Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca

Noi izbânzi ale gospodarilor urbei de pe Crișul (cel) Repede

Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca

Pe acolo pe unde zeci de ani, orădenii nu-și găseau drumul, la „Rovine în câmpii”, nu pe Neajlov, ci pe malul Peței, loc ce se cheamă Salca, gospodarii municipiului au amenajat o oază de liniște și frumusețe.

Hectare de verdeață, apă și alei, menite să ne încânte, unde elevul și studentul trebuie să-și consulte atlasul pentru a denumi speciile de plante care te răscolesc cu înfățișarea lor neobișnuită, ne bucură privirea zâmbind soarelui care le binecuvântează nașterea. Uriașa investiție pentru orădenii din Nufărul, dar nu numai, măsoară, deocamdată 34.100 de metri pătrați și a fost inaugurată de primarul nostru, dl inginer Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureșan și directorul AIO, Cristian Beltechi, dar și alți angajați destoinici ai instituției, doamne și directori ai AIO, consilieri ai dlui primar și responsabili cu nașterea și gospodărirea parcului. Și pentru că nu se putea să deranjezi Măria Sa Copilul cu o asemenea veste tocmai de ziua sa, fiind în sfântă zi de duminică, inaugurarea s-a înfăptuit luni, 2 iunie, în anul de grație 2014. Tot pe Măria Sa dorim să-l informăm ceea ce-l așteaptă în Parcul Salca: „48 de specii de foioase, 30 de specii de conifere, totalizând 178 de copaci, gardul viu din foioase și rășinoase, în jur de 7.100 de bucăți, care împrejmuiește parcul, un labirint circular medieval, un rozariu: cuprinzând trandafiri târâtori și trandafiri agățători pe pergole, trandafiri miniatur (460), ierburi decorative și alte plante perene (1.700), bambuși (210), arbuști de foioase (78), arbuști de conifere (207) și peluze ; speciile de arbori, arbuști, bambuși, trandafiri, plante perene, graminee, plante acvatice sunt în număr de peste 130 de specii diferite. Cu sprijinul natural al Peței s-a realizat un lac de 4.875 mp, care cuprinde 11 specii de plante de apă (hidrofile, nuferi: Nuphar lutea, Nymphaea alba Attraction, Nymphaea hibrid – 190 de bucăți) și de mlaștină (higrofile - Acorus calamus Variegatus, Butomus umbellatus, Cyperus longus, Iris sibirica, Iris Levigata, Mentha Aquatica, Typha latifolia Variegata, Typha minima – 220 de bucăți);  lacul este traversat de un ponton din lemn și de un pasaj din blocuri de beton și piatră naturală”.
„Ne propunem ca încă 2 hectare, în etapa a doua, în Salca 2, cum l-am și intitulat, să-l continue”, a precizat dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
„Tot în această zonă, Primăria Oradea mai are 1,5 hectare în proprietate, într-o formă neregulată, dar între acest drum și Lotus, mai sunt aproximativ 8 hectare de teren. Vedeți că arheologii lucrează acolo pentru descărcarea arheologică. Noi am reușit să demolăm, să expropriem practic acel Service care era în spatele Bisericii Ortodoxe; urmează ca în această vară, după descărcarea arheologică, să realizăm parcarea respectivă și în anii următori să preluăm aceste terenuri care au fost date, prin sentințe judecătorești, pe amplasamente, unor persoane care n-au avut niciodată terenuri aici, de la aceste persoane. Să facem o zonă de terenuri de sport de-a lungul. Practic, ar trebui să avem și în această parte a orașului o bază sportivă de tipul celei din Ioșia. Dar aceasta va dura câțiva ani de zile, iar pe malul Peței va veni pista de biciclete”, a completat dl primar, care a dialogat cu jurnaliștii în permanență, oferind informații și despre alte zone ale municipiului unde se lucrează sau se va lucra pentru amenajarea de noi spații verzi.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:05 Ora de vară a Europei de Est