Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea, ediția a XXV-a

Luni, s-a deschis în Aula Magna

Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea, ediția a XXV-a

Luni, 26 mai 2014, s-a deschis Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea. Festivitatea a avut loc în Aula Magna.

În prezidiul manifestării științifice a universitarilor orădeni, alături de conducerea Universității (rector, Constantin Bungău și dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș - prorector pentru Managementul Cercetării și Relații Internaționale) și a Senatului universitar (președinte, Sorin Curilă), au fost invitați doamna Claudia Timofte, director al Cancelariei prefectului Claudiu Pop și dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
În mesajul adresat, dl rector a arătat că în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013, colegii, adică universitarii orădeni, au organizat la nivelul celor 15 facultăți nu mai puțin de 99 de conferințe sau sesiuni științifice, publicând nu mai puțin de 92 de lucrări. La rândul lor, studenții au participat la 74 de concursuri profesionale și sesiuni științifice dedicate domeniilor în care ei se pregătesc.
„De la începutul anului și până în prezent derulăm nu mai puțin de 22 de proiecte de cercetare în cadrul universității noastre. Asigurăm fond de rulment pentru derularea acestor proiecte de nu mai puțin de 16 milioane de lei, în jur de 3 milioane jumate de euro. Ne dorim cu toții, cei ce facem cercetare, să dispunem de o bază informatizată”...
„Cel mai important obiectiv este să susținem procesul de specializare inteligentă”
Ce ne propunem?
Recent, în cadrul universității noastre, prin hotărâre de Senat, avem aprobat un plan strategic de dezvoltare instituțională 2014-2020, și avem un capitol distinct pe zona de cercetare, de activitate științifică. Ne-am propus lucruri frumoase, dar cel mai important obiectiv este să susținem procesul de specializare inteligentă (cercetare inteligentă)”. În traducere liberă, acesta înseamnă, vorba dlui rector: „să ne definim domenii cu impact economic extraordinar de mare pentru regiunea noastră”.
„O universitate are nevoie de cercetare. Și poate fi pronunțat cuvântul universitate cu U (mare) numai dacă cercetarea este poziționată pe un loc important. Eu aș spune chiar de egalitate cu procesul educațional”, apreciază dl rector Constantin Bungău.
Educația și cercetarea – mijloace prin care construim societatea
În mesajul său, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a arătat că „Educația și cercetarea, oricât de nobile ar fi, nu sunt activități în sine. Ele sunt mijloace prin care construim astăzi un anumit tip de societate, o societate a cunoașterii, care să aducă dezvoltare durabilă și prosperitate (...) Instituția noastră își dorește să devină o universitate de excelență, care să fie încadrată între universitățile cu educație și cercetare avansate. Este un obiectiv extrem de ambițios, care presupune substanțiale acumulări în dezvoltarea și consolidarea rețelei de centre de cercetare de care dispunem, atât din punct de vedere al dotărilor, cât și din punct de vedere al resurselor umane”, a spus președintele Senatului.
Au fost decernate, în premieră, 13 premii „Excelență în Cercetare” pe 2014
După mesajele pozitive de apreciere transmise de directorul Cancelarie, dna Claudia Timofte și dl viceprimar Ovidiu Mureșan, au fost decernate, în premieră, 13 premii „Excelență în Cercetare” pe 2014.
1.A fost conferit PREMIUL Vasile Nitu  pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnilor Ioan FELEA, Nicolae RANCOV, Viorel HAȘ și Daniel ALBUÞ pentru BREVETUL Metodă pentru testarea pierderilor de putere în mașina asincronă care funcționează în regim deformant.
2.PREMIUL Barbu Ștefănescu pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnului Viorel Faur pentru volumele: Generația Marii Uniri. Evenimentele din Bihor (dec. 1918-apr. 1919). Situația dramatică a populației românești din Bihor în primele luni ale anului 1919. și  95 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, la 1 Decembrie 1918. Documente bihorene.
3.PREMIUL Victor Cădere pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnilor Mircea BRIE, Ioan HORGA, Sorin ȘIPOȘ pentru volumul tipărit la Cambridge Scholars Publishing Ethnicity and intercultural Dialoque at the European Union Border
4.PREMIUL Lucian Drimba pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnului Mircea MORARIU pentru cartea  Teatru și hărți 2012. Un an teatral așa cum l-am văzut.
5.PREMIUL pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE în Medicină doamnelor Simona BUNGĂU, Georgeta GAVRIȘ, Alina Maria CĂRĂBAN, Alexandrina FODOR, Anda Ioana Grațiela PETREHELE pentru Brevetul Metodă de determinare a acidului ascorbic din fructe.
6.PREMIUL Andrei Whery pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnului Vasile LASLO pentru volumul Biotehnologiile vegetale și aplicațiile lor și PREMIUL Andrei Whery pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE doamnei Maria Șandor pentru cartea Tehnologia și controlul materiilor prime vegetale.
7.PREMIUL pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE în Biologie domnilor Severus Daniel COVACIU MARCOV, Istvan SAS Kovacs, redactori ai Revistei ISI North Western Journal of Zoology, 2013.
8.PREMIUL pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE în Fizică domnului Cătălin Pașcu MOCA pentru lucrarea publicată în Nature Physics Emergent SU(4) Kondo Physics in a spin-charge-entangled double quantum dot.
9.PREMIUL Ioan Denuța pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE doamnei Adriana GIURGIU pentru cartea Costuri și beneficii ale integrării României în Uniunea Europeană din perspectiva comerțului exterior și a investițiilor străine directe.
10.PREMIUL pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE ÎN ADMINISTRAREA AFACERILOR domnului Daniel BĂDULESCU pentru cartea  Dezvoltarea și finanțarea afacerilor antreprenoriale. Particularități în turism.
11.PREMIUL Eugeniu Sperantia pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnului Adrian HATOS pentru cartea Participarea comunitară în România – Acțiune colectivă urbană în postsocialism.
12.PREMIUL Episcop Nicolae Popovici pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnilor Dumitru Megheșan, Emil Cioară, Viorel Cristian Popa, Vasile Doru Fer pentru volumul 90 de ani de la înființarea învățământului academic teologic.
13.PREMIUL Ignatie Berindei pentru EXCELENÞĂ ÎN CERCETARE domnului Cezar MORAR pentru cartea Turism și dezvoltare durabilă în zonele miniere defavorizate din județul Bihor.
Profesorului dr. Oliver Grau i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Ceremonia a continuat cu un alt moment festiv: conferirea titlului academic Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea profesorului dr. Oliver Grau, de la Universitatea din Krems, Austria.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesați Galeria foto: Săptămâna Științifică la Universitatea din Oradea, ediția a XXV-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:26 Ora de vară a Europei de Est