Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevi din Sîntandrei, invitați la Ziua Comunității Evreiești din Huedin

Miercuri, 7 mai

Elevi din Sîntandrei, invitați la Ziua Comunității Evreiești din Huedin

Miercuri, 7 mai 2014, Școala Gimnazială Nr.1 Sîntandrei, Bihor a fost invitată la un eveniment extrem de important în Huedin, județul Cluj.

În urmă cu un an, Bihon.ro ne-a publicat un articol despre activitatea care am realizat-o în școala noastră, cu ocazia zilei de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Acest articol a fost descoperit în luna februarie de către organizatorii evenimentului la care am fost invitați să luăm parte în data de 7 mai, anul curent. 
Articolul conținea un material video, realizat în memoria victimelor Holocaustului, considerat extrem de sugestiv pentru organizatorii evenimentului: Ziua Comunității Evreiești din Huedin, fapt care i-a determinat să ne invite pentru a oferi lumii prezente acolo, live, același dans tematic.
Pentru prima dată, în orașul Huedin s-a sărbătorit Ziua Comunității Evreiești. Evenimentul este de o importanță și raritate deosebite printre toate cele 38 de comunități evreiești din România, deși numărul evreilor din Huedin este mic, după cum a precizat și Felix Koppelman, președintele Comunității evreiești din Oradea, cea mai mare din țară.
Concomitent, organizatorii de la Asociația „Anima Templi” și-au propus să comemoreze și cei 70 de ani trecuți de la exterminarea comunității evreiești din Huedin de către trupele horthyste, autoare a unor atrocități de nedescris la adresa evreilor din Ardealul de Nord, cedat Ungariei prin Diktatul de la Viena. Atunci, 1.200 de evrei din Huedin au fost duși în ghetoul din Cluj-Napoca, transportați în lagărele naziste, alături de alți 18.000 de evrei clujeni, de unde nu s-au mai întors acasă.
Evenimentul a debutat prin dezvenirea unei plăci comemorative.
Cu începere de la ora 14,00, Casa de Cultură a orașului a găzduit un simpozion pe tema Holocaustului evreiesc din Huedin, al cărui amfitrion a fost Thea Haimovitz – de la Radio Shalom, moment care a cuprins și proiectarea filmului „Holocaustul uitat”, lansarea cărții „Memento. Memorialul evreilor din Huedin” – autor Marius Farkas, dansul tematic al elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sîntandrei (județul Bihor), reprezentată la eveniment de dna director, prof. Duma Elena și de coordonatorul grupului de elevi, prof. Mezea Andrada, precum și un concert al formației Mazel Tov, cu o interpretare a dragostei și speranței pentru pace.
Președintele Comunității evreiești din Oradea, Felix Koppelman, s-a declarat impresionat de acțiunea organizată la Huedin, mai ales în condițiile în care aici trăiește o comunitate mică de evrei. „Trebuie să ne amintim, tot acum, și de memoria celor care nu au fost evrei, dar și-au sacrificat viața sau și-au pus-o în pericol pentru a salva evrei. Oameni din aceștia întâlnim la tot pasul, în fieare oraș, în fiecare sat. Poate din modestia lor nu vin să se laude cu acest lucru, iar din neștiința istoricilor poate nu îi cunoaștem, dar când comemorăm Holocaustul trebuie neapărat să subliniem, să ne amintim să le mulțumim celora care au acționat altcumva decât cei care s-au gândit doar cum să-i distrugă pe evrei. Mulți evrei își aduc astăzi aminte și îi caută pe acești oameni, să le mulțumească. Însuși statul Israel a înființat în cadrul muzeului Yad Vashem un departament pentru a depista aceste
 segmente de oameni de mare omenie ca să fie cunoscuți de lume și să fie la loc de mare cinste în Israel”, a adăugat Felix Koppelman.
Ministrul Aurelia Cristea,  care s-a întors în cadrul comunității din care a provenit, a subliniat că din cauza intoleranței oamenilor s-a petrecut Holocaustul care le-au adus suferințe enorme evreilor și că exercițiile de memorie ne ajută să nu mai repetăm greșelile trecutului: „Nu putem și nu trebuie să privim cu ignoranță istoria, ea ne antrenează să înțelegem că totul se poate repeta, că oamenii sunt aproape condamnați să facă în timp aceleași greșeli.
Bridget Schvartz, nepoata unuia dintre supraviețuitorii Holocaustului, a revizitat recent lagărul de la Auschwitz, locul unde 16.000 de evrei au fost exterminați zilnic de către naziști. Prezentă la evenimentul de la Huedin, ea a rememorat o parte din evenimentele care au avut loc în urmă cu 70 de ani.
„Vagoanele de vite în care au fost îmbarcați evrei din Huedin ajung la destinația lor finală: rampa de la Auschwitz. Selecția între cei destinați vieții și morții a început imediat (…) Toți cei din Huedin destinați crematoriului sunt eliminați într-o singură gazare, astfel că cea mai mare parte a comunității evreiești din Huedin a încetat să existe în câteva minute”, a spus Bridget.
După acest discurs au urcat pe scenă elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sîntandrei.
Cei din sală au început să plângă și să suspine în momentul în care copiii prezentau dansul tematic pregătit împreună cu dna profesoară Andrada Mezea.
Acest eveniment a fost transmis în direct la TVR Cluj, care au fost extrem de încântați de copiii școlii noastre.
Aici aveți link-ul youtub www.youtube.com/watch?v=4qbfuYhyWfw
unde este postată filmarea dansului tematic interpretat de elevii școlii noastre. În presa locală de Cluj mai apar articole pe aceasta temă.
Prof. Andrada Mezea
Astăzi, joi, 15 mai, de la ora 18.30 și în reluare, de la ora 21.00, pe TVR2, îi veți putea vedea pe copiii din Sîntandrei prezentând dansul lor tematic la Huedin.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi din Sîntandrei, invitați la Ziua Comunității Evreiești din Huedin.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:13 Ora de vară a Europei de Est