Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Stagiul de formare continuă Comenius, un imbold pentru noi perspective didactice

Diseminare proiect la Universitatea din Oradea

Stagiul de formare continuă Comenius, un imbold pentru noi perspective didactice

În perioada 7-18 aprilie 2014, am beneficiat de o mobilitate individuală de formare continuă pentru profesorii de limba franceză finanțată din fondurile Programului Sectorial Comenius.

Prezența la acest curs de formare pedagogică a fost posibilă cu sprijinul financiar furnizat de Comisia Europeană în cadrul Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții (LLP), prin intermediul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesional (ANPCDEFP).
Cursul s-a desfășurat în Franța, Vichy, la CAVILAM - Alliance française, (Centre d’Approches Vivantes des Langues et des Médias), cel mai important reper pentru profesorii de limba franceză, o instituție de învățământ superior privat, creată în 1964 în colaborare cu Universitatea din Clermont-Ferrand. Cursul „Actualizarea cunoștințelor de cultură și civilizație franceză a fost o adevărată șansă de a descoperi actualitatea culturală, socială și  politică a Franței.
La curs am participat 18 profesori din 8 țări (Germania, Spania, Italia, Polonia, Rusia, Finlanda, Suedia și România), dornici să ne dezvoltăm competențele prin noi metode de lucru la clasă în această nouă dimensiune comunicativă. Acest stagiu a fost o provocare și o reușită deoarece ne-am îmbogățit considerabil cunoștințele lingvistice și culturale, dar am reflectat și asupra metodelor active, moderne, participative de integrare a acestor descoperiri culturale în cadrul orelor de limba franceză. Totul a fost un schimb de idei și de bune practici europene, fiecare am făcut recurs la propria experiență profesională pentru a ne îmbogăți reciproc viziunea despre procesul educativ european.
Tematica și modul de organizare a stagiului au corespuns nevoilor mele de formare deoarece am acoperit aspecte variate ale contemporaneității aplicate la clasa de elevi. Cursul a cuprins 22 de module și un număr de 62 de ore de formare. Câteva din titlurile modulelor (Franța ultimelor 12 luni, priviri încrucișate, Fluxurile migratoare din Franța, TOM și DOM (DROM), Mutațiile societății franceze, Simbolurile Republicii, Instituțiile franceze, Actualitatea politică, Alegerile municipale, Obiectele care definesc Franța, Turul gastronomic al Franței, Noile expoziții și muzee, Presa franceză, Tinerii francezi, interese și provocări, Școala și noul ritm școlar, Munca în Franța, Viața asociativă franceză, Utilizarea cântecului la orele de limba franceză).
Aceste module au fost însoțite de ateliere tematice, unde am lucrat în echipe și am adaptat conținuturile pentru a fi utilizate în clasă. Documentele autentice și fișele pedagogice au fost discutate și puse în valoare de experiența  profesională pe care am împărtășit-o. În cadrul cursurilor era o atmosferă serioasă, dar cooperantă și prietenoasă.
Prin prezentările editoriale ne-am pus la curent cu ultimele apariții ale editurilor Hachette, Clé International, PUG. Excursiile organizate de Serviciul Cultural al instituției ne-au oferit informații prețioase în legătură cu regiunea Auvergne și principalele sale obiective turistice: Castelul Murol, satul Saint-Nectaire, orașul Moulins, cu Centrul Național al Costumelor de Scenă, Catedrala și tripticul Maitre de Moulins. Am putut vizita orașe apropiate ca Lyon și Clermont-Ferrand. Activitățile relaxante (degustarea de produse tradiționale, seri dansante, cinema sau teatru) au fost un bun prilej de a ne cunoaște mai bine și a ne împărtăși specificul cultural.
CAVILAM - Alliance française este o instituție prestigioasă, un adevărat centru de formare și îndrumare lingvistică și didactică pentru profesorii de limba franceză din lumea întreagă. Această experiență este dovada unei bune cooperări europene, un mod de a ne găsi valorile comune pentru a ne depăși limitele lingvistice și culturale. Mi-am dat seama că modul învechit și închistat în care ne situam în procesul educativ este cauzat de clișee și blocaje culturale. Trebuie să-l acceptăm pe Celălalt, să-l înțelegem pentru a evolua cu adevărat. Doar prin intermediul stagiului am putut descoperi care sunt adevăratele motoare europene: cooperarea, formarea continuă pentru rezultate mai bune calitativ, beneficiul interculturalității, importanța limbilor străine pentru a dialoga, toleranța, non-discriminarea, egalitatea șanselor și de sexe.
Prin aceste stagii de formare continuă, Proiectul Comenius ne-a ajutat să avem o imagine de ansamblu și să ne dorim să fim  inventivi în procesul educativ. Tema stagiului a fost o „plonjare” în actualitatea franceză pentru a înțelege modul actual de viață, filosofia, oportunitățile, dar și temerile societății franceze, totul în perspectiva utilizării și adaptării la particularitățile elevilor noștri. Formatorii ne-au antrenat în adevărate descoperiri ale dialogului didactic, observând care sunt așteptările și modul de motivare a elevilor. Subiectele aplicate, seminariile, atelierele de lucru, activitățile ludice, jocurile de rol, utilizarea tehnologiei informatice și comunicative (TIC), au fost modalități de lucru propuse de formatori. Subiectele cursurilor au fost abordate din dubla perspectivă, pentru o mai bună înțelegere a realităților franceze pentru a fi aduse în cadrul orelor, spre beneficiul și bucuria elevilor. Stagiul de formare este un adevărat motor profesional și personal și ne-a oferit cheia unor experiențe de clasă cu adevărat folositoare, eliberate de povara mecanicului și a lipsei de finalitate.
Am revenit îmbogățită spiritual, cu multe idei, dornică de a aplica strategiile și tehnicile învățate cu elevii mei care au fost foarte încântați de fotografii, de materialele autentice (ziare, reviste) și mai ales de noile metode care îi motivează și mai mult. Simt că pentru ei sunt un model de reușită și un exemplu al cooperării europene, fapt ce mă motivează să studiez, să caut noi metode și strategii didactice pentru a crește calitatea educațională și interesul elevilor pentru tematica europeană.
Simona Luțaș, profesor de limba franceză
la Școala Gimnazială „Puiu Sever”, Ineu, județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:07 Ora de vară a Europei de Est