Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, în mobilitate Comenius în Croația

Diseminare proiect

Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, în mobilitate Comenius în Croația

În cadrul proiectului școlar multilateral Comenius ACTIVE (Active Communication Training in Vocational Education), Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” a desfășurat 10 mobilități în Croația, cu participarea cadrelor didactice și a elevilor selectați în echipa de proiect.

Parteneriatul ACTIVE a fost stabilit între instituții școlare europene cu profil tehnologic, economic și teoretic din șapte țări europene unite din motive de interes reciproc, și anume, acela de a forma și dezvolta abilitățile de adaptabilitate și comunicare verbală, dar mai ales nonverabală, la condițiile de angajare și de mediu profesional multicultural european. Așadar, multilateralul ACTIVE șogunist antrenează  în intervalul de timp 2013-2015 eforturile școlilor partenere din România, Bulgaria, Italia, Turcia, Croația, Polonia și La Réunion și urmărește să ofere elevilor o înțelegere și întrebuințare corectă a comportamentului de comunicare nonverbală, un element crucial în formarea unor modele de conduită exemplară în situații generate de mediul vocațional și în vederea unei aderări de succes la piața muncii în țară și peste hotare.
Cea dintâi vizită de proiect a avut loc în La Réunion, teritoriu de peste mări al Franței, iar gazdele celei de a doua întruniri de proiect au fost elevii și profesorii școlii cu profil economic Ekonomska i trgovacka skola din Cakovec, centrul cultural și administrativ al districtului croat Medimurje. Oaspeții au fost echipele șogunilor români, ai polonezilor din Lipiany și italienilor din Catania, Sicilia.
Însoțiți de coordonatoarea de proiect, prof. Curpaș Anca, și profesori de profiluri corelate îndeaproape cu tematica proiectului, elevii români au avut contextul ideal exersării competențelor de comunicare în limba engleză, dar și italiană, precum și a dobândirii unei mai bune înțelegeri a valorilor culturale europene, a abilităților de conviețuire și muncă în context multicultural.
Obiectivul vizitei a fost acela de a realiza un studiu comparativ asupra celor șase aspecte esențiale ale comportamentului nonverbal (gesturi și mimică, contactul vizual, proximitatea, atingerea, vestimentația și postura) în contactele personale și profesionale din culturile reprezentate de cele patru școli partenere prezente la gazdele din Cakovec.
Activitățile de proiect au demarat cu festivitatea de deschidere, ateliere de lucru de dimineața cu prezentări multimedia realizate de elevi asupra întrebuințării celor șase aspecte ale nonverbalității în cele patru țări europene și un tur al orașului. S-a asigurat contextul cunoașterii reciproce a membrilor din echipajele prezente, a culturii țărilor, a zonelor administrative, sistemelor educaționale și spațiului instructiv-educativ din școlile partenere.
Atelierele de lucru pe tema nonverbalității, au avut o abordare ludică, motrică, i-au implicat pe elevi în munca pe grupuri, în dramă și schițe de teatru. Personaje de basm sau contemporane au îmbrăcat limbajul nonverbal pentru o relevanță uman-universală sau adaptată contexului cultural și social de comunicare vizat. Charlie Chaplin a rostit prin filmul mut mai multe decât am crede la o primă vizionare, iar îndrumați de liderii de activități, elevii au fost fascinați să descopere cum privirea, distanța intimă, personală sau socială, contactul vizual sau absența acestuia, îmbrăcămintea, și accesoriile pot construi niveluri de comunicare și interacțiune nebănuite. Tipologia activităților și a interacțiunii în echipe i-a motivat pe elevi să își depășească temerile și barierele lingvistice, sociale și culturale, să își armonizeze gesturile, postura, privirea și cuvintele astfel încât să se ajusteze așteptărilor celorlalți colegi din zona mediteraneană sau central europeană.
Munca de explorare a specificului cultural și al interacțiunii sociale în contexte formale, informale a culminat în organizarea unei parade a modei cu ținute sociale definitorii pentru fiecare dintre cele patru culturi: la școală, la petrecere, festivități formale, întâlniri informale, în călătorie, la biserică. Fotografiile și înregistrarea spectacolului de modă vor face obiectul unei expoziții cu descrieri instructive în fiecare dintre școlile participante. Este de menționat că toate asemănările și diferențele culturale vor fi consemnate într-un glosar multicultural comparativ, unul din produsele finale vizate pentru această etapă intermediară a proiectului. Þările partenere au responsabilitatea de a edita materiale de publicitate și prezentare a activităților de proiect, iar comunitățile locale, naționale și internaționale vor fi informate asupra progresului și rezultatelor învățării.
Gazdele croate au știut cum să îmbine munca tematică din sălile de clasă cu vizitele culturale din Zagreb, orașul capitală, celebratele Varazdin, Opatija, Rijeka și, bineînțeles, Medimurje, zona administrativă a orașului ce ne-a găzduit.
Așteptăm cu nerăbdare activitățile de diseminare către comunitatea locală unde vor fi invitați părinți, profesori colegi și reprezentanți ai forurilor educaționale din județ. Datorită proiectelor și parteneriatelor europene desfășurate  și aflate în derulare, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” a obținut titulatura de Școală Europeană, și credem că ACTIVE va contribui semnificativ la modernizarea și europenizarea comunității educaționale din instituția de învățământ și va genera punți pentru viitoare colaborări cu statele Europei.
Coordonator proiect,
prof. Curpaș Anca

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:33 Ora de vară a Europei de Est