Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu

Vineri, 18 aprilie, la statuia generalului Traian Moșoiu, a fost marcată

Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu

Vineri, 18 aprilie 2014, la statuia generalului Traian Moșoiu, a fost marcată împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, pe 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

La eveniment au participat: deputați și senatori, oficialități locale și județene, reprezentanți ai cultelor religioase, ai structurilor de apărare, ordine publică, siguranță națională, veterani de război, militari în activitate, rezervă și retragere, reprezentanți ai unor instituții și fundații, profesori și elevi. Dintre oficialitățile prezente vom aminti: dna deputat Florica Cherecheș, dl senator Gavrilă Ghilea, dl primar, inginer Ilie Bolojan și dl viceprimar Ovidiu Mureșan, dl prefect Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, chestorul de poliție dr. Liviu Popa.
Ceremonie militară la statuia generalului
Despre semnificația istorică a evenimentului au vorbit primarul Municipiului Oradea, dl ing. Ilie Bolojan și comandantul Garnizoanei Oradea, dl colonel Grigore Morar.
 „Și anul acesta suntem la bustul generalului Traian Moșoiu pentru a marca acest eveniment important în istoria Municipiului Oradea, eveniment determinant pentru comunitatea românească de pe aceste meleaguri, intrarea armatei române în ziua de Paști, 20 aprilie 1919, în Oradea. Tot ce s-a întâmplat de atunci pe aceste teritorii, toate lucrurile, mai ales bune, sunt o consecință a acestor evenimente. Și se cuvine să ne aducem aminte astăzi de cei care au făcut istorie, de armata noastră, de cei care au condus armata, de oamenii politici care au condus statul român și de cei care în aceste locuri, pe aceste teritorii, au luptat pentru unitatea statului național român. Gândindu-ne și cunoscându-ne trecutul și respectându-ne înaintașii, cred că trebuie să ne gândim și la ceea ce este astăzi Oradea și la ceea ce ar trebui să fie mâine. Și dacă vorbim despre aceste lucruri, cred că este important să mulțumim tuturor comunităților din acest oraș care au construit, au trăit și au dezvoltat orașul în forma în care îl găsim astăzi, începând cu comunitatea maghiară, la comunitatea evreiască și terminând cu comunitatea românească. Și activitățile pe care le-am derulat astăzi, atât la Primăria Oradea, la Consiliul Județean și aici, sunt forme de respect pentru oamenii din aceste comunități care au luptat pentru aceste locuri. De modul în care ne facem rostul nostru, ne îndeplinim sarcinile, ține și respectul pe care în acordăm înaintașilor noștri. Și cred că prin faptele noastre confirmăm dacă într-adevăr am tras ceva învățăminte din ceea ce au făcut ei. Dorindu-vă sărbători fericite, mă rog, alături de dumneavoastră, ca Dumnezeu să aibă în pază orașul nostru și țara noastră”, a spus dl primar Ilie Bolojan.
Elogiu armatei române și generalului Traian Moșoiu
În alocuțiunea sa, comandantul Garnizoanei Oradea, dl colonel Grigore Morar, a amintit cele două date importante pentru istoria locală, pe lângă Ziua Națională, 20 aprilie și 12 octombrie, precum și trei personalități marcante ale sale: Traian Moșoiu, Aurel Lazăr și episcopul Roman Ciorogariu. „Generalul Traian Moșoiu a fost considerat vârful de lance în campania de eliberare a Transilvaniei. La intrarea trupelor române în Ardeal, generalul Traian Moșoiu a dat o proclamație în care spunea: „Români, noi aducem libertatea, iar dreptatea este scrisă pe steagul vostru”, a citat dl colonel Grigore Morar.
Recitalul corului „Traian Moșoiu” a  pregătit momentul depunerii de jerbe și coroane de flori la statuia generalului, iar defilarea detașamentului de onoare a încheiat festivitățile organizate de Garnizoana și Primăria Oradea la statuia generalului Traian Moșoiu.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (74 de poze), accesați Galeria foto: Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 02:37:07 Ora standard a Europei de Est