Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Profesorului chinez YONG SHI i-a fost conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Ieri, în Aula Albastră a Universității Agora, în cadrul ICCCC 2014

Profesorului chinez YONG SHI i-a fost conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Miercuri, 7 mai 2014, în Aula Albastră a Universității Agora din Oradea, a debutat evenimentul 5th International Conference on Computers Communications & Control, ICCCC 2014, organizat de Universitatea Agora, sub egida Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române.

Lucrările au fost deschise de rectorul Universității, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, care a salutat distinșii invitați, profesori universitari și cercetători din țară și din întreaga lume. La actuala ediție s-au primit 53 de lucrări, scrise de 121 de cercetători din 18 țări (Australia, Chile, China, Columbia, Franța, Germania, India, Italia, Korea, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Serbia, Spania, Regatul Unit, Statele Unite, Ungaria), din care 48 de lucrări vor fi prezentate în 4 sesiuni speciale paralele, iar 5 lecturi invitate vor fi prezentate în plen de către cinci invitați speciali (Yong Shi - China, Fuad Aleskerov - Rusia, Pascale Zarate – Franța, Antonio Di Nola – Italia, Ioan Dumitrache - România), după cum aveam să aflăm din cuvântul dlui rector Ioan Dzițac.
În continuare, s-au adresat participanților dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, fondator al Universității Agora și președinte al Consiliului de Administrație și dl prof. univ. dr. Florin Gheorghe Filip, membru al Academiei Române, președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române, precum și Doctor Honoris Causa al Universității Agora.
Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa
După o scurtă pauză, în prezidiul conferinței, s-au reunit membrii Senatului universitar pentru a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora distinsului profesor chinez Yong Shi, personalitate științifică de talie mondială.  Ședința festivă a fost condusă de președintele Senatului, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, iar dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu a prezentat Laudatio din care vă spicuim câteva date edificatoare privind personalitatea distinsului profesor chinez.
Shi Yong s-a născut în Chengdu – China, în 24 august 1956. Este membru senior al IEEE și director executiv adjunct  al Academiei Chineze de Științele Cercetării la Centrul „Fictitious Economy & Data Science”.  
Domeniile de cercetare ale profesorului  Shi includ domenii metodologice: Criterii multiple de luare a deciziilor; Criterii multiple Constraint-level (MC2), Programare liniară; Prognoza neliniară,  Modele satisfăcătoare și Stabilirea obiectivelor; Seturi fuzzy și sisteme; precum și Zone funcționale: Bioinformatica; Data Mining și Data Warehousing  Detectare și predicție; Managementul informațiilor; Intelligent Knowledge Management; Sisteme suport de decizie; Prețurile de transfer; Managementul în Ingineria Petrolului; Protecția Socială; Elaborarea politicilor agricole.
A publicat 21 de cărți (din care 19 în limba engleză), 8 cărți au fost citate de 60 de ori de către alte persoane; a publicat 158 de lucrări de cercetare în 86 de reviste diferite și numeroase lucrări la conferințe internaționale, de la economie și finanțe, la științe sociale și științe de calcul. Deține un record în ceea ce privește citările științifice, cu peste 400 de citări SCI/SSCI. Una dintre lucrările sale a fost citată de 84 de ori de către alte persoane, lucrare care a fost clasată ca fiind în top de 0,1 %  dintre cele mai bune lucrări din lume de către ESI Essential Science Indicators) de ISI Web of Science.
Profesorul Shi a prezidat prima Conferință Internațională - Tehnologia  Informației și Managementul Cantitativ  (ITQM 2013) desfășurată în mai 2013 în China. Aceasta a atras aproape 300 de oameni de știință de renume și oameni de afaceri din 21 de țări și regiuni, inclusiv țări în curs de dezvoltare. În calitate de  educator, distinsul profesor a învățat mii de studenți din întreaga lume, atât în Statele Unite ale Americii, cât și în China. A îndrumat, 29 de doctoranzi și 40 de masteranzi. Mulți dintre studenții și masteranzii domniei sale au fost din țările în curs de dezvoltare.
Profesorul Shi Yong este redactor-șef al International Journal of Information Technology and Decision Making (covered in Science Citation Index), și  membru în consiliile editoriale a numeroase reviste academice.
Dr. Shi a primit nenumărate premii, dintre care amintim premiul Georg Cantor Award al International Society on Multiple Criteria Decision Making (MCDM), 2009; Premiul Fudan pentru Contribuții remarcabile în Management; Outstanding Young Scientist Award, National Natural Science Foundation din China, 2001; și Speaker of Distinguished Visitors Program (DVP) for 1997-2000, IEEE Computer Society.
Cinci lecturi invitate prezentate în plen 
Așadar, ieri, Senatul Universității Agora i-a acordat  distinsului profesor și cercetător chinez Shi Yong înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora din Oradea. 
După ceremonie, conferința a continuat cu prezentarea lucrărilor în plen, în Aula Albastră, iar după - amiază în sala de conferințe a Hotelului President din Băile Felix. Seara, în sala de conferințe S1, a avut loc ședința echipei editoriale a revistei ISI International Journal of  Computers Communications & Control.
Astăzi, 48 de lucrări vor fi prezentate în 4 sesiuni speciale paralele
Astăzi, conferința continuă cu lucrările pe secțiuni, iar după-amiază, la Hotel President, va avea loc adunarea de constituire a grupului „Academic Agora of Romanian – Indian Friendship”.  
Mâine, distinșilor oaspeți le-au fost rezervate momente de destindere: ieșiri la Peștera Urșilor de la Chișcău, și la Arieșeni, pentru a cunoaște și alte frumuseți neasemuite ale Bihorului și nu numai.  
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Profesorului chinez YONG SHI i-a fost conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:02 Ora de vară a Europei de Est