Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Școala din Sîntandrei a intrat ieri în campania „Europa, casa noastră”

Ieri, reprezentanți ai Comisiei Europene și Centrului Europe Direct Oradea, la Sîntandrei

Școala din Sîntandrei a intrat ieri în campania „Europa, casa noastră”

Consilieri ai Reprezentanței în România a Comisiei Europene și ai Centrului Europe Direct Oradea au lansat ieri (joi, 15 mai 2014) la Școala Gimnazială Nr. 1 din Sîntandrei, cea de-a IV-a ediție a campaniei „Europa, casa noastră”.

Evenimentul s-a desfășurat în Cabinetul de documentare și informare și a reunit elevi din trei clase (a VII-a A și B, precum și a VI-a A), însoțiți de diriginții claselor, dna prof. Nicoleta Hodiș, Natalia Roman și Maria Milica Ile, consilierul educativ Gelu Pinter, dar și alți profesori. În deschiderea întâlnirii, doamna director, prof. Elena Duma, a prezentat distinșii invitați: consilierii Nicoleta Nuță și Costel Dumitrașcu, din partea Reprezentanței în România a Comisiei Europene, dna conf. univ. dr. Alina Manolescu, președinte al Centrului Europe Direct din Oradea, împreună cu dl conf. univ. dr. Vasile Creț și doi voluntari ai centrului, Simona Avram și Denisa Marian, studente Agora, în anul I, la Poliția locală.
„Suntem aici pentru a le vorbi elevilor și a-i informa despre campaniile pe care Reprezentanța Comisiei Europene le desfășoară pentru ei. Prin această campanie ne referim la o serie de concursuri pe care le avem pentru ciclul primar, dar și pentru cel gimnazial. Ne propunem să le dăm mai multe informații despre ce fac instituțiile europene pentru ei, care sunt avantajele intrării noastre în Uniunea Europeană, ce fel de concursuri desfășurăm; încercăm ca prin termeni simpli să le explicăm cum se desfășoară lucrurile la nivel macro, la nivel european și cu ce le putem fi noi practic de ajutor, cum putem veni în întâmpinarea nevoilor lor. Avem un proiect prin care încercăm să-i implicăm în activități care vizează ajutorarea comunității locale. Vrem să aflăm de la ei dacă identifică probleme pe care noi de la București nu le putem observa și luând pulsul direct de la ei, de mici încercăm să-i formăm în a fi viitori lideri europeni. Avem împreună cu noi reprezentanți ai Europe Direct din Oradea, care ne vor vorbi despre implicarea Europe Direct în proiectele europene și în tot ce ține de promovarea și formarea cetățenilor pe partea aceasta de instituții europene”, ne-a spus dna consilier Nicoleta Nuță.
Tot ieri, consilierii CE au stat de vorbă cu elevi din clasa a XI-a de la Liceul de Arte din Oradea pe aceleași teme, Liceul de Arte fiind cea de-a doua școală bihoreană cuprinsă în această campanie națională.
În cadrul prezentărilor și al discuțiilor care au urmat, Nicoleta și mai apoi Alina și dl Vasile Creț i-au testat și antrenat pe elevi în a-și spune opiniile despre Uniunea Europeană. În cadrul unui joc de rol, Raul Rogojan a fost ales (înalt) comisar al UE, iar colegii săi au vorbit despre respectarea legilor și cu deosebire despre drepturile copilului. Pentru participarea la activitate, elevii au fost răsplătiți cu pliante, materiale de informare pe teme UE, fiind îndemnați să se înscrie la concursurile campaniei „Europa, casa noastră”.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (57 de poze), accesați Galeria foto: Școala din Sîntandrei a intrat ieri în campania „Europa, casa noastră”.

Trimite email
marți, 4 februarie 2025, 04:02:44 Ora standard a Europei de Est