Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Învățătorului a fost marcată cu „Vorbe cu lipici..."

Joi, la CCD Bihor

Ziua Învățătorului a fost marcată cu „Vorbe cu lipici..."

Joi, 5 iunie 2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, Ziua Învățătorului a fost marcată prin lansarea volumului de poezii „Vorbe cu lipici, pentru mari și mici", al doamnei educatoare Cristina Oros.

În deschiderea manifestării, dna bibliotecar, prof. Mariana Trofin, gazda și organizatorul evenimentului, a prezentat agenda sărbătorilor zilei de 5 iunie: Ziua Mondială a Mediului, Ziua Geografiei în România, Ziua împotriva violenței asupra copilului în România, precum și Ziua Învățătorului, instituită în 2007.
În calitate de moderator, prof. dr. Rodica Popa s-a referit atât la sărbătoarea zilei, cât și la volumul de poezii lansat cu acest prilej.
Ca dascăl cu experiență și profesor metodist al CCD Bihor, domnia sa a adus în atenția asistenței felul în care este privit dascălul de către Ausbel și Robinson ca: înlocuitor al părinților, prieten și confident, consilier, sfătuitor, exponent al societății adulților, transmițător al valorilor aprobate de societate și facilitator al dezvoltării personalității. Modelatorul de caractere și cel mai iubit îndrumător a fost privit apoi și din alte unghiuri, ca terapeut în pregătirea emoțională și motivațională a elevilor, în dezvoltarea lor armonioasă cognitivă și morală. Iar mai nou, profilul dascălului se apropie și se confundă cu cel al unui mentor, expert instrucțional, practician resurse umane, metodician sau animator, fiind cel mai important agent al schimbării.
Referindu-se la volumul de versuri al dnei educatoare Cristina Oros, a apreciat calitatea exprimării nuanțate, potrivit vârstei copiilor cărora li se adresează, universul copilăriei, natura, sărbătorile și ilustrarea conținutului prin desene reprezentative.
Aflată la cel de-al doilea volum de poezii pentru copii, Cristina a vorbit mai puțin despre poeziile sale, preferând să ne pună în contact direct cu câteva dintre ele. „Și în acest volum, m-am străduit să aduc în fața copiilor un întreg univers, familiar și familial, iar mesajul este ușor de descifrat, întrucât am folosit cuvinte simple, cunoscute, pe înțelesul lor", ține să precizeze dna educatoare.
Anul viitor, de Ziua Învățătorului, e posibil să consemnăm lansarea unui nou volum de versuri cu „lipici"... la cei mari și mici..., scris de aceeași doamnă educatoare, Cristina Oros.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Învățătorului a fost marcată cu „Vorbe cu lipici...".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:27 Ora de vară a Europei de Est