Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Festivalul Internațional „Flori de mai”, ediția a VII-a

Joi, la „Arcadia”

Festivalul Internațional „Flori de mai”, ediția a VII-a

Joi, 15 mai 2014, Teatrul „Regina Maria”, sala „Arcadia”, a găzduit cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional „Flori de mai”, organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, sub coordonarea directorilor, prof. dr Angela Marușca și directorul adjunct, prof. Adriana Ficuț.

Evenimentul nu ar fi putut să se desfășoare fără suportul și încrederea partenerilor și colaboratorilor: ISJ Bihor, Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, Universitatea din Oradea, Teatrul „Regina Maria”, sala „Arcadia”,  Grupul de firme „Trei G” Oradea,  S. C.  Farmzoovet SRL, Thomas Baloane, precum și persoane fizice inimoase și cadre didactice devotate școlii. Nu în ultimul rând aducem mulțumiri doamnelor Chendea Cătălina din cadrul Ministerului Educației Naționale și dnei inspector școlar de specialitate, prof. psiholog Alina Vese din cadrul ISJ Bihor.
Pornind de la frumoasele cuvintele ale lui Confucius, că „fiecare lucru are frumusețea lui, dar nu oricine o vede”, iată că am ajuns încă o dată să putem descoperi frumusețea vieții în frumoasele „flori de mai” ale festivalului nostru care au evoluat pe scenă în cele patru secțiuni: teatru, muzică-dans, expoziție și DVD, prezentate atât de frumos de către colega noastră prof. Carina Florin, împreună cu un claun și cu Tomiță.
În concurs s-au înscris un număr de 34 de formații artistice coordonate de 110 cadre didactice din 23 de instituții din țară și străinătate, iar la secțiunea expoziție, au fost expuse lucrări ale copiilor cu C.E.S., coordonate de 241 de cadre didactice din 41 de unități școlare din țară și străinătate.
Un juriu format din reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu din județ, parteneri ai evenimentului, au desemnat câștigătorii care pe lângă diplome au primit și dulciuri.
Prin desfășurarea acestui festival, dorim să menținem o bună relație de colaborare cu familiile elevilor și reprezentanții autorităților locale, să creștem stima de sine a copiilor, încrederea în forțele proprii, să socializeze cu copii din școli partenere și de ce nu, să îmbine utilul cu plăcutul descoperind tradiții și obiceiuri noi.
În finalul festivalului, spectacolul a continuat cu invitații speciali: Raul Frățilă și Fanea Beatrice – cu dans de societate, Alisa Ienei – cu muzică pop,  Cornel Borza – cu muzică populară și  colegii noștri din grupul vocal bărbătesc de la C.S.E.I. „Orizont”.
Mulțumim celor 293 de cadre didactice din învățământul special bihorean și din țară (10 județe), voluntarilor turci Dedeoglu Tolga și Adem Agirbas, precum și partenerilor din proiectele Comenius derulate de școala noastră, care prin participarea lor au contribuit la reușita acestui festival.
Prof. Ungur Maria
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul Internațional „Flori de mai”, ediția a VII-a.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:07:27 Ora standard a Europei de Est