Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș a primit distincția „Școală Europeană”

Marți, la Palatul Victoria din București

Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș a primit distincția „Școală Europeană”

Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș a primit oficial distincția Școală Europeană, alături de alte 64 de școli din țară.

La evenimentul desfășurat la Palatul Victoria în data de 20 mai 2014, au participat, alături de reprezentanții școlilor premiate, elevi și profesori, inspectori generali și inspectori de proiecte, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, președinta Comisiei de învățământ din Senat, Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Angela Filote, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, Mădălina Mihalache, șefa Biroului de informare al Parlamentului European în România. 
Colegiul Național „Samuil Vulcan” a fost reprezentat de domnul director, profesor Traian Stanciu, doamna consilier educativ, profesor Mihaela Ilieș și domnișoara Orsolya Egyed, elevă în clasa a XII-a. Echipa CNSV a fost însoțită la ridicarea distincției de domnul inspector școlar general, profesor Nicolae-Ioan Avram și doamna inspector școlar de specialitate pentru proiecte educaționale, profesor Elena Moțoc-Chivari.
Doamna subsecretar de stat, Liliana Preoteasa, a declarat în cadrul acestui eveniment că „Certificarea școlilor cu titlul Școală Europeană le conferă recunoaștere și prestigiu (...) în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac școlile pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte, ceea ce conduce în mod direct la îmbunătățirea managementului școlar și dezvoltarea unei culturi organizaționale solide”. Domnia sa a precizat că de-a lungul celor 11 ediții ale competiției „Școala Europeană” în concurs s-au înscris 1.562 de unități școlare din toate județele și doar 376 au primit certificatul Școală Europeană. Acesta rămâne valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să se reînscrie în competiție dacă dorește să candideze pentru a-și reconfirma titlul obținut. Pentru reconfirmarea titlului, ca și pentru obținerea pentru prima oară a titlului, școala trebuie să dezvolte proiecte de parteneriat cu școli din Uniunea Europeană, iar managementul școlii, reflectat în documentele manageriale, trebuie să fie coerent și performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educației.
Colegiul Național „Samuil Vulcan” a fost implicat în perioada 2011 – 2013 în proiectul Comenius If I were you... (coordonator - profesor Mihaela-Irina Ilieș), având ca parteneri școli din Turcia, Spania, Italia și Lituania, dar și în proiectul Together (coordonator - profesor Mihai Gabor), având ca partener o școală din Ungaria. Astfel s-a reușit diseminarea valorilor și tradițiilor naționale în rândul unor state europene, dar și a celor europene în rândul comunității locale. De asemenea, în școală au fost derulate proiecte educaționale care au vizat promovarea valorilor naționale în context european, precum și cunoașterea principiilor promovate de U.E. (Cetățeanul, Drepturile noastre în UE, Toleranța, Nouă ne pasă, Să facem copiii să zâmbească, Împreună vom reuși, 9 Mai – Ziua Europei, Ziua Europeană a Limbilor Străine, Drumuri europene, Simpozionul Gustă Știința, Do you know?).
Echipa managerială a Colegiului a fructificat potențialul unor astfel de proiecte, urmărind în proiectarea documentelor școlare promovarea valorilor europene: egalitate de șanse, învățare pe tot parcursul vieții, cooperarea directă a elevilor, părinților și a profesorilor cu rețele școlare naționale și internaționale, dialogul intercultural prin activități de parteneriate europene desfășurate la nivelul instituției noastre.
Mulțumim colegilor noștri, dascălii vulcaniști, și elevilor promotori ai diversității culturale și ai schimbului liber de valori la scară locală, națională și europeană prin achiziția de informații privind culturile țărilor europene, dar și prin promovarea imaginii României peste hotare.
Profesor Mihaela-Irina Ilieș
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș a primit distincția „Școală Europeană”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:19 Ora de vară a Europei de Est