Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dl prof. dr. ing. Cornel Domuța este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România

De joi,

Dl prof. dr. ing. Cornel Domuța este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România

Joi, 8 mai 2014, la București a avut loc adunarea generală a Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), for științific prestigios, care constituie interfața dintre academiile de ramură (Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești, Academia Medicală, Academia de Științe Tehnice) și Academia Română.

Prestigiul științific al AOSR este argumentat de faptul că între membrii săi există (au existat) 8 laureați ai premiului Nobel.
Adunarea generală a votat primirea în rândul membrilor corespondenți a dlui prof. dr. ing. Cornel Domuța, directorul departamentului Ingineria Mediului, Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea. Prof. dr. ing. Cornel Domuța este de asemenea cercetător științific gradul I și secretar științific al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Oradea. În martie 2013 prof. dr. ing. Cornel Domuța a fost primit în rândul membrilor asociați ai secției „Științe Agricole, Silvice și Medicină Veterinară” a AOSR. Sunt membri ai acestei secții personalități binecunoscute: prof. dr. ing. Valeriu Tabără – profesor de fitotehnie la USAMVB Timișoara, fost ministru și parlamentar; prof. dr. ing. Leon Sorin Muntean – profesor de fitotehnie la USAMV Cluj-Napoca, fost rector; prof. pr. ing. Gheorghe Sin – președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”; prof. dr. Vasile Cozma – directorul școlii doctorale al USAMV Cluj-Napoca, etc. În acest an au fost 4 propuneri de avansare, iar Consiliul Științific al AOSR a acceptat doar una, motivând că singura propunere cu vizibilitate internațională (Web of Science)este cea referitoare la prof. dr. ing. Cornel Domuța.
Vineri, în cadrul Sesiunii Științifice de Primăvară a AOSR, prof. dr. ing. Cornel Domuța a prezentat lucrarea științifică „Folosirea îngrășământului verde lupin+ovăz+rapiță în sistemul agriculturii durabile din Nord-Vestul României”, coautori șef. l. dr. ing. Radu Brejea, șef. l. dr. ing. Ioana Borza. Prin cercetări privind parametrii de fertilitate ai solului și influențele asupra producției și valorificării apei lucrarea argumentează oportunitatea folosirii acestui amestec ca îngrășământ verde și nu folosirea lupinului în cultură pură. Este cunoscut faptul că lupinul, datorită simbiozei cu bacteriile din genul Rhizobium, fixează în sol 60-100 kg azot atmosferic/ha, însă acest imens avantaj a fost ignorat de cei care au hotărât ca subvenția pentru îngrășăminte verzi să fie acordată numai dacă acestea sunt încorporate în sol la începutul lunii martie. Dar lupinul atunci se seamănă... Ferice de producătorii de sămânță de rapiță; au reușit să fixeze un termen de încorporare a îngrășământului verde care elimină lupinul din competiția pentru subvenție. Și când te gândești că lupinul era cunoscut ca îngrășământ verde încă din antichitate. Dar în urmă cu 2000 de ani nu existau astfel de „bune practici”. Oricum folosirea îngrășămintelor verzi trebuie încurajată și sprijinită (pe baze științifice și nu de altă natură) în condițiile în care gunoiul de grajd produs nu asigură nici pe departe o fertilizare organică optimă, iar humusul din solurile noastre scade alarmant, susține dl prof. dr. ing. Cornel Domuța.  C.M.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:21 Ora de vară a Europei de Est