-Business.
Mentor și model de viață, Profesorul Ștefan Ioan Nițchi a îndrumat și încurajat generații întregi de tineri studioși, cu o generozitate deosebită.
În sufletele noastre o să rămână vie imaginea OMULUI care a fost dl. prof. Ștefan Ioan Nițchi.
Dan Bența, Universitatea Agora,
discipol al domnului profesor
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A păstrat în sufletul său bunătatea oferită de conștiința propriei valori.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:07 Ora de vară a Europei de Est