Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca

Noi izbânzi ale gospodarilor urbei de pe Crișul (cel) Repede

Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca

Pe acolo pe unde zeci de ani, orădenii nu-și găseau drumul, la „Rovine în câmpii”, nu pe Neajlov, ci pe malul Peței, loc ce se cheamă Salca, gospodarii municipiului au amenajat o oază de liniște și frumusețe.

Hectare de verdeață, apă și alei, menite să ne încânte, unde elevul și studentul trebuie să-și consulte atlasul pentru a denumi speciile de plante care te răscolesc cu înfățișarea lor neobișnuită, ne bucură privirea zâmbind soarelui care le binecuvântează nașterea. Uriașa investiție pentru orădenii din Nufărul, dar nu numai, măsoară, deocamdată 34.100 de metri pătrați și a fost inaugurată de primarul nostru, dl inginer Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureșan și directorul AIO, Cristian Beltechi, dar și alți angajați destoinici ai instituției, doamne și directori ai AIO, consilieri ai dlui primar și responsabili cu nașterea și gospodărirea parcului. Și pentru că nu se putea să deranjezi Măria Sa Copilul cu o asemenea veste tocmai de ziua sa, fiind în sfântă zi de duminică, inaugurarea s-a înfăptuit luni, 2 iunie, în anul de grație 2014. Tot pe Măria Sa dorim să-l informăm ceea ce-l așteaptă în Parcul Salca: „48 de specii de foioase, 30 de specii de conifere, totalizând 178 de copaci, gardul viu din foioase și rășinoase, în jur de 7.100 de bucăți, care împrejmuiește parcul, un labirint circular medieval, un rozariu: cuprinzând trandafiri târâtori și trandafiri agățători pe pergole, trandafiri miniatur (460), ierburi decorative și alte plante perene (1.700), bambuși (210), arbuști de foioase (78), arbuști de conifere (207) și peluze ; speciile de arbori, arbuști, bambuși, trandafiri, plante perene, graminee, plante acvatice sunt în număr de peste 130 de specii diferite. Cu sprijinul natural al Peței s-a realizat un lac de 4.875 mp, care cuprinde 11 specii de plante de apă (hidrofile, nuferi: Nuphar lutea, Nymphaea alba Attraction, Nymphaea hibrid – 190 de bucăți) și de mlaștină (higrofile - Acorus calamus Variegatus, Butomus umbellatus, Cyperus longus, Iris sibirica, Iris Levigata, Mentha Aquatica, Typha latifolia Variegata, Typha minima – 220 de bucăți);  lacul este traversat de un ponton din lemn și de un pasaj din blocuri de beton și piatră naturală”.
„Ne propunem ca încă 2 hectare, în etapa a doua, în Salca 2, cum l-am și intitulat, să-l continue”, a precizat dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
„Tot în această zonă, Primăria Oradea mai are 1,5 hectare în proprietate, într-o formă neregulată, dar între acest drum și Lotus, mai sunt aproximativ 8 hectare de teren. Vedeți că arheologii lucrează acolo pentru descărcarea arheologică. Noi am reușit să demolăm, să expropriem practic acel Service care era în spatele Bisericii Ortodoxe; urmează ca în această vară, după descărcarea arheologică, să realizăm parcarea respectivă și în anii următori să preluăm aceste terenuri care au fost date, prin sentințe judecătorești, pe amplasamente, unor persoane care n-au avut niciodată terenuri aici, de la aceste persoane. Să facem o zonă de terenuri de sport de-a lungul. Practic, ar trebui să avem și în această parte a orașului o bază sportivă de tipul celei din Ioșia. Dar aceasta va dura câțiva ani de zile, iar pe malul Peței va veni pista de biciclete”, a completat dl primar, care a dialogat cu jurnaliștii în permanență, oferind informații și despre alte zone ale municipiului unde se lucrează sau se va lucra pentru amenajarea de noi spații verzi.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea verde s-a înnobilat cu încă un parc – Parcul Salca.

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 02:35:15 Ora standard a Europei de Est