Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a

Sărbătoarea folclorului românesc

Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a

Marți, 6 mai 2014, la Beiuș s-a desfășurat o minunată Sărbătoare a Folclorului Românesc. Acestă sărbătoare a fost prilejuită de cea de-a V-a ediție a Festivalului-concurs național Tradiții și obiceiuri populare românești, festival organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, aprobat și inclus de Ministerul Educației Naționale în CAERI 2014, poziția 257.

Acest festival este, înainte de toate, o poveste  presărată cu multă muncă, dăruire, pasiune, dragoste sinceră față de satul românesc și față de oamenii lui minunați. În cei cinci ani de existență, el a adunat, ca într-o imensă ladă de zestre, cântece, dansuri, obiceiuri populare, demonstrând că școala beiușeană a cultivat și cultivă păstrarea vechilor tradiții românești.
Festivalul a reunit ansambluri folclorice din țară și de peste hotare. Au prezentat momente de neuitat: Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Grădinița Nr. 1 Beiuș, Școala Gimnazială Nr.1 Răbăgani, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa-Chișcău, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, „Clubul Copiilor și Elevilor” Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș și Școala Gimnazială Bilingvă din Micherechi-Ungaria.
Programul a început cu parada portului popular care s-a desfășurat de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” până la Primăria Municipiului Beiuș. Spectatorii au trăit clipe de neuitat, urmărindu-i pe talentații elevi care au prezentat dansuri, obiceiuri populare, cântece preluate de la străbunii noștri. Toți au fost încântați de prestanța grupurilor folclorice, de varietatea și autenticitatea momentelor oferite, dar și de autenticitatea costumelor populare. Prezentarea spectacolului a fost făcută de eleva Þăran Teodora din clasa a VIII-a  B.
Din juriu au făcut parte: președinte-etnograf Brânda Nicolae, vicepreședinte prof. Cioloș Adina-Ionela, director la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, prof. Vancu Voichița, inspector la ISJ Bihor, prof. Andru Luminița, delegat ISJ Bihor, dl Mureșan Felician de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, inginer Popa Gabriel, viceprimar al Municipiului Beiuș, prof. Vutan-Mihoc Irina de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș, prof. Rada Daniela și prof. Lazea Remus.
În urma unei competente jurizări, premiile au fost acordate pe secțiuni: soliști vocali, obiceiuri populare, grupuri vocale și dansuri populare.
La secțiunea soliști vocali s-au acordat următoarele premii: Premiul I: Jula Ariana de la Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Jula Anabela-Daiana de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, Pirtea Darian și Copil Sorana de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș. Premiul II: Sotiuț David de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ștef  Nicoleta de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Cadar Larisa și Jurca Mădălina de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș. Premiul III: Merce Marcela de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, și Goron Larisa de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca. Mențiuni au obținut Seciu Ana și  Bodin Raluca de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Isaiu Andreea și David Daliana de la Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești.
La secțiunea obiceiuri populare: Premiul I: Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Mugurașu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia și Ansamblul Cununița de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Premiul II: Ansamblul Școlii Gimnaziale Nr.1 Răbăgani.
La secțiunea  grup vocal: Premiul I: Grădinița „Floare de colț” Beiuș, Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Cununița de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Premiul II:  Ansamblul Izvorașul de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Ansamblul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”  Beiuș,
La secțiunea dansuri populare: Premiul I: Grădinița Nr. 1 Beiuș, Ansamblul Mugurelul Bihorului de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Ansamblul Ardeleana de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, Ansamblul Zestrea Budureșii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Ansamblul Moșuț de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Ansamblul Izvorașul de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Ansamblul Transilvania de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva. Premiul II: Ansamblul Școlii Gimnaziale Nr.1 Răbăgani, Ansamblul Horitorii Chișcăului de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa-Chișcău, Ansamblul Crăișorii Șteiului de la „Colegiul Național” Avram Iancu Ștei. Premiul III: Ansamblul Tinere mlădițe de la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel.
Premiul cel mare, Trofeul Concursului a fost câștigat de Ansamblul Școlii Gimnaziale Micherechi din Ungaria, oferit de dna director adjunct Monea Manuela.
Au fost acordate premii prin grija următorilor sponsori: Primăria Municipiului Beiuș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Asociația Părinților de la Școala „Nicolae Popoviciu”. Au ajutat la reușita Festivalului următorii sponsori: dl ing. Ieno Ferko, S.C. Roniru S.R.L.- Ni-Ko Gym Beiuș, S.C. Ciocorom S.R.L. prin dna Eszter Dobbelaere, Boloș Ionuț - Intreprindere Individuală, S.C. Edilul S.A., Textil Machines Technologies S.R.L. prin dna Monica Mortan, S.C. Briso S.R.L., dna Bărcaș Laura, S.C. Mobilux  Design prin dna Sere Nicoleta, dl Balint Ovidiu, dl Claudiu Borza și toate cadrele didactice ale școlii.
Festivalul a fost filmat și difuzat de Național TV Beiuș.
Doamnele profesoare Daniela Rada, Maria Horge, Adina-Ionela Cioloș au fost coordonatorii proiectului, dar reușita Festivalului n-ar fi fost posibilă fără implicarea efectivă a tuturor cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș. Organizarea ireproșabilă a acestui festival a evidențiat încă o dată cât de importantă este munca în echipă.
Dna director Adina-Ionela Cioloș a mulțumit echipei de proiect, colegilor, cu deosebire doamnei profesor Florina Cloanda pentru implicarea activă în toate etapele proiectului, colaboratorilor, coordonatorilor de formații, juriului, sponsorilor și elevilor, care prin pasiune și dăruire contribuie la păstrarea și transmiterea obiceiurilor strămoșești.
Vă așteptăm cu drag la următoarea ediție, în 2015!
Prof. Horge Maria și Rada Daniela
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare românești”, la Beiuș, ediția a V-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:55 Ora de vară a Europei de Est