Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Sărbătoare de „9 MAI – ZIUA EUROPEI” la L.T.B. „Emanuel”

Ediția a VI-a a concursului pe echipe (clase)

Sărbătoare de „9 MAI – ZIUA EUROPEI” la L.T.B. „Emanuel”

Continuând tradiția începută în urmă cu șase ani, catedra de istorie-geografie a organizat și de această dată un concurs pe echipe dedicat Zilei Europei.

Activitatea a  fost moderată de către prof. Ramona Iștoc, inițiator al proiectului. La concursul pe echipe, pentru clasele de gimnaziu, intitulat „9 Mai - Ziua Europei”, au participat 9 echipaje, reprezentând tot atâtea țări ale Uniunii Europene.
Juriul, prezidat de dl prof. Curta Iosif, director al liceului, a mai fost alcătuit din următorii profesori: Vede Tabita, Popa Dorina, Moțiu Rodica, Boldiș Marinela, Fiter Ciprian și Blaga Diana.
Dna prof. Popa Dorina, ca membru al juriului, a apreciat astfel activitatea: „Ziua Europei pune mai mult în lumină frumusețea fiecărei țări, unicitatea ei, bogățiile ei – ca într-un tablou în care fiecare pată de culoare, armonizându-se, încântă și mai mult privirea. O astfel de încântare au oferit și elevii Liceului Teologic Baptist „Emanuel”, alegând câte o țară europeană pe care să și-o aproprie, dezvăluind câte un colțișor din specificul acesteia. Fiecare a ales să prezinte câte un crâmpei din istoria, geografia, arta, obiceiurile și bucătăria unei țări, așa încât asistența a avut parte de o frumoasă călătorie imaginară prin Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Spania, Grecia și Croația. Țări frumoase, binecuvântate de Dumnezeu cu atât de multe daruri, încât merită să ne unim glasurile și să-I mulțumim Celui care a pus atâta frumusețe și vrednicie în fiecare țară, Celui care a înscris în adâncul ființelor noastre prețuirea unității în diversitate!”
Concursul s-a încheiat cu anunțarea punctajului obținut de către fiecare echipă și a premiilor aferente rezultatelor finale.
Premiul I  și premiu special pentru „Cel mai reușit moment artistic”– echipa formată din: Sârb Iulia, Pop Sorana, Curta Alexia, Popa Josiane, Trifan Octavian, Tășădan Filip, Ungur Raul, Burcă Paul, din a VI-a A, reprezentând Franța.
Premiul II și premiu special pentru „Cea mai bună exprimare în lb. străină” – Alex Balazsahazi, Marcus Ardelean, Dorog Daria, Ungur Alexandra, Matei Cezar, Chereji Remus, Lacatoș Norbert, Petrușan Darius, din a VII-a A - Germania.
Premiul III și premiu special pentru „Cea mai bună mâncare și estetica standului”: Ciani Larisa, Someșan Abigail, Rus Patricia, Burz Giulia, Teușdea Antonia, Onița Teodora, Marc Bianca, Marc Denisa, Zerghe Estera, din a VII-a B - Italia.
Prima mențiune: Hoșman Patricia, Hrițcu Andreea, Avram Rebeca, Cuc Patricia, Morar  Antoniu, Maier Cristian, din a VIII-a A - Croația.
A doua mențiune  și premiu special pentru „Cele mai reușite produse culinare”: Sorițău Elisei, Balogh Luca, Pop Robert, Horga Emilia, Madar Daniel, Purece Șerban, Szabo Amanda, din a VII-a B - Spania.
A treia mențiune și premiu special pentru „Standul cel mai creativ”: Csete Cristian, Ionaș Alexandru, George Silaghi, Pop Paula, Trubacs Daniel, Paraschivoiu Alexandru, Pop David, Penyacsek Filip, Dume David, Pele Raul, din a VI-a B – Marea Britanie.
Premii speciale:
*pentru „Cele mai spectaculoase machete” - echipa clasei a VII-a A, reprezentând Grecia, formată din: Șandor Doroteea, Carțiș Beatrice, Frînc Bianca, Bărar Carina, Demeter Daniel;
*pentru „Produse culinare autentice” - echipa clasei a V-a A, reprezentând Belgia, formată din: Ban Thomas, Matei Sever, Negruț Daria, Popa Madeleine, Haivas Adrian, Cadar Andrei;
*pentru „Prezentarea standului” - echipa clasei a V-a B, reprezentând Olanda, formată din: Ruge Aida, Sime Patricia, Voinkov Yana, Maxim Naomi, Jurcuțiu Gabriela, Șipa Magdiel, Pușcaș Mădălin, Ibănescu Daniel.
Reporteri: prof. Ramona Iștoc, Popa Dorina & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Sărbătoare de „9 MAI – ZIUA EUROPEI”  la  L.T.B. „Emanuel”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:03:42 Ora standard a Europei de Est