Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

230 de ani de învățământ românesc greco-catolic în Oradea

Ziua Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea

230 de ani de învățământ românesc greco-catolic în Oradea

În sala mare a Primăriei Municipiului Oradea s-a desfășurat aniversarea a 230 de ani de la înființarea primei școli românești în Oradea, azi Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Evenimentul a avut loc joi, 8 mai 2014 și s-a bucurat de prezența episcopilor greco-catolici aflați la Oradea pentru întrunirea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică: PS Alexandru Mesian, episcop eparhial de Lugoj, PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj - Gherla, PS Vasile Bizău, episcop eparhial de Maramureș, PS Mihai Frățilă, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, cu sediul la București, PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj și PS Virgil Bercea, episcop eparhial de Oradea.
Prefectul județului Bihor, Claudiu Pop și-a exprimat aprecierea și mulțumirea față de Biserica Greco-Catolică, pentru care învățământul reprezintă una din prioritățile sale.
Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Șipoș a trecut în evidență momentele cele mai importante din istoria primei școli pentru români din Oradea, cea la care – pe atunci – se pregăteau cei care urmau a fi dascăli în școlile din Bihor și nu numai.
„230 de ani înseamnă istorie și înseamnă tradiție pentru învățământul orădean, pentru învățământul pedagogic. În 1784-1785 începe funcționarea sistematică recunoscută de guvern a Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de învățători. Tradiția înseamnă o sumă de valori, o experiență comunitară, în mijlocul căreia ne naștem și de la care plecăm, chiar atunci când inovăm. Putem lega tradiția de educație, de credință, de cultură și tehnică, de toate domeniile vieții, de noi inșine, care, astfel, trebuie să devenim responsabili pentru valorile pe care le creăm și le transmitem celor care ne vor urma”, spunea inspectorul școlar general al ISJ Bihor, prof. Daniel Negrean, care a acordat o diplomă aniversară Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, în semn de apreciere pentru contribuția ce a avut-o și continuă să o aibă la creșterea prestigiului învățământului orădean.
Pe lângă oficialitățile locale și județene au mai participat reprezentanți ai diferitelor inspectorate din județul Bihor, directori de școli orădene, preoți și profesori împreună cu un grup de elevi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
PS Virgil Bercea a mulțumit la final actualului director al școlii, prof. Andrei Aurelian Cristea, tuturor oficialităților, inspectorilor, profesorilor și elevilor prezenți la acest eveniment.
Pr. Anton Cioba
Foto: Ramona Băluțescu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:16 Ora de vară a Europei de Est