Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Bibliotecarului din România

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor

Ziua Bibliotecarului din România

Miercuri, 23 aprilie 2014, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a fost marcată Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor și Ziua Bibliotecarului din România.

La eveniment au participat, alături de bibliotecari din învățământul preuniversitar și doamnele bibliotecare Mariana Barna și Delia Pantea de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
Oaspeții au fost întâmpinați de doamna bibliotecar Mariana Trofin care le-a oferit în dar o felicitare și un semn de carte.
În deschiderea întâlnirii, invitatul special, doamna lect. univ. dr. Claudia Pop de la Universitatea din Oradea, Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, a subliniat importanța muncii bibliotecarului școlar. „Activitatea bibliotecarului școlar nu poate fi concepută în afara ansamblului activităților educative specifice școlii. Ea se integrează organic, se întrepătrunde cu întreaga acțiune educativă a școlii și devine astfel o componentă a întregului proces instructiv-educativ”.
Doamna bibliotecar prof. Mariana Trofin l-a citat pe bibliologul Bălăeț Dumitru care afirma: „Astăzi, mai mult ca oricând, biblioteca este o instituție de cultură complexă și de o uimitoare diversitate și elasticitate în adaptarea la condițiile pe care le oferă mediul social în care se dezvoltă”.
Deși este tot mai mult părăsită concepția că biblioteca este un depozit de cărți inert la care se apelează numai ocazional, din păcate, aceasta există încă, ignorându-se partea activă a muncii pe care o desfășoară. Biblioteca școlară are o sarcină educativă de mare răspundere. Ea trebuie să-și facă simțită prezența, să știe să-și dezvăluie în modul cel mai adecvat măreția tainelor, să-i cunoască bine pe cei ce doresc să-i devină cititori. Bibliotecarul școlar trebuie să cumuleze, alături de alte calități și pe cele de pedagog și psiholog.
În continuare, doamnele bibliotecare Mariana Lup de la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Codruța Manea de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea și Dana Teședan de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea au prezentat materiale cu activitățile desfășurate în școală care au avut ca punct de plecare biblioteca sau în care biblioteca a fost implicată.
La ceas aniversar, a fost lansat un volum dedicat acestui eveniment, intitulat „Biblioteca în viața școlii”, autor Mariana Trofin.
 „Cum, de nenumărate ori, bibliotecarul școlar, din culisele scenei, dirijează diferitele acte culturale și nu numai, ne-am gândit să așternem pe hârtie câteva din activitățile inițiate de bibliotecarul școlar, precum și activități desfășurate în biblioteca școlară”, a spus doamna bibliotecar prof. Mariana Trofin, care a mulțumit colegelor care au contribuit la apariția acestei cărți în calitate de autori de articole: Borș Ileana de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Ciomoș Melania de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Cotrău Mariana de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, Lup Mariana de la Școala Gimnazială Nr. 11, Malița Silvia de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, Manea Codruța de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Popescu Dorina-Felicia de la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta, Roibu Florica de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Simuț Mărioara de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, Stan Elisabeta de la Colegiul Național ,,Octavian Goga” Marghita, Tecsi Florina și Găvriluț Mihaela de la Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu-Crișului, Teședan Maria Dana de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” și Șaitoș Simona Agneta de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Tipi Delia de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea, Tomescu Ileana Maria de la Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” Ștei.
În ton cu subiectul și atmosfera, doamna prof. Mariana Trofin a citit epigrama dedicată de George ZarafuBibliotecarelor: „Competente și loiale,/ Am s-o spun și-n alte părți./ Merită a fi vestale/ Focului ascuns în cărți”.
La finalul manifestării, oaspeții s-au delectat cu piese muzicale interpretate de doamna profesor Maria Matei.
Bibliotecar CCD Bihor, prof. Mariana Trofin
Foto: Alexandru Morar
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Bibliotecarului din România.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:37 Ora de vară a Europei de Est