Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul de carte Gaudeamus, la prima ediție în Oradea

Astăzi, miercuri, se deschide târgul!

Târgul de carte Gaudeamus, la prima ediție în Oradea

În perioada 7-11 mai 2014, în Piața 1 Decembrie din Oradea, în cortul alb de lângă Statuia Ostașului român, vă veți putea întâlni cu editori și scriitori și veți putea achiziționa cărți pe alese, la prețuri fără concurență, vizitând Târgul de carte Gaudeamus.

Deschiderea oficială va avea loc astăzi, 7 mai, la ora 12.00, dar dumneavoastră sunteți așteptați cu drag încă de la ora 10.00.
Detaliile legate de acest târg ne-au fost furnizate ieri, în cadrul conferinței de presă de către dl viceprimarul Ovidiu Mureșan, dl Vladimir Epstein, directorul Târgului „Gaudeamus” – carte de învățătură” și dl Ioan Moldovan directorul Revistei „Familia”, președintele de onoare al târgului…
Cele 33 de standuri ale pavilionului expozițional, amenajate pe 300 de metri pătrați, vor reuni 50 de expozanți, reprezentând principalele categorii prezente pe piața de carte și educație din România: edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ, edituri străine, prezente în standurile distribuitorilor de carte. Pe perioada târgului, organizatorii evenimentului (Radio România și Primăria Municipiului Oradea) au propus 12 evenimente adresate publicului. Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a evidențiat concertul organizat cu ocazia Zilei Europei, vineri, 9 Mai, între orele 17.00 și 18.00, de Primăria Municipiului Oradea și Rock Filarmonica. Tot domnia sa a ținut să precizeze că pe perioada târgului, elevii din toate ciclurile de învățământ din școlile orădene vor vizita târgul de carte.
În intervenția sa, directorul târgului, dl Vladimir Epstein, a amintit și alte evenimente, proiecte, unele tradiționale deja sau mai recente, inițiate și derulate de Radio România: „Cărțile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere; numai din 2010, peste 86.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci. Cărțile care vor fi donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Oradea vor ajunge în comunele Răbăgani, Drăgănești și Holod.
La fiecare ediție a sa, Târgul are și invitați de nota 10; e vorba de olimpicii României. Sâmbătă, 10 mai, la ora 13.00, invitații târgului de la Oradea vor fi Dudas Norbert (de la Lic. T. „Ady Endre” din Oradea), Schefler Gergo și Boros Zoltan (de la Lic. Teologic Romano – Catolic „Ham Janos” din Satu Mare.
Dorind să afle opiniile vizitatorilor, organizatorii au inițiat și o tombolă cu premii, iar tragerea la sorți și premierea vor avea loc sâmbătă, de la ora 19.00.
Târgul este deschis zilnic, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 20.00, iar duminică, între 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.
Dorim să mai știți că se vor pune la bătaie și niște premii, care vor fi decernate duminică, 11 mai, de la ora 13.00. E vorba despre trofeele Gaudeamus (acordate editurilor – loc. I, II și III) și Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite vizitatorilor; trofeele presei, decernate jurnaliștilor pe secțiunile: publicații, radio, TV, tot prin Votul Publicului. Premiul Educație, decernat unei instituții de învățământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei educaționale la Târgul Gaudeamus. Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg, de către organizatori și Casa de Modă Pusha Fashion; premiile tombolei Gaudeamus, constând în telefoane mobile, invitații la restaurante și parcuri de distracție, vouchere la saloane de înfrumusețare și mingi de fotbal, oferite de organizatori și parteneri.
De miercuri până duminică, toate drumurile duc la Târgul de carte Gaudeamus din Oradea!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul de carte Gaudeamus, la prima ediție în Oradea. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:13 Ora de vară a Europei de Est