Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost o seară minunată a Frumosului Românesc!

Concertul „Cântec de dor – Basarabia”

A fost o seară minunată a Frumosului Românesc!

„Cântă, că-ți trece!” este un îndemn pe care l-a purtat în suflet multe decenii pe marile scene ale operelor lumii o mare cântăreață româncă, soprana Virginia Zeani.

Îndemnul se zice că ar veni de la un soldat italian, care, obosit de ororile primului război mondial, ar fi scris aceste cuvinte pe traversa unui tranșeu, îndemnându-și camarazii să uite de urgia războiului. Mergând însă în vechimea istoriei, se spune că acest îndemn ar veni de la Orfeu, fiul regelui tracilor Oeagrus și al muzei Calliope; tracii fiind strămoșii noștri despre care părintele istoriei, Herodot spunea: tracii sunt neamul cel mai numeros și mai răspândit din lume, după cel al indienilor. Și tot de la Herodot mai știm că dacă am fi fost uniți, am fi fost o mare forță în lume. Neunirea însă ne-a urmărit mereu în istorie; este motivul pentru care nu suntem astăzi printre marile popoare ale lumii din punct de vedere numeric; dar ca popor cu înalte trăsături morale și spirituale, prin creativitate, prin Frumosul românesc pe care l-am dat și îl dăm lumii, suntem acolo sus, între marile popoare, chiar dacă unele vinituri ale Europei ne contestă.
Cinstirea Unirii Basarabiei cu România
Concertul „Cântec de dor, Basarabia” a fost organizat în 28 martie 2014, în sala Filarmonicii de Stat din Oradea de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu alte instituții și uniuni, printre care și „Vatra Românească”, Filiala Bihor. Spectacolul de suflet a fost organizat pentru a cinsti ziua de 27 martie 1918, zi istorică în care Sfatul Þării din Moldova hotărăște Unirea  Basarabiei cu România. Invitatul special al evenimentului a fost profesorul emerit, compozitorul Eugen Mamot, Artistul Poporului din Republica Moldova și membru al Uniunii Compozitorilor din România. Pe muzica distinsului compozitor și versurile marilor poeți basarabeni, Grigore Vieru și Nicolae Matcaș, au susținut un recital extraordinar soprana Georgiana Jecu, tenorul Sergiu Chirilă, baritonul Marian Boboia, Florin Avram, la vioară, Trendler Maria, la violoncel, Kovesdi Karolina, la flaut, Bogdan Bodis Adam, la pian, precum și Grupul coral de copii  din Parohia Husasău de Criș. La reușita spectacolului și-au mai dat concursul domnii Lucian Silaghi, Todor Albert, Dumitru Demian, Nicolae Igna, pr. Ioan Mircea Ghitea, precum și sponsorii manifestării.
„Cântă, că-ți trece” rămâne un îndemn din suflet, dar dorul de Basarabia s-a aprins și mai mult, iar el nu se va stinge niciodată din sufletul românilor, nici atunci când Basarabia va veni din nou acasă, la România, pe veci. Versurile lui Grigore Vieru ne definesc dorul nostru românesc: „Infinit e dorul meu, infinit,/ Și fără hotar/ Dragostea mea pentru voi”.
A fost o seară cu dor de Basarabia. A fost o seară minunată a Frumosului Românesc!
În final, autorul acestor rânduri i-a înmânat din partea Uniunii Naționale „Vatra Românească”, Filiala Bihor, o Diplomă de Excelență compozitorului Eugen Mamot pentru compozițiile sale care exprimă dorul infinit și fără hotar al (spiritualității românești) sufletului românesc.
Prof. Teodor David

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:09 Ora de vară a Europei de Est