Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”

Joi și vineri, pe Wembley și la San Remo, s-a desfășurat

Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”

Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”, cuprins în CAER, poziția 253, și-a desemnat câștigătorii joi și vineri (29-30 mai 2014).

„Desfășurate sub zodia norocoasă a celor 40 de ani de existență a instituției noastre (Grădinița Nr. 52 din Oradea – gazda și organizatorul evenimentelor), competițiile sportive și cultural artistice au implicat sute de copii (peste 400 la fotbal și peste 600 de mici campioni ai dansului), zeci de unități de învățământ, peste 60 de cadre didactice, părinți, cu zecile, într-o deplină armonie de lumină și culoare, sport și sportivitate, dans și gimnastică artistică”, ne-a declarat directorul Grădiniței Nr. 52, coordonatorul de proiect, dna prof. Maria Nan.
Domnia sa și colectivul grădiniței, împreună cu partenerii locali, județeni și naționali, se fac „vinovați” de regalul fotbalistic de care am avut parte joi pe Wembley, iar vineri, de regalul artistic de la San Remo.
Fotbal pe pâine
În finala internațională de joi de pe Wembley, s-au întâlnit echipa gazdelor „Universul piticilor” (echipă campioană), echipa Piticilor de la LPS „Bihorul” (campioana en-titre, la cele cinci ediții),  „Academic” și „Voinicel”, două echipe noi, pretendente la titlu, de la Grădinița Nr. 27 - „Voinicel” și echipa „veteranilor” de la Grădinița Creștină „Emanuel”.
După un „maraton” fotbalistic de 3 ore, clasamentul a arătat astfel:
pe locul I și medalie de aur - LPS „Bihorul” și Grădinița Nr. 52 (echipaUniversul piticilor”), pe locul II și medalie de argint - echipele Grădiniței Nr. 27: „Voinicel” (antrenor, prof. Nela Axinte) și „Academic” (antrenor, prof. Ioana Mihuț), iar pe locul III și medalie de bronz - Grădinița Creștină „Emanuel” (antrenor, prof. Violeta Moțoc).
Golgeterii turneului au fost Rareș Catrișcău și Rareș Matei, de la echipa campioană, antrenată de Ovidiu Silaghi și Cristian Mureșan. De menționat că la deschiderea festivității a participat și directorul Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, dl prof. dr. Dan Matei, care s-a arătat încântat văzând numărul mare de participanți, dar și de privitori: copii, educatoare și părinți, felicitându-i, deopotrivă, pe toți pentru opțiunea de a alege mișcarea în aer liber. Alături de dl Matei, l-am avut pe distinsul antrenor Dan Dobai. Campionii de la grădinița gazdă au fost conduși pe prima treaptă a podiumului de antrenor, prof. Vekony Tiberiu, susținut de doamna director Maria Nan. Înregistrările video aparțin dnei prof. Ioana Sala.
Să mai precizăm că la momentul adevărului, la premiere, organizatorii, împreună cu generoșii sponsori, au acordat cinci cupe, medalii din aur, argint și bronz pentru fiecare fotbalist, după caz, care le-au luat „fața” și i-au lăsat fără grai pe micii fotbaliști, ce nu-și mai puteau lua ochii de la medaliile strălucitoare care le atârnau la gât.
Regalul dansant de la San Remo
A doua zi, vineri, scena de la San Remo a fost „inundată” de micii dansatori: zâne cu cercuri, Albă-ca-Zăpada și o grămadă de pitici, majorete colorate, cu pompoane, fluturași zglobii, ursuleți veseli, rățuște, greierași, flori, multe flori, Tarzan, pirați fioroși, gimnaști neîntrecuți și prințese - o lume colorată, dar și iubitori ai folclorului românesc, păstrători ai datinilor și obiceiurilor populare, costumați în frumoase straie populare autentice, cu toții, mici dansatori campioni, circa 40 de formații  care ne-au încântat privirea și ne-au bucurat sufletele.
Pentru premierea lor, organizatorii și generoșii sponsori (SC Moisi Serv SRL, SC Dalmason SRL, SC Florelit SRL, Carmangeria „Sorina”, SC Westdase SRL, Mureșan Nicolae, Toda Aurel, Boroș Florian, SC Danges Prod Com SRL, SC Unimar SRL, SC Andromi, SC Gi & Co Impex SRL, Patiseria „Irinel și George”, SC „Betty și Csongy” SRL) au pregătit pachete cu dulciuri, diplome și cupe.
„Doresc să subliniez că evenimentele de joi și vineri, s-au vrut a fi etape de evaluarea finală a proiectului național „Micii campioni”, evaluare derulată prin intermediul Centrului de documentare și informare „Universul piticilor" de la Grădinița Nr. 52”, a precizat coordonatorul de proiect, doamna director Maria Nan.
Premiile concursului de dans
Premiul I (cu cupă)
Grădinița Nr. 52, Grădinița Nr. 43, Grădinița din Derna și Grădinița  Nr. 54 (structura Grădinița Nr. 37).
Premiul I
Grădinița Nr. 41, Grădinița Nr. 20, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 52, Grădinița „Holcim” din Aleșd, Grădinița  din Tinca, Grădinița Nr. 56, Grădinița Nr. 34, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 25, Grădinița Nr. 30, Grădinița Nr. 1, Grădinița Nr. 34, Grădinița Nr. 53, Grădinița Nr. 30, Grădinița Nr. 47, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 54, Grădinița Nr. 27, Grădinița Nr. 42, Grădinița din Ștei.
Premiul al II-lea
Grădinița Nr. 20, Grădinița Nr. 45, Grădinița Nr. 28, Grădinița Nr. 41, Grădinița Nr. 56, Grădinița Nr. 20.
Premiul al III-lea
Grădinița Nr. 50, Grădinița Nr. 55, Grădinița Nr. 45, Grădinița Nr. 28, Grădinița Nr. 34, Grădinița Nr. 52 și Grădinița Nr. 17.
Premii acordate partenerilor din țară
Premiul I
Grădinița „Floare de colț” din Baia Mare, Grădinița Nr. 2 Târgu Neamț, Grădinița „Rază de soare” din Cluj-Napoca, Grădinița Nr. 9 Satu Mare, Grădinița „Dumbrava minunată” din Alba –Iulia (grupa veverițelor), iar la Fotbal - Grădinița „Palatul copiilor” din Arad.
Premiul al II-lea
Grădinița „Palatul fermecat” din Arad, Grădinița Nr. 4 din Caransebeș, Grădinița Nr. 25 din Brașov, Grădinița „Dumbrava minunată” din Alba Iulia (grupa cățelușilor/ grupa furnicuțelor/ grupa fluturașilor).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (255 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional național „Micii campioni”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:42 Ora standard a Europei de Est