Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu cărțile la Chișinău!

„Vatra Românească”, Filiala Bihor

Cu cărțile la Chișinău!

Republica Moldova, în ciuda imenselor greutăți interne și externe reușește și vrea să-și găsească identitatea, vrea să se afirme ca un stat independent românesc, iar într-o mare zi sperăm să vină definitiv acasă, pe vecie, la România.

Pentru a-și găsi identitatea au nevoie de sprijinul nostru, au nevoie printre altele de cartea românească, menită să le aducă în suflet dragostea și iubirea de neam.
Cartea românească însă lipsește din Basarabia, or știm că limba noastră, cea română este adăpostul ființei naționale, este fundamentul existenței neamului românesc în toate provinciile românești, inclusiv în Basarabia, Republica Moldova.
Cunoscând faptul că fondul de carte românesc din Basarabia încă lipsește, este sub l0% la nivel național, conducerea ,,Vetrei Românești”, Filiala Bihor, a apelat la românii din municipiul Oradea, în lunile martie și aprilie pentru a dona cărți pentru școlile și instituțiile din Republica Moldova.
Românii din municipiul Oradea au înțeles mesajul nostru și într-o perioadă scurtă ne-au trimis 5.500 de cărți. Cel mai important donator a fost distinsul general în rezervă Lazăr Cârjan.
Înțelegând sensul acțiunii noastre, nevoia de carte românească pentru copiii din Basarabia, conducerea Școlii Gimnaziale ,,Oltea Doamna”, domnul director, prof. Mircea Mitran, dna director adjunct, prof. dr. Bocoi Liliana, cinci clase de-a II-a, îndrumate de doamnele prof. Ienei David Laura, Elena Pavel, Cristiana Vidican, Ilinca Tămășan, Daniela Oros și Dana Teședan, au adus cel puțin o carte fiecare copil în scopul de a o dona copiilor din Basarabia.
Eleva Iulia Chipea Onica, din clasa a II-a D, a adus o carte scrisă de mămica ei, lector univ. dr. Onica Chipea Lavinia. Ajunși la Chișinău, cartea am dăruit-o tot unei eleve din clasa a II-a de la Liceul ,,Prometeu” din Chișinău. Emoția a fost imensă când fetița a luat cartea, a sărutat-o, a pus-o la inimioară și a mulțumit surorii sale din România.
Alți donatori generoși au fost Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, director prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu, precum și Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea (prof. Stela Tăut), iar domnul Pavel Mercea a cumpărat cărți în valoare de câteva mi1ioane de lei.
Munca nu a fost ușoară: timp de o săptămână, președintele nostru, prof. dr. Ioan Laza, expertul în domeniul economico-financiar Ioan Chivari și inimosul Viorel Zdritea, împreună cu un grup de elevi și studenți au lucrat la întocmirea documentelor necesare exportului de cărți (legislația este foarte grea) în special în Republica Moldova.
Greutățile au fost mari, dar până la urmă acțiunea a fost o reușită, am asigurat transportul prin bunăvoința patronului Mircea Mitran, transportul nostru a fost asigurat de dl Popa Dorel, iar mașina a fost condusă de o doamnă energică, Dorina Istador, iar finanțarea transportului a realizat-o Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul dlui primar, ing. Ilie Bolojan și al dlui viceprimar, economist Ovidiu Mureșan, cărora le mulțumim.
Am așteptat de 70 de ani să ajung în ținuturile țării mele de dincolo de Prut pentru că am avut prilejul să am un mare învățător, Beladan Pavel, din Basarabia, care a fugit în România pentru a nu fi dus de ruși în Siberia și a ajuns în satul meu natal.
Ajunși în Republica Moldova, prin Vama Albița – Leușeni, m-au cuprins emoțiile, dorința de a vedea frumoasele plaiuri moldovene. Bucuria a fost imensă atunci când am văzut că intrând în Republica Moldova, toate inscripțiile, inclusiv în orașul Chișinău, erau doar în limba română. O mare victorie!
Am fost așteptați de fratele meu și al nostru, academicianul Nicolae Dabija la Hotel ,,Dacia” din Chișinău, unde am fost și cazați.
Cărțile au fost primite de scriitorul Aurelian Silvestru, un mare român, directorul Liceului ,,Prometeu”, iar de aici ele vor fi distribuite la diferite școli, la Fondul de carte pentru copiii din Basarabia.
Am vizitat orașul Chișinău, al doilea oraș al României cu peste 800.000 de locuitori, instituții de cultură precum și Combinatul de vinuri de calitate ,,Mileștii Mici” care este un oraș viticol subteran, adevărată carte de vizită a Moldovei.
,,Să ne ținem de neam”
Surpriza vizitei la Chișinău am avut-o vineri, 9 mai 2014, ora 16,00 când am fost invitați de scriitorul Nicolae Dabija la Gala Laureaților Revistei ,,Literatura și Arta” 2013.
La intrarea în Biblioteca ,,Onisifor Ghibu”, am fost întâmpinați de prietenul nostru Ghiță pe care-l vizitasem cu o zi înainte.
Mă opresc o clipă și văd, cu uimire, că se apropie de noi primul președinte al Republicii Moldova independente, Mircea Snegur.
Îl întreb pe Ghiță dacă pot să-i vorbesc.
Ghiță îmi spune prietenește: ,,Ai răbdare, se va opri și ne va saluta”.
S-a apropiat de noi, s-a oprit și ne-a salutat, iar Ghiță ne-a prezentat președintelui.
Eu îl întreb: Dle președinte, pot să vă spun frate?
Mircea Snegur s-a uitat la mine, a zâmbit și m-a îmbrățișat.
Sunt copleșit de emoție, mai am un frate, un român care a condus Republica Moldova și care spunea cu vocea lui molcomă: ,,Să ne ținem de neam”.
Mulțumesc, frate, Mircea Snegur, pentru că ne ești frate, mie și tuturor românilor!
Să-ți dea Dumnezeu sănătate și să mai scrii multe cărți cu înalt spirit românesc!
Am fost invitat în prezidiu alături de marii intelectuali ai Republicii Moldova, academicieni, profesori, universitari, scriitori, pictori, muzicieni.
Mi s-a oferit un loc mai central, iar în dreapta mea urma să ia loc Mircea Snegur, fostul președinte al Republicii Moldova.
Am făcut un pas înapoi și i-am cedat locul meu distinsului președinte care între timp a devenit scriitor, a scris poate zece cărți încărcate de istorie și cultură.
Fiind vecinul meu nu puteam să nu-i pun niște intrebări.
I-am adus aminte că,văzându-l pentru prima dată la TVR, am lăcrimat de bucurie când a spus să ne ținem de neam, dar că aș fi vrut să plâng de bucurie când ar fi anunțat Unirea Basarabiei cu România.
Mi-a răspuns un pic cam trist că a avut această dorință, dar că a făcut cât a putut pentru apropierea Republicii Moldova de România.
L-am felicitat pentru efortul pe care îl face fiica domniei sale, Natalia Gherman, actualul ministru de externe al Republicii Moldova și care lucrează, pentru ca Basarabia să devină Europeană prin Acordul de la Vilnius de asociere a Republicii Moldova la UE, ceea ce ar însemna, în timp, revenirea Republicii Moldova acasă, în familia popoarelor europene.
Împreună cu noi a fost fiica prietenului meu, Ioan Chivari, dna prof. dr. Elena Moțoc Chivari, inspector școlar, care a dăruit mai multe cărți Bibliotecii „Onisifor Ghibu” printre care cartea ,,Motive antice în Opera lui Racine” al cărei autor este domnia sa.
M-am adresat asistenței cu Doamnelor și domnilor, după care m-am oprit spunându-le:  doresc să-mi acceptați adresarea: Frații mei.
Sala a izbucnit în aplauze; le-am mulțumit pentru că m-au acceptat ca frate al lor; eu, un profesor de economie, frate cu academicieni, scriitori, profesori, muzicieni și sculptori.
Atmosfera a fost fantastică! Le-am „răsfoit” câteva pagini din istoria națională, răscolindu-i cu câteva evenimentele strălucite ale neamului românesc, dintre care mă voi opri la două: 1600 - Unirea celor trei provincii românești sub Mihai Voievod Viteazul și 1Decembrie 1918 -  Unirea cea Mare, exprimându-mi speranța ca momentul restabilirii Unității noastre să fie cât mai aproape și să fie actul cel mai strălucit al României în secolul al XXI-lea, iar în încheiere mi-a venit în minte urarea: ,,Ajută-ne, Doamne, încă o dată / Să facem Unirea îndată”.
În zilele petrecute la Chișinău, am răsfoit presa centrală din capitala Moldovei, am simțit o imensă bucurie citind titluri de mare rezonanță:
,,Am fost român, sunt român și am să mor român”, Nicolae Esinescu, scriitor, Campanie Națională:
,,Vorbesc românește, sunt, deci, român!”
Implică-te în campania: ,,Vorbim românește, suntem, deci, români!”
Primăvara se numără românii.
Unirea poate fi mai îndepărtată sau mai aproape ,,depinde de noi, românii, de dincoace și dincolo de Prut”.
Marii intelectuali din Republica Moldova promovează românismul, simțirea românească, dar noi de aici din țară trebuie să-i ajutăm mai mult.
Acolo există o flacără națională care luminează zi și noapte și într-o bună zi va putea da strălucire României.
Ajutorul nostru poate fi prin trimitere de cărți pentru școlile și instituțiile din Republica Moldova, să sprijinim financiar publicațiile în limba română.
De un astfel de sprijin are nevoie Săptămânalul „Literatura și Arta”, condus de academicianul Nicolae Dabija.
Prof. dr. Ion Buga a sunat goarna redeșteptării naționale
Fratele nostru, prof. dr. Ion Buga, a sunat goarna redeșteptării naționale, a făcut istorie, a intrat în istorie, să-l respectăm, să-l iubim și să ne bucurăm că este de-al nostru, un mare român.
Am scris aceste rânduri despre distinsul profesor, un mare român pentru a fi cunoscut în întreg spațiul românesc.
De atunci, românismul și limba română au făcut progrese imense în Republica Moldova. În acele vremuri, îmi spunea distinsa profesoară de limba română Veronica Postolachi: „Limba română vorbită în stradă oferea un haos, uneori îți era rușine că ai urechi, era un climat monstruos, dar de 20 de ani, de când sărbătorim limba română, începem să auzim o limbă tot mai sănătoasă, treptele speranței încep să devină realitate, sensul vieții românilor din Republica Moldova vine spre Unire”.
Glasul iubirii pentru românii din Basarabia să răsune, acesta să fie importantul glas al iubirii pentru ai noștri. Să depășim disperarea așteptării, să smulgem și „inima din piept”, s-o dăruim fraților noștri. Iubirea nu poate supraviețui doar plutind pe valuri de vis, dorul chinuitor, dorul de dor de Basarabia să ne îndemne să-i aducem pe ai noștri acasă dintre străini. Momentul restabilirii Unității noastre Naționale depinde de noi; dacă vom lucra în acest sens, vor putea fi înlăturate granițele nedrepte menite să ne înstrăineze. Haideți să-i ajutăm pe românii din Basarabia, să mutăm spiritul Albei Iulii în Basarabia, unde este nevoie de românism, de românitate, de conștiință și simțire românească și atunci Dumnezeu ne va ajuta să alcătuim o singură țară – ROMÂNIA reîntregită!
Prof. Teodor David,
vicepreședinte „Vatra Românească”, Filiala Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu cărțile la Chișinău!

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:35:58 Ora de vară a Europei de Est