Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniune în Portugalia

La finele proiectului Comenius „Unity through diversity”

Reuniune în Portugalia

În perioada 26-30 mai 2014, a avut loc ultima din cele zece reuniuni de proiect Comenius „Unity through diversity” în localitatea Cinfaes din Portugalia.

Acest proiect a debutat în 2012 și este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.
Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea are ca și parteneri în cadrul proiectului Comenius „Unity through diversity” școli și grădinițe din 9 țări europene: Groupe Scolaire Louis Pasteur din Franța, Sesto Circolo didattico din Italia, Ligoniel Primary School și St. Vincent de Paul Primary School din Irlanda de Nord, OSNOVNA SKOLA STRAHONINEC din Croația, Zespol Szkolno - Przedszkolny w Napachaniu din Polonia, CENTRO DE EDUCACION INFANTIL Y PRIMARIA VALSEQUILLO din Insulele Canare, Spania, Centro Escolar de Santiago de Piaes din Portugalia, Tiistilan koulu din Finlanda și OZEL YENI FIKIR ANAOKULU din Turcia.
Tema acestei reuniuni a fost ilustrarea programului zilnic al copiilor din școlile partenere. Astfel, prin intermediul filmulețelor realizate cu maiestrie de cei mici, coordonatorii din cele 10 țări au prezentat modul de viață al elevilor din diferite colțuri ale Europei.
Agenda întâlnirii din Portugalia a inclus vizitarea școlilor: „Agrupamento de escolas General Serpa Pinta”, „Centro Escolar de Santiago de Piaes”, „Centro Escolar de Santiago de Nespereira”, participarea la ore de curs, ateliere și ședințe de lucru, vizionarea unui program artistic de gimnastică, precum și inaugurarea unei grădini de legume a școlii „Centro Escolar de Santiago de Nespereira”. Elevii din școlile portugheze ne-au primit cu căldură și deschidere, fiind curioși să afle informații despre țările noastre. Atracția principală pentru ei a reprezentat Castelul lui Dracula, din România.
Tot în cadrul acestei întâlniri am asistat la o serbare organizată de elevii și profesorii din Cinfaes, prilej cu care am aflat informații despre istoria locuitorilor zonei, despre tradiții și obiceiuri.  Emoționantă a fost și seara petrecută alături de comunitatea locală. Oamenii au fost foarte comunicativi, prietenoși și bucuroși de musafiri.
Un alt moment deosebit al reuniunii l-a constituit întâlnirea cu primarii din localitățile Cinfaes și Lamego, dar și cu inspectorul pe probleme de învățământ al regiunii. Aceștia ne-au vorbit despre bogăția și frumusețea locului, renumit pentru producția de vin și fructe, dar și despre preocuparea pe care oficialitățile o au față de educația copiilor.
S-au mai organizat vizite de studiu la Biserica Sr. dos Remedios din orașul Lamego, la Catedrala Se și la Mosteiro da Serro do Pilar din orașul Porto.
Reuniunea din Portugalia a avut o încărcătură emoțională deosebită. În acești 2 ani, alături de dascăli și elevi din Școala Gimnazială Nr. 16, am întâlnit copii și profesori din 9 țări, am muncit împreună, am învățat unii de la alții, ne-am îmbunătățit metodele și tehnicile de predare, am schimbat opinii, ne-am învățat elevii să aprecieze și să respecte tradițiile și culturile altor popoare, am legat prietenii și deși suntem diferiți, am învățat să fim uniți: Unitate prin diversitate.
În calitate de inițiator și coordonator al proiectului Comenius  „Unity through diversity” în Școala Gimnazială Nr. 16, țin să mulțumesc tuturor elevilor, părinților acestora, profesorilor și reprezentanților comunității locale care s-au implicat activ în implementarea acestui proiect.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Prof. Violeta Roman
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniune în Portugalia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:59 Ora de vară a Europei de Est