Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor din România

Comunicat de presă

La încheierea lucrărilor sesiunii de primăvară a Conferinței Episcopilor din România

Participarea credincioșilor catolici la vot, apărarea familiei și a vieții, promovarea libertății și a drepturilor fundamentale ale omului, situația din Ucraina, pastorația romilor, învățământul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER).

Lucrările au avut loc în zilele de 5-7 mai 2014 și au fost găzduite de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea.
Analizând situația educației din instituțiile catolice de învățământ, episcopii au constatat neaplicarea Legii Educației Naționale în ce privește învățământul preuniversitar vocațional de stat și confesional/particular și au adresat Ministerului Educației Naționale o Scrisoare deschisă. De asemenea, preocupați pentru viitorul societății românești și ținând cont de apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii au semnat o Declarație comună, prin care îi îndeamnă pe credincioșii catolici și pe toți cei de bunăvoință din societatea românească să-și exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot și să sprijine prin actul lor la apărarea familiei și a vieții, promovarea libertății și a drepturilor fundamentale ale omului.
Episcopii au evaluat apoi activitatea Bisericii Catolice din România, atât pe plan pastoral, cât și social, și au votat numirea președintelui și a asistenților spirituali ai Acțiunii Catolice din România, și au repropus, pentru încă un mandat, candidatura actualului director național al Operelor Pontificale Misionare din România.
În perioada desfășurării lucrărilor sesiunii, episcopii au avut ocazia să participe și la două momente culturale: Spectacolul „Gala Primăverii” la Teatrul „Regina Maria” și lansarea mai multor cărți, dintre care două dedicate episcopului greco-catolic de Oradea Iuliu Hirțea (1914 - 1978), la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi „Vasile Grigore și Ioan”, Oradea.
În dimineața zilei de 7 mai, episcopii catolici din România au celebrat împreună Sfânta Liturghie în Biserica Seminarului din Oradea, cu hramul „Sf. Gheorghe”. Ierarhii catolici au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra poporului român și au încredințat prezentul și viitorul României mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, declarat recent sfânt și de la a cărui vizită istorică în țara noastră se împlinesc în aceste zile 15 ani.
La invitația Episcopiei Romano-Catolice de Iași, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și-au anunțat prezența la evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași.
Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie 2014, la Timișoara.
 Pr. Eduard Mihai Coșa,
 secretar general

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:55 Ora de vară a Europei de Est