Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Sporturi tradiționale”

Întâlnire Comenius în Insulele Canare

„Sporturi tradiționale”

În perioada 6-9 aprilie 2014, a avut loc cea de-a 9-a întâlnire din cadrul proiectului Comenius, aflat acum în al doilea an de desfășurare.

Gazda acestui eveniment a fost Spania, mai precis localitatea Valsequillo, din Insulele Canare.
La întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor celor 10 țări implicate în proiect: Spania, Franța, Italia, Finlanda, Irlanda de Nord, România, Turcia, Croația, Polonia și Portugalia. România a fost reprezentată de prof. coordonator Violeta Roman și dna învățătoare Ioana Micle de la Școala Gimnazială Nr 16, Oradea.
În Valsequillo, am vizitat mai multe școli: C.E.I.P. Valsequillo, C.E.I.P. Los Llanetes, am asistat la numeroase ore de curs, am luat contact cu sistemul educațional spaniol. A fost o experiență fantastică din care am învățat o mulțime de lucruri despre acest sistem, în care am trăit o bogăție de sentimente, în care am cunoscut copii și profesori care ne-au primit cu căldură, deschidere și prietenie.
Din partea țării noastre am împărțit copiilor din aceste școli felicitări de Paști, ouă încondeiate și stegulețe, realizate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 16 din Oradea, sub îndrumarea dnelor învățătoare și a dnelor profesoare implicate în proiect.
Tema acestei întâlniri a fost „Sporturi tradiționale” și toate țările au pregătit filmulețe pe această temă cu activități prin care copiii au exemplificat fiecare dintre sporturile prezentate, reguli și istoric. Filmulețul de prezentare a țării noastre a avut un real succes, unul dintre punctele de atracție fiind cel care amintea de Nadia Comăneci, de care reprezentanții celorlalte țări și-au amintit cu admirație.
Tot în cadrul acestei întâlniri am asistat la o serbare organizată de elevii și profesorii școlilor vizitate, serbare prin care am fost ,,purtați înapoi în timp” și am aflat despre istoria locuitorilor insulei, despre tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul anilor. Am asistat la reprezentații de wrestling canarian la o arenă sportivă din localitate, reprezentații oferite de elevii școlilor implicate în proiect. Emoționantă a fost seara întâlnirii cu familiile copiilor. Oamenii au fost foarte calzi, prietenoși, comunicativi și ne-au încântat servindu-ne mâncăruri tradiționale pregătite în casă.
O după-amiază a fost dedicată întâlnirii cu oficialitățile locale, cu primarul Francisco Atta și reprezentanți ai unor organizații non-profit ce vizează educația. Primarul a ținut să ne vorbească despre unicitatea insulei, despre tot ceea ce are de oferit dincolo de plajele spectaculoase, despre preocuparea pe care oficialitățile o au vizavi de educația copiilor, de oferirea unei șanse și acelora cu nevoi speciale. În acest sens s-au construit centre sociale în care acești copii pot participa la diverse activități, unde se oferă consiliere și sprijin atât copiilor, cât și părinților.
S-au mai organizat vizite la Universitate și la Muzeul de istorie.
La finalul întâlnirii toți participanții au apreciat activitățile desfășurate și s-a discutat despre întâlnirea următoare, din Portugalia, de la sfârșitul lunii mai.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Înv. Ioana Micle
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Sporturi tradiționale”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:57 Ora de vară a Europei de Est