Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Manifestări dedicate “Zilei mondiale a Pământului”

Astăzi, la Școala „Decebal” din Oradea

Manifestări dedicate “Zilei mondiale a Pământului”

Trei clase de la Școala cu clasele I-VIII “Decebal” din Oradea (clasa a IV-a A, înv. Emilia Huza, a IV-a B, înv.Kor Maria și a IV-a C, înv. Schiszser Katalin) desfășoară de mai bine de doi ani proiecte educaționale în parteneriat cu clasa a II-a (step by step) de la Liceul Teologic Greco-Catolic (înv. Mariana Lucaci și Lia Șipoș), Liceul de Artă și Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.

Manifestările au fost gândite și structurate pe trei secvențe.
În prima parte, elevii au revăzut imagini filmate de la activitatea de modelaj pe care elevii parteneri au desfășurat-o în luna martie în cadrul atelierului grupei de ceramică de la  Liceul de Artă, sub îndrumarea prof. Ioan Mănescu.
Activitatea propriu-zisă a fost deschisă de directorul școlii gazde, prof. Maria Linca,  doamna directoare salutând prezența partenerilor de proiect și a invitaților, s-a arătat încântată de rezultatele parteneriatului.
“Apel pentru acțiune împotriva schimbărilor climatice”
În prezentarea semnificației evenimentului  (“Ziua mondială a Pământului”), dna inginer Felicia Enache, consilier superior în cadrul A.P.M. Bihor, avea să găsească cea mai accesibilă și eficientă cale de informare, având în vedere vârsta celor cărora li se adresa, așa încât a îmbrăcat totul într-o poveste compună de o doamnă învățătoare din județul Satu Mare, poveste prezentată în power point, care a avut efectul scontat:  stârnirea curiozității și menținerea trează a atenției elevilor, tema povestirii fiind chiar sloganul sub care au fost lansate anul acesta manifestările ocazionate de marcarea “Zilei mondiale a Pământului”, intitulat “Apel pentru acțiune împotriva schimbărilor climatice”.
“Le-am pregătit o prezentare în power point din care elevii să înțeleagă ce pot face ei, concret, pentru salvarea planetei Pământ, precum și niște pliante cu zece reguli pentru a fi eco-responsabili”, ne-a declarat consilierul superior al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor. După împărțirea pliantelor, elevii învățătoarelor Mariana Lucaci și Lia Șipoș i-au replicat doamnei inginer, tot ecologic, prin cântecele “Toți copiii Pământului“  (“Toți copiii Pământului/ Toți copiii au dreptul la soare/ La un cântec, un zâmbet, o floare/ Toți copiii Pământului...”) și “Cântă viața!” (“Să cânte Lumea, să cânte Viața/ Să cânte Cerul în zori de zi/ Să cânte Luna și-ntreg Pământul/ Să cânte Jocul, să cânte Vântul/ Să cânte Apa, să cânte Viața/ Și voi cu mine, cântați Copii!”).
Muzeograf Posmoșanu Erika (de la Muzeul Þării Crișurilor) a prezentat în power point frumuseți neasemuite ale Parcului natural Munții Apuseni, îndemnând auditoriul la atenție și grijă față de natura binecuvântată care ne înconjoară și ne iubește, oferindu-ne atâtea nestemate.
În partea a treia, cu toții am coborât în sala profesorală, amenajată special pentru a găzdui expoziția cu lucrări de modelaj realizate de elevii parteneri în atelierul elevilor Liceului de Artă.
Doamna învățătoare Emilia Huza, coordonatorul activității, ar fi avut și o surpriză, dar care nu s-a produs din motive tehnice, independent de voința dumneaei.
Expoziție de lucrări la sediul A.P.M. Bihor
Doamna inginer Felicia Enache ne-a invitat și la sediul agenției să vedem expoziția de desene realizate de copii din clasa I (step by step) de la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” și de prichindei ai Grădiniței nr. 37 din Oradea. Lucrările lor sunt expuse chiar la intrare, pe rândul al doilea de geamuri, iar alături, pe peretele din dreapta, sunt postate, tot pe tema „Zilei mondiale a Pământului”, câteva lucrări de grafică ale dlui Dumitru Chereji, un mare pasionat de grafică.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări dedicate “Zilei mondiale a Pământului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:46:09 Ora standard a Europei de Est