Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Calea Crucii pe Dealul Calvaria (Ciuperca) din Oradea

Drumul Patimilor parcurs de Isus

Calea Crucii pe Dealul Calvaria (Ciuperca) din Oradea

Și în acest an, cu multă emoție, dar și cu iubire și dăruire, la cea de-a X-a ediție, am dorit să continuăm tradiția, aceea de a prezenta drumul Patimilor parcurs de Isus de la pretoriul lui Pilat, unde a fost judecat, și până pe Muntele Golgotei, unde a fost răstignit.

Așadar, în seara zilei de 16 aprilie 2014, miercuri din Săptămâna Patimilor, noi, tinerii franciscani din grupul „Allegria” al Mănăstirii Franciscane „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, coordonați de Pr. Ionuț Ichim și de Sr. Letiția, alături de noi fiind și frații franciscani, precum Pr. Paroh Mihai Vătămănelu, Pr. Mihai Blăjuț și Fratele Francisc Demșa, am încercat punerea în scenă a celor 14 stațiuni pe care Isus le-a parcurs în drumul spre Golgota.
Alături de noi au fost și un grup de seminariști care au ținut aprinse torțe la fiecare stațiune, torțe care reprezintă speranța Învierii.
Sutele de credincioși adunați la poalele Dealului Calvaria (Ciuperca), împreună cu PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea și cu un sobor de preoți și persoane consacrate, au urcat împreună treptele durerii suferite de Isus, fiecare stațiune fiind „marcată” de o cruce personalizată cu un verset din Biblie, verset potrivit fiecărei stațiuni. De asemenea, la fiecare stațiune se puteau auzi vocile personajelor care L-au condus pe Isus la locul răstignirii, iar între stațiuni s-au cântat strofe și refrenele unor cântece din Postul Mare, strofe care prezentau în detaliu fiecare stațiune.
Tinerii grupului „Allegria” au pus în scenă drumul spre Calvar, patima și moartea lui Isus, fiecare reușind să intre în pielea personajului pe care l-a interpretat, transmițând emoție și compasiune față de suferințele lui Isus, îndurate pentru noi! În cele 14 stațiuni ale Căii Sfintei Cruci, Isus este un exemplu viu pentru viața noastră. Ne învață să purtăm crucea de fiecare zi cu răbdare și umilință, așa cum a făcut El, chiar dacă este grea și uneori ne doboară la pământ. Toată suferința lui Cristos este învăluită într-o seninătate de nedescris. De cele mai multe ori noi nu reușim să păstrăm seninătatea în fața greutăților, a suferințelor, a problemelor de zi cu zi!
Dacă vrea cineva să vină după mine să se lepede se sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze!
Este o invitație pentru fiecare persoană în parte!
Sperăm ca fiecare persoană care a fost prezentă să fi trăit alături de noi fiecare clipă îndurată de Isus, iar astfel să ne dăm seama de adevărata însemnătate a Sărbătorii Paștelui aceea că Isus ne-a mântuit prin patima, moartea și învierea Sa.
Szûcs Alexandra-Cristina, Sr. Letiția Lucaci
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Calea Crucii pe Dealul Calvaria (Ciuperca) din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:57 Ora de vară a Europei de Est