Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Și școala a răsunat de glasuri de copii și pricesne…

În cadrul proiectului educativ zonal „Datini și tradiții pascale”

Și școala a răsunat de glasuri de copii și pricesne…

Joi, 10 aprilie 2014, când la Beiuș e sărbătoarea Târgului săptămânal, Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” și-a deschis porțile pentru a primi copiii din Þara Beiușului la a patra ediție a concursului “Păstrătorii suntem noi”, din cadrul proiectului educativ zonal „Datini și tradiții pascale”.

Activitățile desfășurate au antrenat elevi gimnaziști și cadre didactice care au conștientizat importanța cunoașterii, conservării și transmiterii generațiilor de copii și tineri a frumoaselor tradiții de Paști din Zona Beiușului.
Partenerii noștri din acest an au venit de la: Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești, Școala Gimnazială „Viorel Horj” din Drăgănești, Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa, Școala Gimnazială Nr. 1 Curățele, Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești,  Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Școala Gimnazială Nr. 1 Lazuri de Beiuș, Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș.
Fiecare echipaj de la școlile partenere și din fiecare clasă de gimnaziu a Colegiului Național „Samuil Vulcan” a realizat un stand de prezentare a zonei din care provine, cu accent pe tradițiile pascale. Lucrările, realizate exclusiv de elevi, au evidențiat talente literare, plastice, muzicale, abilități meșteșugărești, toate valorificând potențialul creativ și imaginația elevilor, dezvoltând abilități de comunicare estetică, lingvistică, de lucru în echipă.
Icoane, ouă încondeiate, desene și picturi tematice pe sticlă, afișe, felicitări, creații literare, obiecte din lut, lemn, ceramică, împletituri etc. au evidențiat imaginația elevilor în exprimarea artistică, toate fiind analizate cu atenție și competență de un juriu al elevilor, coordonat de dl. profesor Cătălin Iagăr.
De o atenție sporită din partea participanților și a întregii asistențe s-au bucurat prezentările de costume populare românești și ungurești. A impresionat frumusețea straielor, dar și stăruința cu care fiecare copil a susținut detaliile portului din satele lor.
De menționat strădania copiilor de a deprinde arta încondeierii ouălor, demonstrată în timpul concursului.  Fiecare stand a adus în fața publicului și a juriului exponate cu motive tradiționale  măiestrit lucrate, astfel încât, la această probă, fiecare echipaj a obținut premiul I.
Premii și diplome au adus zâmbete și fericire pe fața fiecărui copil, a fiecărui cadru didactic. Și mai mult s-au bucurat de vizitarea Colecției de folclor „Plai Românesc” a școlii gazdă, de vizitarea colegiului și de schimbul de impresii de la Masa prieteniei.
Lucrările tuturor elevilor au fost reunite într-o expoziție tematică, aceasta bucurându-se deja de numeroși vizitatori.
Doamna profesor Florentina Hora, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, a apreciat seriozitatea cu care partenerii s-au implicat în realizarea activității, respectând tematica propusă. Consideră că proiectul și-a atins finalitățile, materialele realizate punând foarte bine în evidență tradițiile Sărbătorilor Pascale ale satelor din Þara Beiușului.
Dorința elevilor de a participa și la edițiile viitoare subliniază necesitatea unui astfel de proiect educativ deoarece frumusețea și complexitatea tradițiilor de Paști trebuie cunoscută de toate generațiile.
A consemnat prof. Elena Ojică
Foto: Ștefania Tripe
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Și școala a răsunat de glasuri de copii și pricesne…

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:56 Ora de vară a Europei de Est