Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”

Joi și vineri, pe Wembley și la San Remo, s-a desfășurat

Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”

Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”, cuprins în CAER, poziția 253, și-a desemnat câștigătorii joi și vineri (29-30 mai 2014).

„Desfășurate sub zodia norocoasă a celor 40 de ani de existență a instituției noastre (Grădinița Nr. 52 din Oradea – gazda și organizatorul evenimentelor), competițiile sportive și cultural artistice au implicat sute de copii (peste 400 la fotbal și peste 600 de mici campioni ai dansului), zeci de unități de învățământ, peste 60 de cadre didactice, părinți, cu zecile, într-o deplină armonie de lumină și culoare, sport și sportivitate, dans și gimnastică artistică”, ne-a declarat directorul Grădiniței Nr. 52, coordonatorul de proiect, dna prof. Maria Nan.
Domnia sa și colectivul grădiniței, împreună cu partenerii locali, județeni și naționali, se fac „vinovați” de regalul fotbalistic de care am avut parte joi pe Wembley, iar vineri, de regalul artistic de la San Remo.
Fotbal pe pâine
În finala internațională de joi de pe Wembley, s-au întâlnit echipa gazdelor „Universul piticilor” (echipă campioană), echipa Piticilor de la LPS „Bihorul” (campioana en-titre, la cele cinci ediții),  „Academic” și „Voinicel”, două echipe noi, pretendente la titlu, de la Grădinița Nr. 27 - „Voinicel” și echipa „veteranilor” de la Grădinița Creștină „Emanuel”.
După un „maraton” fotbalistic de 3 ore, clasamentul a arătat astfel:
pe locul I și medalie de aur - LPS „Bihorul” și Grădinița Nr. 52 (echipaUniversul piticilor”), pe locul II și medalie de argint - echipele Grădiniței Nr. 27: „Voinicel” (antrenor, prof. Nela Axinte) și „Academic” (antrenor, prof. Ioana Mihuț), iar pe locul III și medalie de bronz - Grădinița Creștină „Emanuel” (antrenor, prof. Violeta Moțoc).
Golgeterii turneului au fost Rareș Catrișcău și Rareș Matei, de la echipa campioană, antrenată de Ovidiu Silaghi și Cristian Mureșan. De menționat că la deschiderea festivității a participat și directorul Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, dl prof. dr. Dan Matei, care s-a arătat încântat văzând numărul mare de participanți, dar și de privitori: copii, educatoare și părinți, felicitându-i, deopotrivă, pe toți pentru opțiunea de a alege mișcarea în aer liber. Alături de dl Matei, l-am avut pe distinsul antrenor Dan Dobai. Campionii de la grădinița gazdă au fost conduși pe prima treaptă a podiumului de antrenor, prof. Vekony Tiberiu, susținut de doamna director Maria Nan. Înregistrările video aparțin dnei prof. Ioana Sala.
Să mai precizăm că la momentul adevărului, la premiere, organizatorii, împreună cu generoșii sponsori, au acordat cinci cupe, medalii din aur, argint și bronz pentru fiecare fotbalist, după caz, care le-au luat „fața” și i-au lăsat fără grai pe micii fotbaliști, ce nu-și mai puteau lua ochii de la medaliile strălucitoare care le atârnau la gât.
Regalul dansant de la San Remo
A doua zi, vineri, scena de la San Remo a fost „inundată” de micii dansatori: zâne cu cercuri, Albă-ca-Zăpada și o grămadă de pitici, majorete colorate, cu pompoane, fluturași zglobii, ursuleți veseli, rățuște, greierași, flori, multe flori, Tarzan, pirați fioroși, gimnaști neîntrecuți și prințese - o lume colorată, dar și iubitori ai folclorului românesc, păstrători ai datinilor și obiceiurilor populare, costumați în frumoase straie populare autentice, cu toții, mici dansatori campioni, circa 40 de formații  care ne-au încântat privirea și ne-au bucurat sufletele.
Pentru premierea lor, organizatorii și generoșii sponsori (SC Moisi Serv SRL, SC Dalmason SRL, SC Florelit SRL, Carmangeria „Sorina”, SC Westdase SRL, Mureșan Nicolae, Toda Aurel, Boroș Florian, SC Danges Prod Com SRL, SC Unimar SRL, SC Andromi, SC Gi & Co Impex SRL, Patiseria „Irinel și George”, SC „Betty și Csongy” SRL) au pregătit pachete cu dulciuri, diplome și cupe.
„Doresc să subliniez că evenimentele de joi și vineri, s-au vrut a fi etape de evaluarea finală a proiectului național „Micii campioni”, evaluare derulată prin intermediul Centrului de documentare și informare „Universul piticilor" de la Grădinița Nr. 52”, a precizat coordonatorul de proiect, doamna director Maria Nan.
Premiile concursului de dans
Premiul I (cu cupă)
Grădinița Nr. 52, Grădinița Nr. 43, Grădinița din Derna și Grădinița  Nr. 54 (structura Grădinița Nr. 37).
Premiul I
Grădinița Nr. 41, Grădinița Nr. 20, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 52, Grădinița „Holcim” din Aleșd, Grădinița  din Tinca, Grădinița Nr. 56, Grădinița Nr. 34, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 25, Grădinița Nr. 30, Grădinița Nr. 1, Grădinița Nr. 34, Grădinița Nr. 53, Grădinița Nr. 30, Grădinița Nr. 47, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 54, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 42, Grădinița din Ștei.
Premiul al II-lea
Grădinița Nr. 20, Grădinița Nr. 45, Grădinița Nr. 28, Grădinița Nr. 41, Grădinița Nr. 56, Grădinița Nr. 20.
Premiul al III-lea
Grădinița Nr. 50, Grădinița Nr. 55, Grădinița Nr. 45, Grădinița Nr. 28, Grădinița Nr. 34, Grădinița Nr. 52 și Grădinița Nr. 17.
Premii acordate partenerilor din țară
Premiul I
Grădinița „Floare de colț” din Baia Mare, Grădinița Nr. 2 Târgu Neamț, Grădinița „Rază de soare” din Cluj-Napoca, Grădinița Nr. 9 Satu Mare, Grădinița „Dumbrava minunată” din Alba –Iulia (grupa veverițelor), iar la Fotbal - Grădinița „Palatul copiilor” din Arad.
Premiul al II-lea
Grădinița „Palatul fermecat” din Arad, Grădinița Nr. 4 din Caransebeș, Grădinița Nr. 25 din Brașov, Grădinița „Dumbrava minunată” din Alba Iulia (grupa cățelușilor/ grupa furnicuțelor/ grupa fluturașilor).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (255 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:08 Ora de vară a Europei de Est