Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Școala „Oltea Doamna” s-au adunat cărți pentru românii din Basarabia!

Proiectul „Cărți pentru o lume mai bună”

La Școala „Oltea Doamna” s-au adunat cărți pentru românii din Basarabia!

În cadrul proiectului educațional, de voluntariat și cu scop caritabil, intitulat „Cărți pentru o lume mai bună”, astăzi, luni, 28 aprilie 2014, la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea s-a desfășurat cea de-a doua activitate: Donare de carte.

Elevii a cinci clase de-a II-a, îndrumați de doamnele prof. Laura Ienei-David, Elena Pavel, Cristiana Vidican, Ilinca Tămășan și Daniela Oros, au adus cel puțin o carte fiecare cu scopul de a o dona copiilor din Basarabia.
Sosit să preia cărțile de la copii, dl profesor Teodor David, vicepreședinte al Uniunii Naționale „Vatra Românească”, Filiala Bihor, a ținut să mulțumească copiilor și profesorilor pentru gestul lor de suflet. Dl director Mircea Mitran l-a invitat în sala festivă, acolo unde în noiembrie 2013 a avut loc prima activitate a proiectului: Întâlnire cu dl academician Nicolae Dabija.
„Dragii mei, vin cu atâta dragoste la școala dumneavoastră, ca la o școală de prestigiu, cu copii harnici și sufletiști, unde valorile naționale sunt promovate în mod constant. Doamnele învățătoare v-au învățat să scrieți și să citiți și puteți să citiți cât doriți. Dar să știți că nu toți copiii au asemenea posibilități să citească în limba lor, în limba română. Frații noștri de dincolo de Prut, din Republica Moldova, nu au cărți în limba română. Cărțile dăruite de voi vor ajunge săptămâna viitoare, în 8 mai, la Liceul Prometeu și la încă două școli din Chișinău”, a spus vicepreședintele „Vetrei Românești”, dl prof. Teodor David.
„Eu doresc să vă spun că le-am sugerat copiilor din clasa mea să scrie o dedicație pe cartea pe care au donat-o; iată ce a scris Iulia pe cartea sa: „Să dea Domnul ca într-o zi să se unească țările noastre și să formăm România Mare!”
Mi-a plăcut foarte mult dedicația ta, Iulia! Sper ca cel care va primi cartea ta să se roage și el la fel, iar într-o zi să se ajungă iarăși la România dodoloață”, a  adăugat dna prof. Laura Ienei – David, coordonator de proiect, alături de dna prof. Elena Pavel și dna bibliotecar Dana Maria Teședan. În intervenția sa, dl director Mircea Mitran le-a mulțumit copiilor și profesorilor pentru cărțile donate. Apoi, făcând un recurs la memorie, a ținut să ne aducă aminte de întâlnirea cu academicianul și scriitorul Nicolae Dabija, când s-a spus că Limba română ar trebui să fie regina Republicii Moldova, iar George – „prietenul meu din clasa voastră, ne-a uimit cu mesajul său: „Eu dacă aș fi președintele țării, aș face un pod de flori care să unească cele două țări surori”.
„Fiecare județ va duce un camion de cărți în Republica Moldova”
Revenind la „microfon”, vicepreședintele „Vetrei Românești, dl prof. Teodor David, avea să ne surprindă cu două informații: „În fondul de carte din Republica Moldova, cartea în limba română reprezintă doar 9 la sută, restul este în limba rusă. Înțelegeți, de ce ne bucurăm atât de mult de cărțile voastre.
În al doilea rând, doresc să vă mai spun că inițiativa voastră este cunoscută chiar și de Guvernul și primul ministru al României. Sperăm ca această acțiune să se desfășoare în toată România. Fiecare județ va duce un camion de cărți în Republica Moldova. De asemenea, i-am propus primului ministru ca fiecare municipiu reședință de județ să modernizeze o școală din Republica Moldova. Să vadă frații de acolo cât de mult îi iubim”, a spus dl profesor Teodor David. Asupra necesității îmbogățirii fondului de carte din Basarabia cu carte românească a stăruit și directorul adjunct, dna prof. dr. Liliana Bocoi. În calitate de profesor de istorie, domnia sa ne-a vorbit despre procesul de rusificare intensă care s-a desfășurat în trecut în Republica Moldova.
Organizatorii evenimentului doresc să mulțumească public partenerilor: Uniunea Națională „Vatra Românească”, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Prefectura Bihor și Primăria Oradea, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea și Liceul Prometeu din Chișinău, Republica Moldova, precum și sponsorilor: S.C. Tild Consulting (dlui Ursu Corneliu), SC Lounge Bar (dlui Hodișan Bogdan), S.C. ARA România (dlui Pavel Valerian), S.C. Electrolux SRL și S.C. Ragma Color SRL (doamnei Mihaela Erbașu), conducerii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu, director, prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu, dir. adj. Cosmin Velimirovici, bibliotecar, Delia Tipi, precum și dnei prof. Stela Tăut, de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Școala „Oltea Doamna” s-au adunat cărți pentru românii din Basarabia! 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:26 Ora de vară a Europei de Est