Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestări dedicate “Zilei mondiale a Pământului”

Astăzi, la Școala „Decebal” din Oradea

Manifestări dedicate “Zilei mondiale a Pământului”

Trei clase de la Școala cu clasele I-VIII “Decebal” din Oradea (clasa a IV-a A, înv. Emilia Huza, a IV-a B, înv.Kor Maria și a IV-a C, înv. Schiszser Katalin) desfășoară de mai bine de doi ani proiecte educaționale în parteneriat cu clasa a II-a (step by step) de la Liceul Teologic Greco-Catolic (înv. Mariana Lucaci și Lia Șipoș), Liceul de Artă și Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.

Manifestările au fost gândite și structurate pe trei secvențe.
În prima parte, elevii au revăzut imagini filmate de la activitatea de modelaj pe care elevii parteneri au desfășurat-o în luna martie în cadrul atelierului grupei de ceramică de la  Liceul de Artă, sub îndrumarea prof. Ioan Mănescu.
Activitatea propriu-zisă a fost deschisă de directorul școlii gazde, prof. Maria Linca,  doamna directoare salutând prezența partenerilor de proiect și a invitaților, s-a arătat încântată de rezultatele parteneriatului.
“Apel pentru acțiune împotriva schimbărilor climatice”
În prezentarea semnificației evenimentului  (“Ziua mondială a Pământului”), dna inginer Felicia Enache, consilier superior în cadrul A.P.M. Bihor, avea să găsească cea mai accesibilă și eficientă cale de informare, având în vedere vârsta celor cărora li se adresa, așa încât a îmbrăcat totul într-o poveste compună de o doamnă învățătoare din județul Satu Mare, poveste prezentată în power point, care a avut efectul scontat:  stârnirea curiozității și menținerea trează a atenției elevilor, tema povestirii fiind chiar sloganul sub care au fost lansate anul acesta manifestările ocazionate de marcarea “Zilei mondiale a Pământului”, intitulat “Apel pentru acțiune împotriva schimbărilor climatice”.
“Le-am pregătit o prezentare în power point din care elevii să înțeleagă ce pot face ei, concret, pentru salvarea planetei Pământ, precum și niște pliante cu zece reguli pentru a fi eco-responsabili”, ne-a declarat consilierul superior al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor. După împărțirea pliantelor, elevii învățătoarelor Mariana Lucaci și Lia Șipoș i-au replicat doamnei inginer, tot ecologic, prin cântecele “Toți copiii Pământului“  (“Toți copiii Pământului/ Toți copiii au dreptul la soare/ La un cântec, un zâmbet, o floare/ Toți copiii Pământului...”) și “Cântă viața!” (“Să cânte Lumea, să cânte Viața/ Să cânte Cerul în zori de zi/ Să cânte Luna și-ntreg Pământul/ Să cânte Jocul, să cânte Vântul/ Să cânte Apa, să cânte Viața/ Și voi cu mine, cântați Copii!”).
Muzeograf Posmoșanu Erika (de la Muzeul Þării Crișurilor) a prezentat în power point frumuseți neasemuite ale Parcului natural Munții Apuseni, îndemnând auditoriul la atenție și grijă față de natura binecuvântată care ne înconjoară și ne iubește, oferindu-ne atâtea nestemate.
În partea a treia, cu toții am coborât în sala profesorală, amenajată special pentru a găzdui expoziția cu lucrări de modelaj realizate de elevii parteneri în atelierul elevilor Liceului de Artă.
Doamna învățătoare Emilia Huza, coordonatorul activității, ar fi avut și o surpriză, dar care nu s-a produs din motive tehnice, independent de voința dumneaei.
Expoziție de lucrări la sediul A.P.M. Bihor
Doamna inginer Felicia Enache ne-a invitat și la sediul agenției să vedem expoziția de desene realizate de copii din clasa I (step by step) de la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” și de prichindei ai Grădiniței nr. 37 din Oradea. Lucrările lor sunt expuse chiar la intrare, pe rândul al doilea de geamuri, iar alături, pe peretele din dreapta, sunt postate, tot pe tema „Zilei mondiale a Pământului”, câteva lucrări de grafică ale dlui Dumitru Chereji, un mare pasionat de grafică.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări dedicate “Zilei mondiale a Pământului”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:19 Ora de vară a Europei de Est