Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu

Vineri, 18 aprilie, la statuia generalului Traian Moșoiu, a fost marcată

Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu

Vineri, 18 aprilie 2014, la statuia generalului Traian Moșoiu, a fost marcată împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, pe 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

La eveniment au participat: deputați și senatori, oficialități locale și județene, reprezentanți ai cultelor religioase, ai structurilor de apărare, ordine publică, siguranță națională, veterani de război, militari în activitate, rezervă și retragere, reprezentanți ai unor instituții și fundații, profesori și elevi. Dintre oficialitățile prezente vom aminti: dna deputat Florica Cherecheș, dl senator Gavrilă Ghilea, dl primar, inginer Ilie Bolojan și dl viceprimar Ovidiu Mureșan, dl prefect Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, chestorul de poliție dr. Liviu Popa.
Ceremonie militară la statuia generalului
Despre semnificația istorică a evenimentului au vorbit primarul Municipiului Oradea, dl ing. Ilie Bolojan și comandantul Garnizoanei Oradea, dl colonel Grigore Morar.
 „Și anul acesta suntem la bustul generalului Traian Moșoiu pentru a marca acest eveniment important în istoria Municipiului Oradea, eveniment determinant pentru comunitatea românească de pe aceste meleaguri, intrarea armatei române în ziua de Paști, 20 aprilie 1919, în Oradea. Tot ce s-a întâmplat de atunci pe aceste teritorii, toate lucrurile, mai ales bune, sunt o consecință a acestor evenimente. Și se cuvine să ne aducem aminte astăzi de cei care au făcut istorie, de armata noastră, de cei care au condus armata, de oamenii politici care au condus statul român și de cei care în aceste locuri, pe aceste teritorii, au luptat pentru unitatea statului național român. Gândindu-ne și cunoscându-ne trecutul și respectându-ne înaintașii, cred că trebuie să ne gândim și la ceea ce este astăzi Oradea și la ceea ce ar trebui să fie mâine. Și dacă vorbim despre aceste lucruri, cred că este important să mulțumim tuturor comunităților din acest oraș care au construit, au trăit și au dezvoltat orașul în forma în care îl găsim astăzi, începând cu comunitatea maghiară, la comunitatea evreiască și terminând cu comunitatea românească. Și activitățile pe care le-am derulat astăzi, atât la Primăria Oradea, la Consiliul Județean și aici, sunt forme de respect pentru oamenii din aceste comunități care au luptat pentru aceste locuri. De modul în care ne facem rostul nostru, ne îndeplinim sarcinile, ține și respectul pe care în acordăm înaintașilor noștri. Și cred că prin faptele noastre confirmăm dacă într-adevăr am tras ceva învățăminte din ceea ce au făcut ei. Dorindu-vă sărbători fericite, mă rog, alături de dumneavoastră, ca Dumnezeu să aibă în pază orașul nostru și țara noastră”, a spus dl primar Ilie Bolojan.
Elogiu armatei române și generalului Traian Moșoiu
În alocuțiunea sa, comandantul Garnizoanei Oradea, dl colonel Grigore Morar, a amintit cele două date importante pentru istoria locală, pe lângă Ziua Națională, 20 aprilie și 12 octombrie, precum și trei personalități marcante ale sale: Traian Moșoiu, Aurel Lazăr și episcopul Roman Ciorogariu. „Generalul Traian Moșoiu a fost considerat vârful de lance în campania de eliberare a Transilvaniei. La intrarea trupelor române în Ardeal, generalul Traian Moșoiu a dat o proclamație în care spunea: „Români, noi aducem libertatea, iar dreptatea este scrisă pe steagul vostru”, a citat dl colonel Grigore Morar.
Recitalul corului „Traian Moșoiu” a  pregătit momentul depunerii de jerbe și coroane de flori la statuia generalului, iar defilarea detașamentului de onoare a încheiat festivitățile organizate de Garnizoana și Primăria Oradea la statuia generalului Traian Moșoiu.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (74 de poze), accesați Galeria foto: Împlinirea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:14 Ora de vară a Europei de Est