Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

Duminică

Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

Biserica Catolică se află în fața unui eveniment de importanță mondială, ce va avea loc duminică, 27 aprilie 2014, la Roma: canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea. Fericitul Ioan Paul al II-lea, cunoscut ca un globetrotter care a făcut 104 călătorii în afara Italiei (mai multe decât ale tuturor celorlalți papi de dinaintea sa, luate împreună, printre care și în România, în 1999), a contribuit decisiv la căderea „zidului Berlinului” și a „cortinei de fier” a fost pe scaunul Sfântului Petru între 1978 și 2005 și a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea în 1 mai 2011.

Fericitul Ioan al XXIII-lea, cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, a fost papă între 1958 și 1963. A fost beatificat de către  Ioan Paul al II-lea în 2000.
Papa Francisc a fost întrebat cum îi descrie pe papii pe care îi va canoniza în 27 aprilie 2014 și a răspuns: ”Fericitul Ioan al XXIII-lea a fost un pic de preot de țară, un preot care iubește pe fiecare dintre credincioși și știe cum să aibă grijă de ei - el a făcut acest lucru ca episcop și ca nunțiu. A fost sfânt, răbdător, a avut un bun simț al umorului și, mai ales prin convocarea Conciliului Vatican II a fost un om curajos. „Despre Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a spus: „Mă gândesc la el ca la marele misionar al Bisericii pentru că el a fost un om care a vestit Evanghelia pretutindeni”.
La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pelerinii prezenți în Piața Sf. Petru din Vatican au strigat: „santo subito” – cerând canonizarea sa. El a fost beatificat în 2011, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste 2.000.000 de pelerini. Pentru evenimentul de duminică, 27 aprilie, s-a anunțat deja posibila cifră de 5.000.000 de credincioși pentru a participa la canonizarea, declararea ca sfinți a celor doi papi.
În cadrul beatificării vorbim despre un act prin care suveranul pontif, în urma unor investigații începute în dieceza aparținătoare și continuate la Congregația pentru Cauzele Sfinților, acordă unui creștin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuțile în chip eroic, titlul de „fericit” și permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioși. Beatificarea, introdusă în Biserica Catolică în vremurile mai recente, poate constitui o etapă a unui eventual proces de canonizare.
Canonizarea este actul prin care papa declară în formă definitivă și solemnă că un creștin catolic se află acum în slava cerească, mijlocește pentru credincioși la Domnul și este propus spre a fi venerat în mod public de întreaga Biserică. A canoniza înseamnă a declara în mod solemn că cineva este sfânt, a-l trece în canonul sfinților, adică în lista oficială a tuturor sfinților din Biserica Catolică universală.
Și Biserica Catolică din România a avut, în ultimul deceniu, bucuria ca suveranii pontifi să accepte ridicarea la cinstea altarelor și numirea lor ca Fericiți pe servii lui Dumnezeu episcop Szilard Bogdanffy (în 2010), episcop Janos Scheffler (în 2011) și pentru monseniorul Vladimir Ghika (în 2013), morți în pușcăriile comuniste. De asemenea, la Congregația pentru Cauzele Sfinților se află în analiză dosarul pentru beatificarea episcopilor martiri greco-catolici din România, care au suferit și și-au dat viața pentru credință în aceleași pușcări comuniste, în timpul prigoanei împotriva Bisericii începută în 1948.
La ceremonia de la Roma vor participa reprezentanți ai diecezelor și eparhiilor romano-catolice și greco-catolice din România, episcopi români, persoane consacrate, grupuri de credincioși, jurnaliști și reprezentanți ai oficialităților statale.
Biroul de presă
Imaginile sunt de la Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea din Vatican, 1 mai, 2011 și aparțin Ramonei Băluțescu.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:Canonizarea fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:05 Ora de vară a Europei de Est