Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Școala altfel”, la Drăgești

O săptămână… ca-n povești!

„Școala altfel”, la Drăgești

„Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea”. (Nelson Mandela)

Încă  din anul școlar 2011-2012 s-a implementat în sistemul de învățământ românesc programul „Școala altfel” care acum poartă denumirea: „Școala altfel - Să știi mai multe, să fii mai bun”.
Programul își propune implicarea elevilor și profesorilor în activități extrașcolare și extracurriculare interesante, care au ca scop dezvoltarea și consolidarea cunoștintelor dobândite de elevi pe parcursul activităților școlare clasice. Ideea pare cât se poate de interesantă pentru că, astfel, elevii au oportunitatea să învețe mai multe lucruri care nu se găsesc în manuale și să își dea seama ce vor să facă în viață. Ei pot vizita muzee, viziona filme și, nu în ultimul rând, să facă voluntariat. Toate activitățile pe care le presupune această săptămână sunt foarte importante în dezvoltarea personală și totodată se pot distra în timp ce le fac.
La Școala Gimnazială Nr. 1 Drăgești această săptămână a debutat printr-o temă cu specific ecologic „Natura, sursă de inspirație, izvor de sănătate” în care elevii gimnaziști s-au delectat cu câteva imagini superbe din frumusețea plaiurilor românești, apoi au aflat informații despre flora și fauna României. A  urmat concursul tematic „România, țară frumoasă!” ce a constat în realizarea unor panouri privind relieful, flora și fauna României”. După o scurtă prezentare a importanței reciclării și protejării naturii, elevii au realizat pe grupe, afișe și reclame de protejare a naturii.  Câștigătorii au fost premiați cu premii oferite de Biserica Penticostală Elshadai din Dicănești, de al cărei sprijin ne bucurăm de câte ori facem o faptă bună.
Marți, activitățile au avut o tematică religioasă, urmărind să transmitem elevilor dragostea si respectul pentru Acela care, pe dealul Golgotei, sus pe Cruce, s-a jertfit pe Sine însuși pentru a ne mântui de păcat. Am vizionat filmulețe tematice, prezentări PowerPoint și am aranjat o masă tradițională pascală. Concursul tematic „Iisus Hristos - Lumină și Înviere” a premiat pe cei mai pricepuți elevi la încondeiat ouă și la picturi tematice. Premianții au fost: Buda Bianca (cls. a VII-a) și Avram Alexandra (cls. a VIII-a) - locul I, locul al II-lea: Șandra Sebastian (cls. a VII-a) și Reștea Gina
(cls. a VII-a), locul al III-a: Tamaș Teodora (cls. a V-a) și Simuț Miruna (cls. a VI-a). La pictură s-au acordat premiul I elevelor Șandra Felicia (cls. a VII-a), Simuț Miruna (cls. a VI-a) și un premiu special elevei Ban Monica (cls. a VII-a) pentru minunatele ei icoane realizate pe sticlă. Elevii au avut ocazia să-și primenească sufletul prin sfânta împărtășanie, la biserica din localitate, îndrumați de domnul prof. de religie pr Nojea Traian.
Miercuri am călcat „Pe urmele dacilor”, călăuziți de dl prof. de istorie Ciorba Ciprian. Am vizionat capodopera cinematografică „Dacii”, apoi am vizitat muzeul satului Tășad, unde, am văzut exponante descoperite la „Cetățeaua” Tășadului, urme ale civilizației dacice în zonă.
Joi a fost Ziua Sportului în școala noastră, iar responsabilul acestei activități minunate este prof. Dume Alexis. S-a dat startul întrecerilor sportive, la fotbal, câștigând echipa Școlii Gimnaziale Nr 2 Tășad, iar la handbal, echipa de fete a Școlii Gimnaziale Nr.1 Drăgești.
Un moment de respiro pentru toți l-a constituit ziua de vineri când elevii au desfășurat activități de ecologizare, dar și o minunată „masă a prieteniei” la iarbă verde, în care ne-am implicat cu toții, mici și mari.                                                                                 
Consilier educativ, prof Bologan Elena
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala altfel”, la Drăgești.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:09:34 Ora de vară a Europei de Est