Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dl prof. dr. ing. Cornel Domuța este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România

De joi,

Dl prof. dr. ing. Cornel Domuța este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România

Joi, 8 mai 2014, la București a avut loc adunarea generală a Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), for științific prestigios, care constituie interfața dintre academiile de ramură (Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești, Academia Medicală, Academia de Științe Tehnice) și Academia Română.

Prestigiul științific al AOSR este argumentat de faptul că între membrii săi există (au existat) 8 laureați ai premiului Nobel.
Adunarea generală a votat primirea în rândul membrilor corespondenți a dlui prof. dr. ing. Cornel Domuța, directorul departamentului Ingineria Mediului, Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea. Prof. dr. ing. Cornel Domuța este de asemenea cercetător științific gradul I și secretar științific al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Oradea. În martie 2013 prof. dr. ing. Cornel Domuța a fost primit în rândul membrilor asociați ai secției „Științe Agricole, Silvice și Medicină Veterinară” a AOSR. Sunt membri ai acestei secții personalități binecunoscute: prof. dr. ing. Valeriu Tabără – profesor de fitotehnie la USAMVB Timișoara, fost ministru și parlamentar; prof. dr. ing. Leon Sorin Muntean – profesor de fitotehnie la USAMV Cluj-Napoca, fost rector; prof. pr. ing. Gheorghe Sin – președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”; prof. dr. Vasile Cozma – directorul școlii doctorale al USAMV Cluj-Napoca, etc. În acest an au fost 4 propuneri de avansare, iar Consiliul Științific al AOSR a acceptat doar una, motivând că singura propunere cu vizibilitate internațională (Web of Science)este cea referitoare la prof. dr. ing. Cornel Domuța.
Vineri, în cadrul Sesiunii Științifice de Primăvară a AOSR, prof. dr. ing. Cornel Domuța a prezentat lucrarea științifică „Folosirea îngrășământului verde lupin+ovăz+rapiță în sistemul agriculturii durabile din Nord-Vestul României”, coautori șef. l. dr. ing. Radu Brejea, șef. l. dr. ing. Ioana Borza. Prin cercetări privind parametrii de fertilitate ai solului și influențele asupra producției și valorificării apei lucrarea argumentează oportunitatea folosirii acestui amestec ca îngrășământ verde și nu folosirea lupinului în cultură pură. Este cunoscut faptul că lupinul, datorită simbiozei cu bacteriile din genul Rhizobium, fixează în sol 60-100 kg azot atmosferic/ha, însă acest imens avantaj a fost ignorat de cei care au hotărât ca subvenția pentru îngrășăminte verzi să fie acordată numai dacă acestea sunt încorporate în sol la începutul lunii martie. Dar lupinul atunci se seamănă... Ferice de producătorii de sămânță de rapiță; au reușit să fixeze un termen de încorporare a îngrășământului verde care elimină lupinul din competiția pentru subvenție. Și când te gândești că lupinul era cunoscut ca îngrășământ verde încă din antichitate. Dar în urmă cu 2000 de ani nu existau astfel de „bune practici”. Oricum folosirea îngrășămintelor verzi trebuie încurajată și sprijinită (pe baze științifice și nu de altă natură) în condițiile în care gunoiul de grajd produs nu asigură nici pe departe o fertilizare organică optimă, iar humusul din solurile noastre scade alarmant, susține dl prof. dr. ing. Cornel Domuța.  C.M.   

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:39:22 Ora standard a Europei de Est