Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Dezbateri pe tema violenței

Miercuri, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea

Dezbateri pe tema violenței

În cadrul săptămânii de luptă împotriva violenței, gojdiștii orădeni s-au adunat miercuri (23 aprilie 2008), în sala festivă, cu mic cu mare, liceeni și gimnaziști, elevi și dascăli, pentru o confruntare sută la sută pe tema violenței, în prezența unui reprezentant al Poliției de proximitate, agent șef Ioan Borza. Discuțiile au fost conduse de prof. Mihaela Mincic, organizator și moderator.

Toată lumea vobește despre violență, iar în media, chiar s-a exagerat uneori. Elevii gojdiști au analizat fenomenul cu luciditate, la foc mic, fără excese și patimă, dar și fără pardon și menajamente când a venit vorba despre violența în școală, o violență „domestică”, mai mult verbală, insistându-se pe relația profesor – elev. Campionii discuțiilor, cei care au monopolizat dezbaterile, s-au dovedit a fi tot profesioniștii de „carieră”, „juriștii”și „avocații” dnei prof. Liliana Sonea, dar și poeții, confrații lui Adrian Mălăieș-Popescu (coordonatorul clubului de poezie).
Și pentru ca discuțiile să aibă un rost și o finalitate, o perspectivă fericită, vorbitorii au avansat inclusiv soluții (realiste) la anumite cazuri de violență. Invitatul manifestării, agent șef Ioan Borza, a făcut referire la temeiul legal, la legile în vigoare care reglementează raportul dintre cetățeni, în virtutea cărora se pot aplica sancțiuni în cazul actelor de violență. (Ov. D.) 

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:28:46 Ora standard a Europei de Est