Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Interjudețean „Special Kids”

Joi, pe scena Palatului orădean

Festivalul Interjudețean „Special Kids”

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a ales ziua de joi, 10 aprilie 2014, pentru organizarea de activități cultural-artistice în cadrul Săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”.

În acest context, scena Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea a găzduit Festivalul Interjudețean „Special Kids”, ajuns la a VII-a ediție, „o tradiție care îi face pe ACEȘTI COPII SPECIALI membri cu drepturi depline ai UNIVERSULUI COPILĂRIEI.”
În urma concursului de proiecte educaționale propus de MEN, festivalul-concurs a fost introdus în CAERI 2014 (Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene 2014) la poziția 249.
„Special Kids” nu înseamnă elevi cu nevoi speciale. Nevoia copiilor de a se bucura de rezultatele muncii lor din domeniul artistic și capacitatea de a demonstra publicului prezent abilitățile lor de a se exprima prin muzică, dans, dramă, joc și arte vizuale îi face cu adevărat speciali și îi aduce pe acești copii pe poziții de egalitate cu toți ceilalți.
Festivalul se adresează copiilor și tinerilor din învățământul special și special integrat, astfel că la nivelul fiecăreia dintre cele trei secțiuni de concurs s-a alocat spațiu pentru ambele categorii. Secțiunile festivalului au fost: Secțiunea 1 - Muzică, dans, dramă și joc – scenă (pentru înv. special și înv. special integrat); Secțiunea 2: Muzică, dans, dramă și joc – DVD (înv. special și înv. special integrat); Secțiunea 3: Artă și meșteșuguri – expoziție (înv. special și înv. special integrat)
Elevi din 43 de instituții școlare din Bihor (C.S.E.I. Nr.1 Oradea, C.S.E.I. Nr.1 Tileagd, C.S.E.I. Cristal Oradea, C.S.E.I. Orizont, liceele tehnologice „George Barițiu” și „Ioan Bococi”, Lic. T. German „Friedrich Schiller”, Lic. T. „Arany Janos” Salonta Șc. Gimn. „Ioan Slavici” Oradea, Șc. Gimn.. „Puiu Sever” Ineu, Șc. Gimn. Nr.1 Diosig, Șc. Gimn. Nr.1 Oșorhei, Șc. Gimn. „Benedek Elek” Diosig, CN „Mihai Eminescu” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea), Cluj (C.S.E.I Nr. 1 Cluj, Șc. Gimnazială Specială C.R.D.E.I.I. Cluj-Napoca, Lic. Tehnologic Special SAMUS, Cluj-Napoca, Școala Specială Gimnazială Dej), Bistrița-Năsăud (C.S.E.I. Nr.1 Bistrița), Sălaj (C.S.E.I. Șimleu, C.S.E.I. Șimleu Silvaniei, structura Speranța Zalău, Lic. Tehnologic „O. Goga” Jibou Sălaj, Șc. Gimnazială Nr.1 Agrij, Lic. cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău,) Arad (C.S.E.I. Arad), Caraș Severin (C.S.E.I. Aurora Reșița), Mehedinți (C.S.E.I. „Constantin Pufan” Turnu Severin), Gorj (Șc. Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu) și București (Șc. Gimnazială Specială Nr. 3 București, Studio KIDS București), dar și Centro Angel de la Guarda Spania; Agrupamento de Escolas de Sines/Escola Basica no.2 de Sines, Portugalia; Kindergarten PINOKIO – Ruse, Bulgaria și Association „Un Reve De Sports Et De Loisirs Pour Enfants Avec Autisme” Marseille, Franța ne-au încântat cu spectacolul și lucrările lor, pe scena festivalului urcând peste 130 de copii și tineri, cu și fără dizabilități, fără a-i număra pe cei care au trimis lucrări și DVD-uri.
Invitații speciali ai evenimentului au fost: elevii și profesorii de la CSEI Șimleul Silvaniei, care s-au clasat pe locul II la secțiunea unde au concurat, tinerii de la Asociația Down Oradea, România și Corul „Diacon Nicolae Firu” de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, nelipsiți de pe scena festivalului în ultimii ani și talentații soliști vocali: Miruna Gavriș,  Roberta Cseh și Alexandru Carțiș, care împreună cu Iulia Ilisie, au fost de altfel și amfitrionii evenimentului, realizând o prezentare de excepție.
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea ține să mulțumească cu acest prilej pentru sprijinul  acordat partenerilor săi: Inspectoratul Școlar Județean Bihor; Palatul Copiilor și Elevilor Oradea; Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane  - Departamentul  de Științe ale Educației și Departamentul de Psihologie, Asociației CES – Colaborăm Educăm Sprijinim, Lic. Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, CT „Constantin Brâncuși” Oradea, Asociația Down Oradea; Dyslexia Association Bulgaria, precum și sponsorilor evenimentului: Editura Treira, Patiseria Elidor, Florăria Florius Oradea, Cabinet de insolvență Popa&Rus, SC Ipte.Ro.SRL și SC Dumexim SRL, cu sprijinul cărora toți copiii, care au urcat pe scenă, au primit o mică surpriză dulce.
Festivalul concurs s-a bucurat de prezența și experiența unui juriu, pentru fiecare secțiune, format din profesioniști: prof. Alina Vese, inspector școlar de specialitate al ISJ Bihor,  lector. univ. dr. Karla Peter de la Universitatea din Oradea; directori, directori adjuncți și consilieri educativi ai instituțiilor de învățământ special din județul Bihor: prof. Silvia Ficuț, Adriana Ficuț, Mihaela Șumălan, Marcela Todică, Rodica Lezeu, Valeria Colesnicov; profesori de la Palatul Copiilor și Elevilor: director Peter Dan Nicolae, Carmen Filip, Ana Maria Gal; cadre didactice din învățământul preuniversitar: Anne Mari Sălăgean, Ramona Urdea, Nicolae Duluș-Gaboraș; experul în artă: Dietmar Mauermann din Germania, dar și eleva Bianca Venter, studenta Orsolya Vass și masteranda Maria Geanina Gorcea.
Munca juraților s-a materializat în premiile copiilor. Organizatorii țin să precizeze că de fapt „toți participanții sunt câștigătorii noștri speciali”.
Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără travaliul și dăruirea echipei Special Kid 2014: prof.  Doina Gyori, Ramona Kiss, Rodica Haș, Lavinia Gorgan, Daniela Calamar, Camelia Poszet, Florin Torjoc, Paula Bodea, Adriana Popa, Nicoleta Mladin, Anca Tirla, Cosmin Borma, Adrian Omuț, Anca Duluș-Gaboraș, Anda Net, Florica Dărăban  de la CSEI Nr. 1 Oradea; prof. Viorica Dobran de la Asociația CES; lector univ. dr. Daniela Roman și lector univ. dr. Julien Kiss de la Universitatea din Oradea, echipă coordonată de dna director Lucia Popa și dna director adjunct Carmen Ilisie.
Prof. Teodora Pantazi,
coordonator de proiect
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul Interjudețean „Special Kids”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:40 Ora de vară a Europei de Est