Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Se consumă carte... aici la Oradea!”

Vizitatorii au venit... în număr de 15.000

„Se consumă carte... aici la Oradea!”

Duminică, 11 mai 2014, s-a tras cortina primei ediții a Târgului de carte „Gaudeamus” de la Oradea.

Așa după cum spunea Bogdan Roșca de la Studioul Regional de Radio Cluj în deschiderea evenimentului, „Vizitatorii au venit... Se consumă carte... aici la Oradea”, iar de la dl viceprimar Ovidiu Mureșan aveam să aflăm că la prima sa ediție, târgul de carte de la Oradea a avut 15.000 de vizitatori.
Dl Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului „Gaudeamus” Radio România, ne-a făcut cunoscute premiile și alte date tehnice.
Târgul cu numărul 81 în seria evenimentelor culturale pe care Radio România le organizează de 20 de ani sub această siglă, a reprezentat o premieră și din punctul de vedere al formulei de pregătire, fiind prima oară când autoritățile locale au fost implicate în organizarea unui târg GAUDEAMUS.
 Premiile Târgului GAUDEAMUS Oradea 2014
Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanților prin Votul Publicului
Trofeul GAUDEAMUS: locul III – Grupul Editorial RAO, locul II – Grupul Editorial Corint și locul 1 – Editura Humanitas
Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul „Inferno”, de Dan Brown, publicat de Editura RAO.
Trofeul Presei, pe secțiunile publicații, radio și TV a revenit cotidianului Jurnal bihorean, postului Radio Transilvania și, respectiv, postului DIGI 24 Oradea.
Premiul Educația, oferit de către organizatori, a fost acordat Academiei de Studii Economice din București.
Premiul Miss Lectura a fost câștigat de Liana Roxana Bărar, studentă în anul II la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea din Oradea. Premiul a fost oferit de Casa de Modă PUSHA Fashion. 
Tombola GAUDEAMUS
La tombolă s-au acordat peste 40 de premii: telefoane mobile, invitații la teatru, restaurant și evenimente sportive, abonamente la piscină, articole sportive și vouchere pentru un salon de înfrumusețare.
Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS, constând într-o tabletă InfoTouch, un voucher în valoare de 100 de lei la Restaurantul Hanul cu Noroc și un tort festiv de la Hotel Continental Forum, a fost câștigat de domnul Florin Mircea Lascu.
Bilanțul statistic al ediției 2014 a Târgului Gaudeamus Oradea
peste 15.000 de vizitatori, 50 de expozanți reuniți în 33 de standuri, o suprafață de aproape 300 mp de standuri; 12 evenimente propuse de către organizatori și expozanți.
Proiecte inițiate și derulate de Radio România în cadrul târgului
Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte. Proiectul continuă o tradiție care durează de la primele ediții ale Târgului Internațional GAUDEAMUS (Coșul Târgului); de la relansarea sa, în anul 2010, peste 86.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci care nu mai primiseră de foarte mult timp fonduri pentru achiziții. Cărțile donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Oradea – circa 200 de volume – vor ajunge în comuna Răbăgani.
Invitați de nota 10: olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Invitatul de nota 10 al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2014 a fost Dudás Norbert (Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea), premiat de către Automobile Dacia, care a oferit o tabletă și de către câțiva dintre expozanții la această ediție (editurile Casa Radio, Corint, Humanitas, Nemira, Trei și Byton Music).
Sunt informații furnizate de dna Connie Chifor, de la Secretariatul târgului.
Dl Ioan Moldovan, directorul Revistei „Familia”, în calitate de președinte de onoare al Târgului de carte, a declarat închisă ediția de debut a Târgului GAUDEAMUS de la Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Se consumă carte... aici la Oradea!”

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 03:13:50 Ora standard a Europei de Est