Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reprezentații Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” Oradea au fost premiați la Palatul Victoria

Am cucerit titlul de „Școală Europeană”

Reprezentații Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” Oradea au fost premiați la Palatul Victoria

Reprezentanții Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea au primit titlul de „Școală Europeană” în cadrul unei festivități de premiere care s-a desfășurat marți, 20 mai 2014, la sediul Guvernului României.

La Palatul Victoria, în prezența  prim- ministrului Victor Ponta, ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, subsecretarului de stat Liliana Preoteasa, a doamnei Angela Filote, șefa Reprezentanței Delegației Comisiei Europene în România, a președinților comisiilor parlamentare de învățământ, știință, tineret și sport, Ecaterina Andronescu și Angel Tîlvar, a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici și a reprezentanților Agenției Naționale pentru Proiecte și Comunicare, elevii, profesorii, directorii și coordonatorii de proiecte din cele 65 de unități de învățământ din țară, care au câștigat competiția  „Școala Europeană” 2014, au fost felicitați și premiați de către membrii Guvernului.
Printre cele 65 de unități de învățământ premiate se numără și Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” Oradea, care a ocupat locul 55, și care are datoria ca în următorii trei ani să confirme această performanță, iar peste trei ani să candideze din nou la titlul de Școală Europeană (certificatul „Școală Europeană”  fiind valabil pentru o perioadă de trei ani).
Cea de-a XI-a ediție a Competiției Naționale „Școală Europeană” se desfășoară sub înaltul patronaj al Parlamentului European.
În scrisoarea adresată Ministerului Educației Naționale, președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz, precizează:
„Scopul inițiativei dumneavoastră, acela de a recompensa școlile din România care participă la programele europene, este foarte apreciat. Este mai important ca niciodată să implicăm tinerii în procesul integrării europene și să le stimulăm interesul și entuziasmul pentru Europa. În contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, inițiativa dumneavoastră va sensibiliza publicul atât cu privire la oportunitățile pe care Uniunea Europeană le oferă tinerilor, cât și cu privire la importanța pe care o au acțiunile întreprinse de tineri pentru construirea Europei de mâine. Având în vedere dimensiunea europeană clară a acestui proiect, îmi face o deosebită plăcere să acord inițiativei dumneavoastră înaltul patronaj al Parlamentului European”.
Delegația Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” Oradea, formată din directorul adjunct, prof. Biro Ildiko, consilierul educativ, prof. David Olivia și eleva Birta Angela, alături de reprezentanții ISJ Bihor, Nicolae Avram, inspector școlar general și doamna Elena Moțoc-Chivari, inspector școlar de specialitate pentru proiecte educaționale, a fost felicitată de către membrii Guvernului, primind certificatul de „Școală Europeană” și o plachetă, precum și un premiu de 5.000 lei, sumă care va fi utilizată pentru dotarea școlii cu materiale necesare bunei desfășurări a activității didactice și pentru realizarea de noi proiecte cu valori europene.
„Suntem primul colegiu tehnic din Oradea care am primit certificarea de „Școală Europeană”. Bucuria a fost extraordinar de mare pentru colectivul de cadre didactice, pentru elevi și părinți, deopotrivă. Pentru noi, această reușită este înzecită întrucât suntem un colectiv dornic de a obține performanțe deosebite în activitățile de cooperare europeană și pentru promovarea și dezvoltarea dimensiunii europene a educației în învățământul românesc bihorean. De asemenea, suntem convinși că prin acest titlu de „Școală Europeană”, cresc  perspectivele și credibilitatea școlii noastre pentru angajarea în noi proiecte școlare europene, cu instituții similare sau agenți economici. Þin să felicit întreg colectivul de cadre didactice: profesori, ingineri și maiștri instructori ai școlii și să le mulțumesc pentru implicarea în diferitele activități relevante pentru acest titlu  de „Școală Europeană”, a declarat doamna director adjunct Biro Ildiko.
Prof. David Olivia

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:00 Ora de vară a Europei de Est