Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eminescienii și experiența de Shadowing

În cadrul Job Shadow Day

Eminescienii și experiența de Shadowing

Junior Achievement România a oferit, în 10 aprilie 2014, o nouă experiență celor veniți în întâmpinarea ei: posibilitatea de a petrece câteva ore în „umbra” specialistului, a celui care își trăiește și exercită meseria.

Elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea au participat din nou la aceste evenimente având ocazia să asiste în cadrul săptămânii „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” la activități specifice pe care diferitele meserii le presupun. Voluntarii diferitelor instituții, companii sau firme care au acceptat colaborarea cu colegiul nostru i-au întâmpinat cu drag pe elevii claselor a XII-a, oferind exemplu de profesionalism și dedicare pentru meseria pe care au ales-o sau care, în anumite circumstanțe, i-a ales pe dânșii. Tinerii aflați în pragul alegerii unei meserii au găsit aceste experiențe utile și inedite, informative, dar și cu impac emoțional puternic, ele constituind totodată prilej de reflecție și investigare a propriilor motivații. Elevii au avut ocazia să conștientizeze că orice meserie presupune o parte luminoasă, aducătoare de satisfacții și bucurii la fel cum poate avea și o parte umbroasă, dureroasă, însă care trebuie asumată deopotrivă. Extrem de utile au fost aceste experiențe pentru ceea ce a însemnat  surprinderea aspectelor de responsabilitate și sacrificiu personal pe care practicarea diverselor meserii le incumbă.
Câteva gânduri, oferite nouă, legate de această experiență:
*„Această activitate a reușit să lămurească unele lucruri de care nu eram sigură și mi-a demonstrat că atât drumul, cât și meseria pe care doresc să o urmez nu este una ușoară, dar care merită efortul, dacă ești genul de om care să se dedice oamenilor sau unei cauze”. (Sabău Alexandra Denisa, clasa a XII-a D)
*„Experiența trăită în aceste câteva ore a fost una cu adevărat memorabilă. Pe lângă informațiile primite, care țin mai degrabă de partea teoretică a acestei meserii, doamna Mangra Sorina Crina, prin prezentarea mai multor cazuri reale de mediere și experiențe personale, mi-a demonstrat că așa cum e cu orice domeniu, practica e altfel decât relatează cărțile”. (Mark-Christopher Lukacs, clasa a XII-a D)
*O experiență, sperăm, interesantă a avut și eleva Tamaș Ramona din clasa a XII-a D care dorește să devină profesor și care a predat elevilor de clasa a IX-a prima ei lecție de Logică, argumentare și comunicare.
Elevii claselor a XII-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” au preferat în acest an să cunoască „realitatea” unor domenii precum: psihologie-psihiatrie, medicină, juridic, administrație publică, poliție-penitenciar, farmacie, pedagogie, mediere, turism și transporturi.
Elevii claselor a XII-a, împreună cu prof. Dolhan Ana (coord. JA), mulțumesc  și pe această cale voluntarilor și tuturor celor care au făcut posibile aceste activități: Junior Achievement România, Ardelean Simona (Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Oradea), Ghilea Mirela (Farmacia „Catena”, Oradea), Laza Teodor (Spitalul Clinic Județean de Urgență, Oradea), Lăcătuș Carmen (SC. ALEGROS TOURS. COM), Lupșea Angela (Primăria Oradea, Monumente istorice), Kiss Sebastian (S.C. KSC TRANSPORT SRL, Oradea), Mangra Crina (Birou de mediere), Monenciu Cristian (Tribunal Oradea), Palotas Edina (Spitalul de Neuropsihiatrie, Oradea), Săftoiu Beatrice (Grădinițele 45 și 43, Oradea), Saupe Mirela (Cabinet psihologic, CN. „Mihai Eminescu”, Oradea), Tegzeș Ioana Delia (Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, Oradea) și Þica Gabriel (Penitenciar, Oradea).
Prof. Anna Dolhan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Eminescienii și experiența de Shadowing.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:00 Ora de vară a Europei de Est