Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul de carte Gaudeamus, la prima ediție în Oradea

Astăzi, miercuri, se deschide târgul!

Târgul de carte Gaudeamus, la prima ediție în Oradea

În perioada 7-11 mai 2014, în Piața 1 Decembrie din Oradea, în cortul alb de lângă Statuia Ostașului român, vă veți putea întâlni cu editori și scriitori și veți putea achiziționa cărți pe alese, la prețuri fără concurență, vizitând Târgul de carte Gaudeamus.

Deschiderea oficială va avea loc astăzi, 7 mai, la ora 12.00, dar dumneavoastră sunteți așteptați cu drag încă de la ora 10.00.
Detaliile legate de acest târg ne-au fost furnizate ieri, în cadrul conferinței de presă de către dl viceprimarul Ovidiu Mureșan, dl Vladimir Epstein, directorul Târgului „Gaudeamus” – carte de învățătură” și dl Ioan Moldovan directorul Revistei „Familia”, președintele de onoare al târgului…
Cele 33 de standuri ale pavilionului expozițional, amenajate pe 300 de metri pătrați, vor reuni 50 de expozanți, reprezentând principalele categorii prezente pe piața de carte și educație din România: edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ, edituri străine, prezente în standurile distribuitorilor de carte. Pe perioada târgului, organizatorii evenimentului (Radio România și Primăria Municipiului Oradea) au propus 12 evenimente adresate publicului. Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a evidențiat concertul organizat cu ocazia Zilei Europei, vineri, 9 Mai, între orele 17.00 și 18.00, de Primăria Municipiului Oradea și Rock Filarmonica. Tot domnia sa a ținut să precizeze că pe perioada târgului, elevii din toate ciclurile de învățământ din școlile orădene vor vizita târgul de carte.
În intervenția sa, directorul târgului, dl Vladimir Epstein, a amintit și alte evenimente, proiecte, unele tradiționale deja sau mai recente, inițiate și derulate de Radio România: „Cărțile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere; numai din 2010, peste 86.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci. Cărțile care vor fi donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Oradea vor ajunge în comunele Răbăgani, Drăgănești și Holod.
La fiecare ediție a sa, Târgul are și invitați de nota 10; e vorba de olimpicii României. Sâmbătă, 10 mai, la ora 13.00, invitații târgului de la Oradea vor fi Dudas Norbert (de la Lic. T. „Ady Endre” din Oradea), Schefler Gergo și Boros Zoltan (de la Lic. Teologic Romano – Catolic „Ham Janos” din Satu Mare.
Dorind să afle opiniile vizitatorilor, organizatorii au inițiat și o tombolă cu premii, iar tragerea la sorți și premierea vor avea loc sâmbătă, de la ora 19.00.
Târgul este deschis zilnic, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 20.00, iar duminică, între 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.
Dorim să mai știți că se vor pune la bătaie și niște premii, care vor fi decernate duminică, 11 mai, de la ora 13.00. E vorba despre trofeele Gaudeamus (acordate editurilor – loc. I, II și III) și Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite vizitatorilor; trofeele presei, decernate jurnaliștilor pe secțiunile: publicații, radio, TV, tot prin Votul Publicului. Premiul Educație, decernat unei instituții de învățământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei educaționale la Târgul Gaudeamus. Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg, de către organizatori și Casa de Modă Pusha Fashion; premiile tombolei Gaudeamus, constând în telefoane mobile, invitații la restaurante și parcuri de distracție, vouchere la saloane de înfrumusețare și mingi de fotbal, oferite de organizatori și parteneri.
De miercuri până duminică, toate drumurile duc la Târgul de carte Gaudeamus din Oradea!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul de carte Gaudeamus, la prima ediție în Oradea. 

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 02:55:28 Ora standard a Europei de Est