Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Punem educația pe primul loc” a ajuns și la Beiuș

Vineri, la C.N. „Samuil Vulcan” Beiuș

Proiectul „Punem educația pe primul loc” a ajuns și la Beiuș

Derulată în perioada octombrie 2013 - mai 2014, a treia etapă a proiectului „Punem educația pe primul loc”, inițiat de Consiliul Județean Bihor, s-a realizat la Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, cu sprijinul financiar al OMV PETROM SA, prin dotarea școlii cu un laborator de informatică cu 27 de laptop-uri Lenovo conectate în rețea, videoproiectoare, imprimantă, mobilier adecvat, echipamente de birotică în valoare de 92.400 lei.

SC CELESTICA SRL ORADEA s-a alăturat proiectului donând 9 calculatoare și o tablă interactivă, necesare procesului de instruire asistată de calculator, iar SC CESAL SA a donat materiale necesare zugrăvirii și amenajării sălii.
În 9 mai, la inaugurarea celui mai performant laborator de informatică din județ au participat dl. Cornel Popa, președinte al Consiliului Județean Bihor, dl. deputat Gheorghe Costin, dl. Adrian Domocoș, primarul Municipiului Beiuș, dl Gabriel Popa – viceprimar, dl. Florin Vlădan – reprezentant OMV PETROM, dna Loredana Totoran și dl. Lorand Costin – reprezentanți ai SC CELESTICA ORADEA, elevi și profesori ai Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș.
Proiectul face parte din strategia de dezvoltare pe termen lung a județului Bihor, inițiată de conducerea Consiliului Județean, care are ca scop  încurajarea parteneriatelor dintre companiile private și instituțiile publice.
“Feed-back-ul pozitiv din partea profesorilor și elevilor, concretizat prin rezultatele obținute la examene și concursuri, ne-a confirmat faptul că investițiile în tehnologia educațională trebuie să continue în județul Bihor. Fără educație nu putem vorbi de o dezvoltare durabilă a acestui județ, întrucât tinerii sunt viitorul. Mulțumim sponsorilor pentru promptitudinea și deschiderea cu care au răspuns, contribuind la implementarea acestui proiect”, a precizat domnul Cornel Popa, președinte al Consiliului Județean Bihor.
Directorul Colegiului Național „Samuil Vulcan”, dl prof. Traian Stanciu, a amintit faptul că în această sală de clasă, echipată acum cu tehnologie de ultimă generație, în urmă cu șapte decenii, învățau cu „creionul și cu creta” cei trei colegi de clasă, deveniți mai târziu membri ai Academiei Române: Mircea Flonta, Marius Sala și Lazăr. 
Dorim tinerilor vulcaniști, elevilor școlii, să utilizeze la maximum resursele și mijloacele educaționale puse la dispoziția lor prin acest proiect, continuând să ducă Colegiul nostru printre școlile cu cele mai bune rezultate la olimpiadele și concursurile școlare.
Se cuvine să mulțumim sponsorilor care ne-au sprijinit financiar și material, Consiliului Județean Bihor și Primăriei Beiuș pentru susținere, partenerilor noștri media Național TV Beiuș, Ovidan.ro și revista OviDan pentru promovare și să precizăm că aceste evenimente nu ar fi fost posibile fără implicarea deosebită a vulcanistei Adina-Nicoleta Rada. Mulțumim!
Prof. Claudia Buran
Foto: Mihaela Ilieș
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul „Punem educația pe primul loc” a ajuns și la Beiuș.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:54 Ora de vară a Europei de Est