Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vineri, cu alimente și icoane la biserica Tei

Luni, cu jucării și hăinuțe la Leș,

Vineri, cu alimente și icoane la biserica Tei

În săptămâna Floriilor, elevii clasei a II-a A, de la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea au făcut două acțiuni caritabile binecuvântate: luni, elevii institutoarei Simona Lucaciu au dus jucării copiilor de la Grădinița din Leș și hăinuțe unor familii nevoiașe, iar ieri (vineri, 18 aprilie 2008) și-au concretizat credința amenajând o expoziție de icoane pe sticlă la biserica Tei și aducând alimente drept ofrandă.

„Aici se vede credința omului...”
 Copii de opt-nouă ani cu icoane în brațe...în casa Domnului!
Ce imagine superbă!
Cu icoane în mâini, copiii și-au îndreptat pașii, ieri dimineață, spre biserica din parcul Tei, păstorită de părinții parohi Dragomir Balotă și Florin Dem, unde au fost primiți și binecuvântați de părintele Florin Dem. Ca ofrandă celor nevoiași de sfintele Paști, ei au adus paste făinoase, griș, făină de mălai și condimente, iar săptămâna viitoare, înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, vor veni să se spovedească.
Cu cele 18 icoane pictate pe sticlă a fost amenajată o expoziție în apropierea altarului, expoziție care va rămâne deschisă pănă după sfintele Paști.
„Aici se vede sufletul omului. Icoana este oglinda sufletului. Pictând icoane, cunoașteți anumite taine și realizați ceva sfânt, iar credința voastră se concretizează prin această faptă de ajutorare, adusă drept ofrandă. Dumnezeu, văzând faptele, ne dă mai mult. Cu fiecare faptă adăugăm ceva la mântuirea noastră. Voi acum ați adus bucurie unor oameni, din dragoste. Dragostea este o jertfă, renunțând la ceva, dăruind altora!”
Copiii  ascultau cu luare aminte cuvântul de învățătură al părintelui, încercând a-i sorbi învățătura de pe buze.
Icoanele au fost realizate în praznic împărătesc
 „Cele 18 icoane sunt din tura a doua și a patra, prima și a treia s-au dus acasă. Copiii au învățat să picteze încă din clasa întâi, cu profesoara de desen, la cercul de pictură. Lucrările au fost realizate în două etape de lucru, în preajma Crăciunului și înainte de Paști, cu câte o lună înainte de fiecare sărbătoare sfântă, în praznic împărătesc”, după cum avea să ne spună învățătoarea clasei, institutor Simona Lucaciu.
Icoanele sunt realizate de opt fetițe: Ioana Buzgău, Bianca Manciu, Andreea Lucaciu, Mikle Xintia, Raluca Pintea, Carina Popa, Larisa Temelie și Leticia Dărângă. „Icoanele nu au fost făcute să fie vândute. Atunci când au fost pictate nici nu se știa că vor ajunge să fie expuse în  biserică, și sfințite. Dar dacă cineva va dori să le achiziționeze, am trecut prețul pe spate.”  
„Împreună, pentru o lume mai bună!”
Luna viitoare, timp de două zile, 15 elevi din clasa a II-a A vor pleca la Bistrița, în cadrul proiectului de parteneriat (intitulat „Împreună, pentru o lume mai bună!”), un proiect școlar derulat alături de elevi și dascăli din trei școli gimnaziale din țară – „Lucian Blaga” din Bistrița, „Artemiu Publiu Alexi” din Sângeoz-Băi, și „Ioan Vlăduțiu” din Luduș.
În iunie, urmează să vină partenerii de proiect la Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vineri, cu alimente și icoane la biserica Tei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:17 Ora de vară a Europei de Est