Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Curs festiv la Ingineria sistemelor de la Universitatea Politehnica Timișoara

Miercuri, în sala Filarmonicii „Banatul” din Timișoara

Curs festiv la Ingineria sistemelor de la Universitatea Politehnica Timișoara

Promoția 2010-2014 a Facultății de Automatică și Calculatoare, secția Ingineria sistemelor a Universității Politehnica din Timișoara, a ținut cursul festiv miercuri, 28 mai, în cocheta sală a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

La celebrarea acestui moment special, ei au fost onorați de decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, dl prof. dr. ing. Horia Ciocârlie și de șef lucrări dr. ing. Sorin Nanu, alesul lor, să le fie decan de an la cursul festiv. În imensa și frumoasa sală au luat loc cei mulți și dragi ai sărbătoriților, părinți, frați, bunici, prieteni dragi, iar în primul rând și la balcon, cadrele didactice universitare, îndrumătorii lor în cei patru ani de studenție.
Cunoscând bine realitatea și atitudinea tinerilor din zilele noastre, care nu sunt încântați să mai fie „dădăciți”, dl decan s-a ferit să le dea sfaturi pentru că: „ei preferă să se dea cu capul de pragul de sus și să învețe din propria experiență mai mult decât din sfaturile celor mai în vârstă”; l-am citat pe distinsul decan. Totuși, domnia sa a ținut să-i avertizeze că optând pentru această frumoasă profesie sunt „condamnați” să învețe toată viața pentru a fi în pas cu schimbările rapide care se produc în domeniul profesiei îmbrățișate.
„Vreau totuși să vă adesez un avertisment, acela că ați optat pentru o meserie, pentru o profesiune în care veți învăța toată viața. Ați învățat la facultate, veți învăța la master și mai ales veți învăța la locul de muncă, lucrurile se schimbă în domeniul nostru foarte repede și va trebui să fiți pregătiți să faceți față exigențelor unei meserii frumoase, dar dificile, așa cum spuneam, să fiți pregătiți să învățați tot timpul. Desigur, acuma este important acest moment festiv, care nu este un capăt de drum. Toată lumea știe, că noi, de fapt, cumva inversăm, sărbătorim finalizarea cursurilor, mai avem însă până finalizăm ciclul de licență”, a spus dl decan.
După examenul de licență și susținerea proiectului sunt așteptați să se înscrie la masterat, având posibilitatea să aleagă din 8 programe de master, dintre care patru în limba engleză. „Nu vă lăsați amăgiți de cei care vă spun că masterul nu este necesar, după părerea mea și din observațiile mele, masterul câștigă din ce în ce mai mult teren”, i-a asigurat dl decan. Și le-a mai spus că e în curs de oficializare asociația absolvenților facultății, iar cei care vor dori vor putea deveni membri.
În numele studenților a vorbit apoi Tudor Fofiu, moderatorul evenimentului, care a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți, sintetizând drumul devenirii lor în cei patru ani și mulțumind pentru sprijinul pe care l-au primit din plin din partea familiei, profesorilor și prietenilor; în câteva zeci de minute am urmărit pe ecran un colaj cu cele mai importante momente, imortalizate în imagini, amintiri ale celor patru ani de facultate.
 „Viitorul a început acum 30 de ani”
În cadrul cursului festiv, șef lucrări dr. ing. Sorin Nanu le-a supus atenției, pentru a-i pune pe gânduri, impactul tehnologiei asupra societății. „De ce cred că este bine să cunoașteți acest lucru, pentru că atunci când îl cunoașteți nu o să vă mai fie frică de el”. În expunerea sa, dl inginer a pornit de la calculator, rețelele de calculatoare la nivel mondial și telefoanele celulare, subliniind impactul celor trei tehnologii asupra societății: „au permis dezvoltarea procesării de informații și a transmiterii informației”; s-a ajuns apoi la avalanșa de informații, la stabilirea direcției, la schimbarea modului de gândire și a atitudinii: „Voi  va trebui să scăpați de aceste tare și să vă acordați atitudinea pe noul curent, pe noul tip de societate, orientată pe viziune, creativitate. Aici fiecare trebuie să se gândescă în viitor, să creeze, să participe la mersul înainte. Gândirea sistemică se păstrează și în noua societate. Soluțiile nu sunt albe și negre, pot fi multe soluții corecte, pot fi și nuanțe. Nu trebuie să fie toate categoriile identice. Sunt foarte importante colaborarea, comunicarea, responsabilitatea fără control. Firmele angajatoare au declarat, într-un sondaj, că la angajare, primul lucru pe care l-au așteptat de la candidați este atitudinea, nu pregătirea profesională, nu diploma, ci atitudinea. În sensul că cel care dorește să ocupe un post este orientat pentru postul respectiv și nu neapărat pentru bani sau să nu stea acasă. Vrea să facă, să fie activ, să se implice. Să aveți încredere în voi. Nu respectați toate regulile. Regulile mai pot fi încălcate, dar trebuie să aveți grijă cum le încălcați. Fiți pozitivi. Evitați negativismul. Doar printr-o gândire pozitivă puteți să avansați, să vă atingeți scopurile...”
Din cuvântul șefului de promoție, Andrei Csorik, am reținut „că fiecare greutate pe care am întâmpinat-o ne-a oferit șansa de a evolua în înțelegerea ei. Dar astăzi nu am venit aici pentru a sărbători sfârșitul. Noi suntem aici pentru a sărbători începutul; începutul unei cariere de inginer, o perioadă din viață cu mult mai multe provocări și oportunități decât am avut în ultimii patru ani. De-acum începe greul!”
Predând cheia, au predat ștafeta, dar „flacăra” olimpică aprinsă va continua să ardă în ei prin toată știința acumulată, prin voința călită, cu ambiția și profesionalism cu care s-au înarmat.
Mult succes în viață și în cariera făurită și visată!
Ovidiu Dan  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Curs festiv la Ingineria sistemelor.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:53:30 Ora standard a Europei de Est