Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Se consumă carte... aici la Oradea!”

Vizitatorii au venit... în număr de 15.000

„Se consumă carte... aici la Oradea!”

Duminică, 11 mai 2014, s-a tras cortina primei ediții a Târgului de carte „Gaudeamus” de la Oradea.

Așa după cum spunea Bogdan Roșca de la Studioul Regional de Radio Cluj în deschiderea evenimentului, „Vizitatorii au venit... Se consumă carte... aici la Oradea”, iar de la dl viceprimar Ovidiu Mureșan aveam să aflăm că la prima sa ediție, târgul de carte de la Oradea a avut 15.000 de vizitatori.
Dl Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului „Gaudeamus” Radio România, ne-a făcut cunoscute premiile și alte date tehnice.
Târgul cu numărul 81 în seria evenimentelor culturale pe care Radio România le organizează de 20 de ani sub această siglă, a reprezentat o premieră și din punctul de vedere al formulei de pregătire, fiind prima oară când autoritățile locale au fost implicate în organizarea unui târg GAUDEAMUS.
 Premiile Târgului GAUDEAMUS Oradea 2014
Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanților prin Votul Publicului
Trofeul GAUDEAMUS: locul III – Grupul Editorial RAO, locul II – Grupul Editorial Corint și locul 1 – Editura Humanitas
Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul „Inferno”, de Dan Brown, publicat de Editura RAO.
Trofeul Presei, pe secțiunile publicații, radio și TV a revenit cotidianului Jurnal bihorean, postului Radio Transilvania și, respectiv, postului DIGI 24 Oradea.
Premiul Educația, oferit de către organizatori, a fost acordat Academiei de Studii Economice din București.
Premiul Miss Lectura a fost câștigat de Liana Roxana Bărar, studentă în anul II la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea din Oradea. Premiul a fost oferit de Casa de Modă PUSHA Fashion. 
Tombola GAUDEAMUS
La tombolă s-au acordat peste 40 de premii: telefoane mobile, invitații la teatru, restaurant și evenimente sportive, abonamente la piscină, articole sportive și vouchere pentru un salon de înfrumusețare.
Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS, constând într-o tabletă InfoTouch, un voucher în valoare de 100 de lei la Restaurantul Hanul cu Noroc și un tort festiv de la Hotel Continental Forum, a fost câștigat de domnul Florin Mircea Lascu.
Bilanțul statistic al ediției 2014 a Târgului Gaudeamus Oradea
peste 15.000 de vizitatori, 50 de expozanți reuniți în 33 de standuri, o suprafață de aproape 300 mp de standuri; 12 evenimente propuse de către organizatori și expozanți.
Proiecte inițiate și derulate de Radio România în cadrul târgului
Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte. Proiectul continuă o tradiție care durează de la primele ediții ale Târgului Internațional GAUDEAMUS (Coșul Târgului); de la relansarea sa, în anul 2010, peste 86.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci care nu mai primiseră de foarte mult timp fonduri pentru achiziții. Cărțile donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Oradea – circa 200 de volume – vor ajunge în comuna Răbăgani.
Invitați de nota 10: olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Invitatul de nota 10 al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2014 a fost Dudás Norbert (Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea), premiat de către Automobile Dacia, care a oferit o tabletă și de către câțiva dintre expozanții la această ediție (editurile Casa Radio, Corint, Humanitas, Nemira, Trei și Byton Music).
Sunt informații furnizate de dna Connie Chifor, de la Secretariatul târgului.
Dl Ioan Moldovan, directorul Revistei „Familia”, în calitate de președinte de onoare al Târgului de carte, a declarat închisă ediția de debut a Târgului GAUDEAMUS de la Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Se consumă carte... aici la Oradea!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:00 Ora de vară a Europei de Est