Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Facultatea de Protecția Mediului printr-un simpozion internațional

Joi, la Universitatea din Oradea

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Facultatea de Protecția Mediului printr-un simpozion internațional

Ziua Mondială a Mediului a fost sărbătorită, joi (5 iunie 2014), la Facultatea de Protecția Mediului prin intermediul unui simpozion științific, împreună cu Universitatea din Debrecen (Ungaria), sub patronajul Academiei Oamenilor de Știință din România, după cum aveam să aflăm de la dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, cercetător științific I, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, sufletul manifestării.

„Colaborarea cu Universitatea din Debrecen este veche și deosebit de fructuoasă, a subliniat directorul de departament, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța. Simpozionul științific internațional „Natural Resources and Sustainable Development", organizat alternativ la Oradea și Debrecen, a ajuns la a XI-a ediție; revista acestui simpozion va deveni publicație ISI Proceeding (fiind cea de-a doua de la Universitatea din Oradea). De asemenea, Simpozionul științific internațional studențesc „Protecția mediului - prezent și viitor" se va desfășura, începând cu acest an, tot de Ziua Mondială a Mediului", a precizat directorul de departament.
La acest eveniment, partenerii din Ungaria au avut o participare numeroasă: 1 prorector (prof. dr. Javor Andras), directorul Școlii Doctorale (prof. dr. Pepo Peter), 2 decani (prof. dr. Komlosi Istvan și prof. dr. Peto Karoly) și încă 5 cadre didactice; 9 doctoranzi au prezentat lucrări în cadrul simpozionului.
La eveniment au onorat și invitați reprezentând instituții cu răspunderi în ceea ce privește protecția mediului (de la Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Administrația Bazinală „Ape Crișuri", Stația de Epurare, Depozitul ecologic Eco Bihor și Romsilva).
Vorbind despre Economia verde, decanul facultății, dl prof. univ. dr. Ioan Chereji, a subliniat rolul specialiștilor în „a produce mult, ieftin și de calitate, în condițiile unui mediu bine protejat. Facultatea de Protecția Mediului, așa după cum spunea profesorul Domuța, este prima facultate de protecția mediului din România, care are rolul și sarcina de a crea specialiști în protecția mediului". Felicitând organizatorii manifestării științifice (Departamentul Ingineria Mediului) pentru inițiativă și dinamism, reprezentantul Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Marius Þepelea, a accentuat rolul specialiștilor formați în amfiteatrele Facultății de Protecția Mediului în rezolvarea unor probleme și dificultăți, „care, rămase nerezolvate, ar duce, după mărturia multor specialiști, la consecințe mai grave decât conflictele militare".
Studenții programelor de studii universitare de licență și master au fost prezenți la actuala ediție a simpozionului studențesc cu un număr record de lucrări științifice - 79, 11 fiind prezentate în plen. Sub formă de poster au fost prezentate 69 de lucrări: 26 la secțiunea Ingineria Mediului, 16 la Agricultură - Horticultură, 10 la Silvicultură, 13 la Industria alimentară, și 4 la Zootehnie și Agroturism.
Pe coridor și în sala de lectură a bibliotecii facultății ne-am întreținut cu parte dintre studenții participanți și îndrumătorii lor. Vlad Mateaș din anul II, Silvicultură, ne-a prezentat casa ecologică construită din materiale eco, cu instalație eoliană de producere a energiei electrice și panouri solare pentru încălzirea apei. Șef lucrări dr. ing. titular Crainic Ghiță Cristian de la cursul de silvicultură, topografie, produse forestiere și studiului lemnului a fost prezent cu studenți din anul III, IV și anul I, cu lucrări de studiu pe o specie de nuc american, cu studii de caz și cu un GIS forestier.
La finalul manifestării, directorul Departamentului Ingineria Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, organizatorul simpozionului, a înmânat autorilor lucrărilor câte o diplomă de participare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Facultatea de Protecția Mediului printr-un simpozion internațional.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 01:36:04 Ora de vară a Europei de Est