Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comenius pentru „Cultură și mediu”

Diseminare proiect

Comenius pentru „Cultură și mediu”

„Oamenii trebuie inițiați pe cât este posibil să nu devină înțelepți din cărți, ci din studierea cerului și a pământului, a naturii. Ei trebuie să cunoască și să examineze lucrurile prin ei înșiși, iar nu numai prin observații și mărturii străine”. John Amos Comenius

În perioada 5-9 mai 2014, delegația Școlii Gimnaziale „Georgiu Popa”, Cîmpani, formată din prof. Denisa Lucuța și elevii Sergiu Micle, Vlad Monenciu și Denisa Tuduc (clasa a VII-a) a participat la cea de-a treia reuniune și totodată ultima din primul an de proiect multilateral de parteneriat școlar Comenius „Cultura și mediul” în localitatea Wangerland, districtul rural Friesland, landul Saxonia Inferioară, Germania.
Cele șapte școli partenere, Școala Gimnazială „Georgiu Popa”, Cîmpani - România, Guzelkiyi Ortaokulu - Turcia, Oberschule Hohenkirchen - Germania, Līgatnes Novada Vidusskola - Letonia, Instituto de Eduación Secundaria Heliche - Spania, Collège le Grand Champ - Franța și 5th Gymnasium of Larisa – Grecia, s-au reunit la școala germană în cadrul unor acțiuni școlare și extrașcolare din proiectul care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Sectorial Comenius al Programului „Învățare pe Tot Parcursul Vieții”.
Agenda proiectului a cuprins un concurs de creații literare, muzicale și pictură pe tema mediului și a culturii, expoziția de materiale produse de-a lungul primului an de proiect și prezentarea sistemului educațional german.
Cei trei copii români implicați în mobilitatea din Germania au fost integrați în această perioadă în familii germane care i-au tratat cu afecțiune, grijă și atenție.
Trei zile au fost dedicate descoperirii orașelor: Jever, popular în întreaga lume pentru brandul de bere premium Jever Pilsener, cu fabrica de bere Jever Brauerei muzeu și cea modernă,  Bremen, orașul unde se fabrică berea Beck’s, cu primăria fastuoasă în stilul Renașterii de pe Weser și venerabila statuie a lui Roland (patrimoniu mondial UNESCO) din istorica piață Marktplatz  și Insulei Baltrum cu plajă la Marea Nordului. O experiență unică au trăit participanții care au străbătut Marea Wadden (patrimoniu UNESCO) cu piciorul ca să ajungă pe Insula Baltrum pentru ca la întoarcere să călătorească cu feribotul.
Masa rotundă care a avut loc în ultima zi a concluzionat că țelurile proiectului au fost realizate având un impact major asupra participanților și familiilor care au găzduit elevi. De asemenea, această experiență extraordinară a schimbat credința atât de răspândită că germanii sunt „reci” în legendă.
Următoarea mobilitate va avea loc în Letonia, perioada 22 - 26 septembrie.
Prof. Denisa Lucuța
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Comenius pentru „Cultură și mediu”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:34 Ora de vară a Europei de Est