Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Unitate și diversitate în Uniunea Europeană - Cetățenie europeană activă”, ediția a III-a

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național

„Unitate și diversitate în Uniunea Europeană - Cetățenie europeană activă”, ediția a III-a

Într-o Europă aflată în „Anul european al cetățenilor” și în contextul unei tot mai mari deschideri spre libera circulație, este imperios necesar să ne cunoaștem drepturile și obligațiile pe care le avem ca membru UE, să cunoaștem toate aspectele legate de ideea de cetățenie activă și drepturile conferite de aceasta.

Concursul național „Unitate și diversitate în Uniunea Europeană – Cetățenie europeană activă”, ajuns anul acesta la a III-a ediție, pornește de la identificarea unei nevoi de cunoaștere completă a noțiunii de cetățenie europeană și a drepturilor conferite de aceasta și propune conștientizarea elevilor cu privire la rolul cetățeniei europene active în Uniunea Europeană și dezvoltarea atitudinilor civice în rândul copiilor și tinerilor, pentru a-i determina să devină factori activi în promovarea democrației.
Vineri, 9 mai 2014, în sala festivă a Colegiului Tehnic „Traian Vuia” din  Oradea, a avut loc premierea elevilor câștigători la cele trei secțiuni: „Þările Uniunii Europene - drepturi și obligații” (prezentări PowerPoint); „Eu, cetățeanul activ al UE” (eseuri reflexive, creații literare); „Cetățenia națională și cetățenia europeană” (postere).
236 de lucrări premiate
Concursul a întrunit un număr nesperat de mare de lucrări ale elevilor de liceu și gimnaziu din 39 de școli, din care 236 au fost premiate, fiind incluse pe CD cu ISBN.
La festivitatea de premiere au participat directorii adjuncți ai colegiului nostru, dna prof. Adriana Petrică și dl prof. Dorel Șaitoș, membri ai echipei de proiect: prof. Corina Negruțiu – coorodonator de proiect, Marcela Urs, Vlad Bîdiliță, Manuela Chișvasi, Petre Popa, Mihele Mădălin și Pop Alin, precum și o seamă de invitați din partea partenerilor, dar nu numai: dna conf. univ. dr. Cristina Matiuță – director al Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării, asist. univ. Alina Brihan, dna vicepreședinte Gabriela Goudenhooft de la Institutul pentru Promovarea Democrației, dna Mariana Barna - șef secție la Biblioteca Județeană „Gheorghe  Șincai” și dna lect. univ. dr. Cristina Dogot - director al Editurii Universității din Oradea.
Evenimentul a fost deschis de coordonatorul de proiect, dna prof. Corina Negruțiu, care a prezentat obiectivele și scopul concursului, școlile participante, partenerii, precum și rezultatele obținute la cele trei secțiuni. Lucrările participante la secțiunea postere au fost incluse într-o expoziție care a putut fi admirată de către toți participanții la manifestare. Invitații au ținut prelegeri despre tripla semnificație a zilei de 9 mai și despre  însemnătatea cetățeniei europene.
Peste 150 de volume, oferite premii
Câștigătorii concursului au fost premiați cu diplome și cărți oferite de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (90 de volume), Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” (70 de volume) și Editura Universității din Oradea (16 volume).
La festivitate au participat elevi și profesori de la 12 unități de învățământ din Oradea: Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (elevii au fost însoțiți de dna director Liana Bako și dna prof. Anamaria Berindea), de la Școala Gimnazială „Dacia” (împreună cu prof. Monica Berce), Colegiul Economic „Partenie Cosma” (prof. Lavinia Koteles), CN „Mihai Eminescu” (prof. Alexandru Butiri, Adela Porge, Maria Dobre), Lic. Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu” (prof. Ramona Urdea), Lic. Teologic Penticostal „Betel” (prof. Gabriela Chișiu, Daniela Popovici și Mirela Bara), la CT „Constantin Brâncuși” (prof. Dorina Săcăcian, Daniela Vâlceanu - directorul colegiului și Erica Furtos), Lic. Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” (prof. Larisa Groze), Lic.T. „Onisifor Ghibu” (prof. Nicoleta Turean, Luminița Dubău), CT „Mihai Viteazul” (prof. Ramona Maghiar), Lic.T „Aurel Lazăr” (prof. Viorel Muscaș), CT „Traian Vuia” (prof. Manuela Chișvasi, Andreea Roșu, Alin Pop, Marcela Urs, Vlad Bîdiliță și Petre Popa).
Peste 20 de școli partenere din țară și de peste hotare
Coordonatorul de proiect a ținut să nominalizeze și școlile partenere din județ și din țară, dar și de peste hotare, care nu sunt puține: Colegiul Economic „George Barițiu”, Sibiu, Liceul Tehnologic Măcin, jud. Tulcea, Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” ,Timișoara, Colegiul Tehnic „Unirea”, Ștei, jud. Bihor, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sf. Gheorghe, jud. Covasna, Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Tulcea, Colegiul Tehnic „Panait Istrati”, Brăila,  Liceul Pedagogic „D.P.Perpessicius”, Brăila, Liceul Tehnologic Construcții de Mașini  „UNIO”, Satu Mare, Școala Gimnazială Cătina, jud. Cluj, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Brăila, Școala Gimnazială Drăgănești de Vede, jud.Teleorman, Colegiul Tehnic Energetic, Constanța, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, jud. Maramureș, Grup Școlar de Turism, Arieșeni, jud. Alba, Colegiul Tehnic Reșița, jud. Caraș Severin, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Vulcan, jud. Hunedoara, Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, Gherla, județul Cluj, Școala Gimnazială Nr. 1, Fântânele, județul Galați, Școala Gimnazială „Elena Negri”, com. Costache Negri, județul  Galați, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei”, București, Gebze Anatolian Teacher Training Secondary School, Kocaeli,Turcia, Școala: IES La Granja School, Jerez De La Frontera Cadiz, Spain și Rudjer Boskovic Scola Belgrad, Serbia.
Festivitatea s-a încheiat cu un moment dulce, participanții fiind invitați să se îndulcească cu câte o felie din tortul „european”, pregătit special, purtând însemnele Uniunii Europene. (C.D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Unitate și diversitate în Uniunea Europeană - Cetățenie europeană activă”, ediția a III-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:11 Ora de vară a Europei de Est