Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a

Sărbătoarea folclorului românesc

Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a

Marți, 6 mai 2014, la Beiuș s-a desfășurat o minunată Sărbătoare a Folclorului Românesc. Acestă sărbătoare a fost prilejuită de cea de-a V-a ediție a Festivalului-concurs național Tradiții și obiceiuri populare românești, festival organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, aprobat și inclus de Ministerul Educației Naționale în CAERI 2014, poziția 257.

Acest festival este, înainte de toate, o poveste  presărată cu multă muncă, dăruire, pasiune, dragoste sinceră față de satul românesc și față de oamenii lui minunați. În cei cinci ani de existență, el a adunat, ca într-o imensă ladă de zestre, cântece, dansuri, obiceiuri populare, demonstrând că școala beiușeană a cultivat și cultivă păstrarea vechilor tradiții românești.
Festivalul a reunit ansambluri folclorice din țară și de peste hotare. Au prezentat momente de neuitat: Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Grădinița Nr. 1 Beiuș, Școala Gimnazială Nr.1 Răbăgani, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa-Chișcău, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, „Clubul Copiilor și Elevilor” Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș și Școala Gimnazială Bilingvă din Micherechi-Ungaria.
Programul a început cu parada portului popular care s-a desfășurat de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” până la Primăria Municipiului Beiuș. Spectatorii au trăit clipe de neuitat, urmărindu-i pe talentații elevi care au prezentat dansuri, obiceiuri populare, cântece preluate de la străbunii noștri. Toți au fost încântați de prestanța grupurilor folclorice, de varietatea și autenticitatea momentelor oferite, dar și de autenticitatea costumelor populare. Prezentarea spectacolului a fost făcută de eleva Þăran Teodora din clasa a VIII-a  B.
Din juriu au făcut parte: președinte-etnograf Brânda Nicolae, vicepreședinte prof. Cioloș Adina-Ionela, director la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, prof. Vancu Voichița, inspector la ISJ Bihor, prof. Andru Luminița, delegat ISJ Bihor, dl Mureșan Felician de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, inginer Popa Gabriel, viceprimar al Municipiului Beiuș, prof. Vutan-Mihoc Irina de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș, prof. Rada Daniela și prof. Lazea Remus.
În urma unei competente jurizări, premiile au fost acordate pe secțiuni: soliști vocali, obiceiuri populare, grupuri vocale și dansuri populare.
La secțiunea soliști vocali s-au acordat următoarele premii: Premiul I: Jula Ariana de la Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Jula Anabela-Daiana de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, Pirtea Darian și Copil Sorana de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș. Premiul II: Sotiuț David de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ștef  Nicoleta de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Cadar Larisa și Jurca Mădălina de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș. Premiul III: Merce Marcela de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, și Goron Larisa de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca. Mențiuni au obținut Seciu Ana și  Bodin Raluca de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Isaiu Andreea și David Daliana de la Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești.
La secțiunea obiceiuri populare: Premiul I: Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Mugurașu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia și Ansamblul Cununița de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Premiul II: Ansamblul Școlii Gimnaziale Nr.1 Răbăgani.
La secțiunea  grup vocal: Premiul I: Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Cununița de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Premiul II:  Ansamblul Izvorașul de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Ansamblul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”  Beiuș,
La secțiunea dansuri populare: Premiul I: Grădinița Nr. 1 Beiuș, Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Ardeleana de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, Ansamblul Zestrea Budureșii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Ansamblul Moșuț de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Ansamblul Izvorașul de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Ansamblul Transilvania de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva. Premiul II: Ansamblul Școlii Gimnaziale Nr.1 Răbăgani, Ansamblul Horitorii Chișcăului de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa-Chișcău, Ansamblul Crăișorii Șteiului de la „Colegiul Național” Avram Iancu Ștei. Premiul III: Ansamblul Tinere mlădițe de la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel.
Premiul cel mare, Trofeul Concursului a fost câștigat de Ansamblul Școlii Gimnaziale Micherechi din Ungaria, oferit de dna director adjunct Monea Manuela.
Au fost acordate premii prin grija următorilor sponsori: Primăria Municipiului Beiuș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Asociația Părinților de la Școala „Nicolae Popoviciu”. Au ajutat la reușita Festivalului următorii sponsori: dl ing. Ieno Ferko, S.C. Roniru S.R.L.- Ni-Ko Gym Beiuș, S.C. Ciocorom S.R.L. prin dna Eszter Dobbelaere, Boloș Ionuț - Intreprindere Individuală, S.C. Edilul S.A., Textil Machines Technologies S.R.L. prin dna Monica Mortan, S.C. Briso S.R.L., dna Bărcaș Laura, S.C. Mobilux  Design prin dna Sere Nicoleta, dl Balint Ovidiu, dl Claudiu Borza și toate cadrele didactice ale școlii.
Festivalul a fost filmat și difuzat de Național TV Beiuș.
Doamnele profesoare Daniela Rada, Maria Horge, Adina-Ionela Cioloș au fost coordonatorii proiectului, dar reușita Festivalului n-ar fi fost posibilă fără implicarea efectivă a tuturor cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Organizarea ireproșabilă a acestui festival a evidențiat încă o dată cât de importantă este munca în echipă.
Dna director Adina-Ionela Cioloș a mulțumit echipei de proiect, colegilor, cu deosebire doamnei profesor Florina Cloanda pentru implicarea activă în toate etapele proiectului, colaboratorilor, coordonatorilor de formații, juriului, sponsorilor și elevilor, care prin pasiune și dăruire contribuie la păstrarea și transmiterea obiceiurilor strămoșești.
Vă așteptăm cu drag la următoarea ediție, în 2015!
Prof. Horge Maria și Rada Daniela
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:42:57 Ora standard a Europei de Est