Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

27 mai - Ziua Psihologului

Psihologia, printre noi

27 mai - Ziua Psihologului

Vineri, 23 mai 2014, filiala Bihor a Colegiului Psihologilor din România s-a reunit într-o întâlnire de lucru la Universitatea din Oradea, prilej cu care a sărbătorit și „Ziua Psihologului”.

Evenimentul a fost organizat în premieră de către psihologii bihoreni, dar și de psihologii români. Ședința a fost condusă de dl psiholog principal Teodor Pugna, președintele Filialei Bihor a Colegiului Psihologilor din România, membru al Consiliului Colegiului Psihologilor din România. La întâlnire a participat ca invitat special directorul juridic al Colegiului, dl jurist Laurențiu Ștefan. Printre reprezentanții psihologiei bihorene prezenți la eveniment s-au numărat: prof. univ. dr. Elena Bonchiș - personalitate marcantă a psihologiei românești, director al Departamentului de Psihologie din cadrul Universității din Oradea, fost președinte al Filialei Bihor și membru al Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România, președinte al Comisiei de Psihologie Educațională, consiliere școlară și vocațională între anii 2005-2009 și vicepreședinte al acestei comisii între anii 2009-2013, prorector al Universității din Oradea între anii 2008-2012; conf. univ. dr. Monica Secui, coordonator al programului de studii Psihologie din cadrul Universității din Oradea, membru al Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România, Comisia de Etică și Deontologie între anii 2005-2009; dna conf. univ. dr. Camelia Maria Dindelegan, membru al Departamentului de Psihologie al Universității din Oradea și coordonator al Laboratorul de Psihologie  și Terapii Nemedicamentoase din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”; dna lector univ. Angelica Hălmajan, membru al Comitetului director al Colegiului și secretar al Comisiei de Psihologia Muncii, Transporturilor și Servicilor; dl lector univ. dr. Marius Cioară,  prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane; lect. univ. dr. Carmen Bora, psiholog specialist psihologie clinică, membru al Departamentului de Psihologie, alături de valoroși psihologi practicieni, care și-au adus și își aduc contribuția la promovarea acestei nobile profesii.
Prin acest eveniment, psihologii sărbătoresc primul act de reglementare a profesiei de psiholog în România. În 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr. 213 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, acest moment reprezentând actul apariției  noii profesii reglementate. Mesajul transmis de președintele Colegiul Psihologilor din România, dl prof. univ. dr. Mihai Aniței, după  zece ani de activitate, este unul plin de speranță pentru psihologii români, dar și pentru cei care apelează la serviciile oferite de aceștia: „Colegiul Psihologilor din România este astăzi un spațiu de comunicare profesională reală, unde se transmit și se dezbat idei, unde am aflat că putem să nu fim de acord unii cu alții, unde sunt promovați psihologul și psihologia, unde, la nevoie, poate fi sancționat psihologul și unde ne regăsim mereu apărătorii profesiei, dar, cel mai important, este un spațiu care generează autoreglementare profesională. După apariția Colegiului, profesia de psiholog în România este altfel, reglementată; reglementarea a dat naștere unor relații socioeconomice pe care la momentul apariției legii nu le puteam intui. Astăzi se vorbește mai mult despre formare profesională, despre supervizare, despre metode psihoterapeutice, despre teste și competențe, dar mai ales despre servicii psihologice. Cultura profesională a membrilor Colegiului a crescut, conferințele naționale și internaționale au dezvoltat o altă percepție asupra profesiei de psiholog din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Psihologia a devenit mult mai accesibilă, mult mai prezentă în cotidian, iar mulți dintre absolvenții de liceu își doresc să urmeze astăzi această nobilă profesie. Psihologia atrage, rezolvă probleme și găsește mereu alternative la soluțiile clasice. Psihologia promovează psihologii, dar și psihologii promovează psihologia, această relație fiind una de interdependență”.
Colegiul Psihologilor din România a hotărât să sărbătorească evenimentul în data de 6 iunie 2014, începând cu ora 10.00, în Aula Magna a Universității „Titu Maiorescu” din București. Sunt invitați să participe personalități ale mediului academic, reprezentanți ai autorităților publice, personalități ale psihologiei românești și psihologi profesioniști.
Sponsor al evenimentului organizat la Universitatea din Oradea a fost Patiseria Flora, manager Ioana Tomciani.
La mulți ani tuturor psihologilor!
Lect. univ. dr. Daniela Roman,
Departamentul de Psihologie al Universității din Oradea,
membru al Comitetului Filialei Bihor a Colegiului Psihologilor din România și secretarul filialei

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:12 Ora de vară a Europei de Est