Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Datorie morală față de trecut!

Lecția de viață

Datorie morală față de trecut!

Vineri, 11 aprilie 2014, a avut loc un eveniment răsunător pentru urbea beiușeană, mai precis reabilitarea unui vechi cimitir evreiesc, de secol XIX, în mod regretabil devenit un spațiu neîngrijit și abandonat de concitadini.

Având în vedere amploarea acțiunii, lucrările desfășurate au necesitat efortul coroborat al elevilor claselor a XII-a C și a XI-a B, îndrumați de prof. Dan Ispas și prof. Jemima Feneși de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, precum și al Primăriei Municipiului Beiuș. Inițiativa noastră n-ar fi prins contur însă fără determinarea și promptitudinea unei alte echipe de cinci voluntari, coordonată de persoana juridică dl. Barnaba Feneși. Lucrările de desțelenire s-au întins aproape pe toată durata zilei, urmând ca îngrădirea cimitirului și restaurarea câtorva dintre monumentele funerare să se facă la o dată ulterioară de aceeași echipă entuziastă de voluntari.
Motivația ce a stat la baza acțiunii este o lecție de viață pe care atât noi, în calitate de îndrumători, cât și elevii, în calitate de subiecți ai instruirii, ne-am însușit-o și asumat-o cu cea mai mare responsabilitate. Virtutea cea mai mare pe care o putem noi – simpli muritori – să o dobândim este cea de umanism arătat față de orice semen, iar în cazul de față acest umanism a luat forma filosemitismului. O societate care este adânc brăzdată de antisemitism sau xenofobie devine o societate închistată, intolerantă, brutală, deci implicit inumană. O educație completă a elevilor, dar și a cetățenilor în general, presupune confruntarea dintre prezent și trecut, sau a ceea ce a mai rămas din trecut. Dacă un eveniment istoric devine un simplu subiect bifat dintr-o tematică vastă supusă elevilor spre studiu, atunci conștientizarea și responsabilizarea lor este un proces condamnat eșecului încă din fază incipientă. Abordarea Holocaustului, chiar și în școli, s-a transformat într-o poveste spusă sporadic, lacunar și interpretabil. Ce ar mai putea așadar salva onoarea și imaginea unui neam deranjat în mod nejustificat de-a lungul secolelor de către așa-zișii semeni? Doar atitudinea noastră de respect care să condamne și pe viitor orice oroare, monstruozitate săvârșită față de cei care ne seamănă într-un fel sau altul.
Mânați deci de puterea exemplului, ne-am propus în calitate de dascăli ai științelor umane, să dăm și să ne dăm o lecție trainică, a cărei stringență să ne fie înfiptă pe veci în suflet, cuget și voință. Singurul gest apreciativ, minor ce-i drept, pe care-l puteam face față de semenii noștri evrei era cel de curățire a unui loc memorabil pentru conștiința colectivă.
Prof. Jemima Feneși
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Datorie morală față de trecut!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:09:33 Ora de vară a Europei de Est