Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni!”

De Ziua Europei

„Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni!”

De Ziua Europei, Clubul Femeilor Social–Democrate Bihor a organizat în Parcul Seleuș un eveniment cultural-artistic, intitulat sugestiv „Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni!”

Evenimentul inițiat de CFSD, coordonat de președintele clubului Lilla Debelka, vicepreședintele Erica Mang și Sonia Drăghici, s-a bucurat de o participare numeroasă a orădenilor, cu mic cu mare.
Pe scena amenajată la fața locului, au evoluat o serie de trupe artistice ale școlilor din Oradea, care au susținut un program diversificat, cuprinzând recitări, muzică populară și ușoară, dansuri populare, dans ritmic și sportiv.
Evenimentul a debutat cu un moment inedit: lansarea în timpul intonării imnului Uniunii Europene, Oda Bucuriei, a sute de baloane albastre și roșii – „albastre simbolizând culoarea Europei și roșii pentru că suntem ROMÂNI – baloane care vor purta pe toate meleagurile bucuria din sufletele noastre și mandria că ne constituim ca ROMÂNI și EUROPENI! Prin intermediul baloanelor care se înalță spre cerul albastru putem vedea cu ochii sufletului frumusețea patriei noastre și a altor țări și locuri frumoase din Europa”, a afirmat doamna deputat Sonia Drăghici, moderatorul spectacolului.
În continuarea programului, majoretele de la Liceul Teoretic „Onisfor Ghibu” au încântat spectactorii cu un electrizant număr de dans. Pe scenă au evoluat, de asemenea, Romina Suciu de la Liceul Teoretic „Onisfor Ghibu”, Sabău Georgiana și Bulgaru Cătălin, de la Palatul Copiilor și Elevilor, care au cântat muzică populară. Spectacolul a continuat cu un dans popular și cu recitări de poezii ale elevilor de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” și Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”. Ritmurile muzicii ușoare au antrenat spectatorii, evoluția artiștilor Pavel Ana, Florian Carla, Doczi Kisztina de la Palatul Copiilor și Elevilor fiind apreciată de audiență. Daria Oprea și Horbacs Antonia de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au interpretat minirecitaluri de muzică ușoară, iar Ansamblul de dans sportiv, de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, a animat atmosfera.
În paralel, în parc s-au desfășurat o serie de jocuri și concursuri interactive pentru copii. Concursul de desene pe asfalt a entuziasmat participanții, Ziua Europei fiind reflectată și prin prisma creațiilor originale ale acestora. La concursul de cultură generală, intitulat „Ziua Europei”, dna Erica Mang a adresat întrebările, iar câștigătoare a fost echipa de la Școala Gimnazială Nr.11 Oradea. Premiile au fost înmânate de viceprimarul municipiului Oradea, dl. Ovidiu Mureșan. Toți copiii participanți la evenimentul cultural-artistic au primit diplome.
Prezent la eveniment, Pavel Emilian, director în Ministerul Tineretului și Sportului, a felicitat organizatoarele și a declarat că „Ziua Uniunii Europene nu înseamnă, numai data de naștere a proiectului europen, ci și o zi în care sărbătorim unitatea în diversitate a tuturor cetățenilor Uniunii Europene”.
Președintele clubului, dna Lilla Debelka, a mulțumit tuturor participanților și îndrumătorilor copiilor care au evoluat pe scenă, concluzionând că „CFSD va continua să promoveze tradițiile românești și valorile europene”.
Evenimentul s-a încheiat cu o horă, încinsă ad-hoc de toți cei prezenți.
Monica Popovici
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:05 Ora de vară a Europei de Est