Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balcicul artiștilor români

Licitația, pe 29 aprilie

Balcicul artiștilor români

Un univers desprins din cufărul cu povești și surprins cu măiestrie de Țuculescu, Dărăscu, Șirato, Mützner, Iser, Petrașcu, Tonitza sau Constion, aceasta a însemnat Orientul pentru pictura românească.

Noua expoziție dedicată Licitației de Orientalism amintește de importanța Balcicului pentru imaginarul românesc, totodată punând în valoare arta decorativă orientală. Majoritatea obiectelor decorative prezente au aparținut colecțiilor dr. Iosif Dona și ministrului George Macovescu. Fără a omite apropierea anotimpului de vară, expoziția prezintă și Licitația de Sculptură și Mobilier de grădină - o selecție de mobilier de grădină de la începutul secolului trecut.
Licitația, în 29 aprilie
Țărmul Mării Negre a atras mulți artiști români, care s-au lăsat fermecați și eliberați de atmosfera orașelor de pe malul mării. Un astfel de exemplu este Ion Țuculescu prezent în licitație cu opera „Bordeiul turcoaicei Eminé” (valoare estimativă: 25.000 – 40.000 euro), foarte elocventă pentru funcția cromaticii în creația lui Þuculescu. Călătoriile către malul mării l-au fascinat și pe Francisc Șirato, în special Balcicul. Astfel, talentul artistului poate fi admirat prin opera „Balcicul dinspre tătărie” (valoare estimativă: 18.000 – 28.000 euro), realizată în anii’30 - cea mai importantă perioadă de creație a artistului.
Un alt artist căzut în mrejele Balcicului a fost Nicolae Dărăscu, care este reprezentat în expoziție prin două lucrări „Cișmeaua din Balcic” (valoare estimativă: 15.000 – 25.000 euro) și „La cafeneaua lui Mamut” (valoare estimativă: 10.000 – 20.000 euro), ambele lucrări fiind realizate în perioada de maturitate artistică a pictorului. Exoticul Orient nu a fost surprins doar prin peisaj, ci și prin expresivitatea personajelor dinspre Răsărit. Un astfel de exemplu este tabloul „Odaliscă” (valoare estimativă: 14.000 – 22.000 euro) de Samuel Mützner. Același subiect este abordat și de Iosif Iser în opera „Intimitate” (valoare estimativă: 3.000 – 4.500 euro). Artistul este prezent în licitație și prin peisajul „Cartierul tătăresc din Balcic” (valoare estimativă: 3.000 – 4.500 euro).
Secțiunea de artă decorativă orientală este în mare parte formată din obiecte care i-au aparținut fostului Ministru de Externe George Macovescu și care au făcut parte din colecția dr. Iosif Dona. Din cadrul colecției Dona se remarcă un Ibric din metal aurit din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.000 euro) și două piese de colecție rare, Vase persane de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (fiecare cu prețul de pornire de 2.000 euro), toate trei fiind clasate în categoria Tezaur.
Alte obiecte de colecție rarisime sunt un Iatagan otoman de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a aparținut unui rang militar/administrativ superior (preț de pornire: 1.000 euro), o Piesă persană de interior pentru arderea mirodeniilor din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.800 euro), o Lampă de podea, otomană, bogat decorată cu simboluri islamice din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 950 euro) sau o Lampă de plafon, persană, bogat decorată cu flori și păsări exotice din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.200 euro).
Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 – 28 aprilie la Palatul Cesianu - Racoviță. Licitația de Orientalism și Licitația de Sculptură și Mobilier de grădină vor avea loc marți, 29 aprilie, la Athénée Palace Hilton București, de la ora 19.30.
Theodora Moldovan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:22 Ora de vară a Europei de Est