Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Facultatea de Protecția Mediului printr-un simpozion internațional

Joi, la Universitatea din Oradea

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Facultatea de Protecția Mediului printr-un simpozion internațional

Ziua Mondială a Mediului a fost sărbătorită, joi (5 iunie 2014), la Facultatea de Protecția Mediului prin intermediul unui simpozion științific, împreună cu Universitatea din Debrecen (Ungaria), sub patronajul Academiei Oamenilor de Știință din România, după cum aveam să aflăm de la dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, cercetător științific I, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, sufletul manifestării.

„Colaborarea cu Universitatea din Debrecen este veche și deosebit de fructuoasă, a subliniat directorul de departament, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța. Simpozionul științific internațional „Natural Resources and Sustainable Development", organizat alternativ la Oradea și Debrecen, a ajuns la a XI-a ediție; revista acestui simpozion va deveni publicație ISI Proceeding (fiind cea de-a doua de la Universitatea din Oradea). De asemenea, Simpozionul științific internațional studențesc „Protecția mediului - prezent și viitor" se va desfășura, începând cu acest an, tot de Ziua Mondială a Mediului", a precizat directorul de departament.
La acest eveniment, partenerii din Ungaria au avut o participare numeroasă: 1 prorector (prof. dr. Javor Andras), directorul Școlii Doctorale (prof. dr. Pepo Peter), 2 decani (prof. dr. Komlosi Istvan și prof. dr. Peto Karoly) și încă 5 cadre didactice; 9 doctoranzi au prezentat lucrări în cadrul simpozionului.
La eveniment au onorat și invitați reprezentând instituții cu răspunderi în ceea ce privește protecția mediului (de la Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Administrația Bazinală „Ape Crișuri", Stația de Epurare, Depozitul ecologic Eco Bihor și Romsilva).
Vorbind despre Economia verde, decanul facultății, dl prof. univ. dr. Ioan Chereji, a subliniat rolul specialiștilor în „a produce mult, ieftin și de calitate, în condițiile unui mediu bine protejat. Facultatea de Protecția Mediului, așa după cum spunea profesorul Domuța, este prima facultate de protecția mediului din România, care are rolul și sarcina de a crea specialiști în protecția mediului". Felicitând organizatorii manifestării științifice (Departamentul Ingineria Mediului) pentru inițiativă și dinamism, reprezentantul Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Marius Þepelea, a accentuat rolul specialiștilor formați în amfiteatrele Facultății de Protecția Mediului în rezolvarea unor probleme și dificultăți, „care, rămase nerezolvate, ar duce, după mărturia multor specialiști, la consecințe mai grave decât conflictele militare".
Studenții programelor de studii universitare de licență și master au fost prezenți la actuala ediție a simpozionului studențesc cu un număr record de lucrări științifice - 79, 11 fiind prezentate în plen. Sub formă de poster au fost prezentate 69 de lucrări: 26 la secțiunea Ingineria Mediului, 16 la Agricultură - Horticultură, 10 la Silvicultură, 13 la Industria alimentară, și 4 la Zootehnie și Agroturism.
Pe coridor și în sala de lectură a bibliotecii facultății ne-am întreținut cu parte dintre studenții participanți și îndrumătorii lor. Vlad Mateaș din anul II, Silvicultură, ne-a prezentat casa ecologică construită din materiale eco, cu instalație eoliană de producere a energiei electrice și panouri solare pentru încălzirea apei. Șef lucrări dr. ing. titular Crainic Ghiță Cristian de la cursul de silvicultură, topografie, produse forestiere și studiului lemnului a fost prezent cu studenți din anul III, IV și anul I, cu lucrări de studiu pe o specie de nuc american, cu studii de caz și cu un GIS forestier.
La finalul manifestării, directorul Departamentului Ingineria Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, organizatorul simpozionului, a înmânat autorilor lucrărilor câte o diplomă de participare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită la Facultatea de Protecția Mediului printr-un simpozion internațional.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:36:47 Ora standard a Europei de Est