Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O călătorie fascinantă!

Visul, devenit realitate

O călătorie fascinantă!

Totul a început cu un simplu vis. Și iată că în cele din urmă, visul a devenit realitate. Timp de 9 zile (11-19 aprilie 2014) am fost părtașii unei călătorii fascinante într-o țară cu totul deosebită: Italia.

Împreună cu profesorii noștri de istorie și geografie (Ramona și Florin Iștoc) am străbătut această țară descoperind misterele ei.
Cred cu tărie că Italia e una dintre țările lumii unde în orice colțișor ai merge n-ai cum să te plictisești. Peste tot mustește cultura, istoria în tot și-n toate. Deși e atât de simplă, bucătăria italiană te lasă de fiecare dată fără cuvinte, iar natura e un spectacol. 
După un drum destul de lung, am ajuns în Verona. Orașul e unul dintre cele mai cunoscute orașe din Italia și asta datorită unei singure atracții – Casa Julietei. Surprizele pe care orașul ți le rezervă ție, turist ignorant, sunt însă atât de mari încât nu-ți mai vine să pleci. O dată pentru că te îndrăgostești de Verona mai ceva ca Romeo de Julieta și apoi pentru că îți dai seama că mai erau atât de multe de văzut și de făcut. Însă nu am început cu Casa Julietei. Arenele romane, Castelvecchio, dar și Piața Signori ne-au oferit ocazia de a savura din frumusețile orașului și de a ne bucura de o priveliște mirobolantă asupra acestuia.
Pisa și Florența au fost următoarele noastre orașe de pe listă. Pisa este o bucățică din soarele Toscanei. Este un clișeu să-ți faci poze cum sprijini turnul, însă până nu ajungi acolo nu ai cum să-i simți farmecul. Pur și simplu pare rupt din cu totul alt peisaj. De-a lungul timpului s-au scris foarte de multe despre Florența, dar fiecare experiență în parte are farmecul ei, iar pe noi, inima Toscanei cum este numită, ne-a vrăjit. Cum să nu te simți special dacă Florența este probabil ultimul oraș conservat al Renașterii din lume și este considerat de mulți ca fiind capitala artei. Mergând pe străzi respiri istorie. Fiecare colțișor din oraș are o poveste, pietrele pe care calci sunt tocite pur și simplu de milioanele de turiști care s-au strâns de peste tot din lume ca să venereze arta dusă la cote maxime. Bineînțeles, în Florența nu trebuie să ratezi obiectivele turistice – Palazzo Pitti, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio (cel mai romantic loc posibil), Catedrala Santa Croce, Domul.
Următoarele două zile le-am petrecut în două orașe minunate Roma și Vatican (ce-i drept, Vaticanul este un stat în stat, însă și el a avut mistere pe care am reușit să le descoperim).
Știți cum se spune… toate drumurile duc la Roma. Și pe noi se pare că ne-au dus. Orașul Etern, Orașul celor Șapte Coline, La Dolce Vita, toate aceste sintagme trimit la un singur oraș: Roma – un centru cultural, religios și de putere pe parcursul a milenii întregi. Am fost încântați de faptul că am putut vedea una dintre cele 7 minuni ale lumii și dacă nu v-ați dat seama, vorbim despre Colosseum. Priveliștea pe care ne-a oferit-o superbul Palatino asupra orașului a fost parcă ruptă din rai. Vedeai pur și simplu eleganța și istoria Romei. Ne-am bucurat să trecem și pe langă Forumul Roman, Columna lui Traian și Monumentul Vittorio Emanuele II, care nu au fost nici ele mai prejos.
După o zi lungă și obositoare, dar frumoasă, ne-am bucurat să ajungem la hotel, unde ne-am putut odihni pentru următoarea zi. 
Dis-de-dimineață, am pornit spre Vatican. El este o comoară a culturii mondiale, prin neprețuitele opere de artă pe care le deține. Știind că trebuie să ajungi devreme la Muzeele Vaticanului, ne-am grăbit și noi cât am putut. După ce am stat la coadă, ca tot omu, am reușit să intrăm. Ceea ce am văzut acolo ne-a fascinat. Într-adevăr, operele de artă pe care le deține sunt absolut superbe. Capela Sixtină este și ea o minunăție, pe care trebuie să o vezi, indiferent cât e coada de lungă. Îndreptându-ne spre Basilica din San Pietro, a venit ploaia și pe acolo, sau mai exact, grindina. Desigur că ne-am făcut uzi din cap până-n picioare, iar vizita Basilicii a fost reprogramată.
Următoarea zi a fost dedicată (în cea mai mare parte) vizitării a două obiective importante: Pompei și Napoli.
Vulcanul Vezuviu ne-a lăsat „cu gura căscată” cum se zice. Grandoarea lui, dar și istoria lui ne-a fascinat. Însă desigur, nu am vrut să ne apropiem prea mult (cine știe când explodează). Vizitarea ruinelor celebrului oraș Pompei, dar și turul panoramic al orașului Napoli ne-au lăsat o amintire frumoasă.
Deoarece în ziua precedentă nu am reușit să ajungem la Basilică, ne-am întors repejor la Vatican, după care ne-am îndreptat spre Roma, să vedem Panteonul și bineînțeles Fontana di Trevi. Acolo, zilnic, turiștii vin să arunce monede în fântână. Legenda spune că trebuie să stai cu spatele la fântână și să arunci o monedă cu mâna dreaptă, peste umărul stâng; dacă faci acest lucru, cu siguranță te vei întoarce la Roma. Monedele care sunt aruncate zilnic în fântână (se poate ajunge la câteva mii de euro) sunt adunate noaptea sau dimineața devreme și sunt donate organizației Caritas pentru ajutorarea săracilor.
Ziua de joi a fost destinată orașului San Marino. Dar până să ajungem acolo, ne-am oprit pentru jumătate de oră în bine cunoscuta stațiune Rimini, pentru o tangență cu marea. Continuându-ne drumul, am ajuns în San Marino. Micul stat San Marino este al treilea cel mai mic din Europa și este constituit din nouă citadele împrăștiate pe versanții munților. Farmecul incontestabil al locului este că în orice parte priveam, vedeam o panoramă unică. Orașul este situat la o înălțime mare. Am avut timp să facem cumpărături, să mâncăm și să vizităm tot ce trebuia. Spre seară ne-am îndreptat spre Lido di Jiselo, pentru ca-n următoarea zi, fiind și ultima, să vizităm Veneția.
Insula mișună de turiști. Insula este atât de frumoasă și de romantică, încât trebuie neapărat să vizitezi Veneția. Timp de câteva ore, ne-am pierdut prin minunatul oraș. Puntea Suspinelor, dar și micuțele magazine care se întind și se încâlcesc pe străzile Veneției au fost de o adevărată frumusețe.
Așa s-a încheiat și ultima noastră zi binecuvântată cu atâtea frumuseți neasemuite!
Le mulțumim domnilor profesori pentru oportunitatea pe care ne-au oferit-o, grupului din Salonta cu care ne-am distrat foarte bine și cu care sperăm să mai mergem și în alte locuri, celor doi șoferi, și nu în ultimul rând, ghidului, fără de care nu ar fi fost la fel. Deși am încercat să sintetizez cât de mult am putut tot ceea ce am vizitat, ar mai fi fost atâtea de spus, dar cel mai important lucru este că Italia rămâne una dintre țările cu o magnifică istorie și grandoare, pe care cel puțin odată în viață merită să o vizitezi.
Reporter: Șaitoș Petra,
clasa a X-a A, L.T.B. „Emanuel” Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O călătorie fascinantă!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:08 Ora de vară a Europei de Est