Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Profesorului chinez YONG SHI i-a fost conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Ieri, în Aula Albastră a Universității Agora, în cadrul ICCCC 2014

Profesorului chinez YONG SHI i-a fost conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora

Miercuri, 7 mai 2014, în Aula Albastră a Universității Agora din Oradea, a debutat evenimentul 5th International Conference on Computers Communications & Control, ICCCC 2014, organizat de Universitatea Agora, sub egida Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române.

Lucrările au fost deschise de rectorul Universității, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, care a salutat distinșii invitați, profesori universitari și cercetători din țară și din întreaga lume. La actuala ediție s-au primit 53 de lucrări, scrise de 121 de cercetători din 18 țări (Australia, Chile, China, Columbia, Franța, Germania, India, Italia, Korea, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Serbia, Spania, Regatul Unit, Statele Unite, Ungaria), din care 48 de lucrări vor fi prezentate în 4 sesiuni speciale paralele, iar 5 lecturi invitate vor fi prezentate în plen de către cinci invitați speciali (Yong Shi - China, Fuad Aleskerov - Rusia, Pascale Zarate – Franța, Antonio Di Nola – Italia, Ioan Dumitrache - România), după cum aveam să aflăm din cuvântul dlui rector Ioan Dzițac.
În continuare, s-au adresat participanților dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, fondator al Universității Agora și președinte al Consiliului de Administrație și dl prof. univ. dr. Florin Gheorghe Filip, membru al Academiei Române, președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române, precum și Doctor Honoris Causa al Universității Agora.
Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa
După o scurtă pauză, în prezidiul conferinței, s-au reunit membrii Senatului universitar pentru a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora distinsului profesor chinez Yong Shi, personalitate științifică de talie mondială.  Ședința festivă a fost condusă de președintele Senatului, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, iar dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu a prezentat Laudatio din care vă spicuim câteva date edificatoare privind personalitatea distinsului profesor chinez.
Shi Yong s-a născut în Chengdu – China, în 24 august 1956. Este membru senior al IEEE și director executiv adjunct  al Academiei Chineze de Științele Cercetării la Centrul „Fictitious Economy & Data Science”.  
Domeniile de cercetare ale profesorului  Shi includ domenii metodologice: Criterii multiple de luare a deciziilor; Criterii multiple Constraint-level (MC2), Programare liniară; Prognoza neliniară,  Modele satisfăcătoare și Stabilirea obiectivelor; Seturi fuzzy și sisteme; precum și Zone funcționale: Bioinformatica; Data Mining și Data Warehousing  Detectare și predicție; Managementul informațiilor; Intelligent Knowledge Management; Sisteme suport de decizie; Prețurile de transfer; Managementul în Ingineria Petrolului; Protecția Socială; Elaborarea politicilor agricole.
A publicat 21 de cărți (din care 19 în limba engleză), 8 cărți au fost citate de 60 de ori de către alte persoane; a publicat 158 de lucrări de cercetare în 86 de reviste diferite și numeroase lucrări la conferințe internaționale, de la economie și finanțe, la științe sociale și științe de calcul. Deține un record în ceea ce privește citările științifice, cu peste 400 de citări SCI/SSCI. Una dintre lucrările sale a fost citată de 84 de ori de către alte persoane, lucrare care a fost clasată ca fiind în top de 0,1 %  dintre cele mai bune lucrări din lume de către ESI Essential Science Indicators) de ISI Web of Science.
Profesorul Shi a prezidat prima Conferință Internațională - Tehnologia  Informației și Managementul Cantitativ  (ITQM 2013) desfășurată în mai 2013 în China. Aceasta a atras aproape 300 de oameni de știință de renume și oameni de afaceri din 21 de țări și regiuni, inclusiv țări în curs de dezvoltare. În calitate de  educator, distinsul profesor a învățat mii de studenți din întreaga lume, atât în Statele Unite ale Americii, cât și în China. A îndrumat, 29 de doctoranzi și 40 de masteranzi. Mulți dintre studenții și masteranzii domniei sale au fost din țările în curs de dezvoltare.
Profesorul Shi Yong este redactor-șef al International Journal of Information Technology and Decision Making (covered in Science Citation Index), și  membru în consiliile editoriale a numeroase reviste academice.
Dr. Shi a primit nenumărate premii, dintre care amintim premiul Georg Cantor Award al International Society on Multiple Criteria Decision Making (MCDM), 2009; Premiul Fudan pentru Contribuții remarcabile în Management; Outstanding Young Scientist Award, National Natural Science Foundation din China, 2001; și Speaker of Distinguished Visitors Program (DVP) for 1997-2000, IEEE Computer Society.
Cinci lecturi invitate prezentate în plen 
Așadar, ieri, Senatul Universității Agora i-a acordat  distinsului profesor și cercetător chinez Shi Yong înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora din Oradea. 
După ceremonie, conferința a continuat cu prezentarea lucrărilor în plen, în Aula Albastră, iar după - amiază în sala de conferințe a Hotelului President din Băile Felix. Seara, în sala de conferințe S1, a avut loc ședința echipei editoriale a revistei ISI International Journal of  Computers Communications & Control.
Astăzi, 48 de lucrări vor fi prezentate în 4 sesiuni speciale paralele
Astăzi, conferința continuă cu lucrările pe secțiuni, iar după-amiază, la Hotel President, va avea loc adunarea de constituire a grupului „Academic Agora of Romanian – Indian Friendship”.  
Mâine, distinșilor oaspeți le-au fost rezervate momente de destindere: ieșiri la Peștera Urșilor de la Chișcău, și la Arieșeni, pentru a cunoaște și alte frumuseți neasemuite ale Bihorului și nu numai.  
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Profesorului chinez YONG SHI i-a fost conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Agora.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:12 Ora standard a Europei de Est